Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

İdil Demiray - Cansu Kocaman/ milliyet.com.tr Öğrenciler ve öğretmenler pandemi nedeniyle ara verdikleri yüz yüze eğitime yeni dönemde başladılar. Yüz yüze eğitimin devam ettiği okullarda ise sıra ara tatile geldi. Cumartesi ve pazar günlerinin de birleşmesiyle ara tatil 9 güne çıktı. Öğrenciler ve veliler bu ara tatili nasıl verimli hale getireceklerini düşünüyorlar.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Önem Karaduman, bu tatilde çocukların etkinlik yapmasına dikkat çekti. Öğrencilerin bilgisayarlarda daha fazla zaman geçirmesinden tedirgin olan ebeveynlere tavsiyede bulunan Karaduman, "Öncelikle ailelerin plan ve programlarını tatil zamanlarına göre uyarlaması gerekir. Çocuklarıyla ilgilenebilecekleri vakitler yaratarak, sohbet edebilecekleri ortak konular belirlemeliler. Farklı konularda birbirlerine meydan okuyabilirler. Meydan okuma adı altında kitap okumaya yönlendirilmeye ihtiyacı olan çocukların kitap okuma etkinlikleri de eğlenceli hale getirilerek bunlara entegre edilebilirler" açıklamasında bulundu.

Çocukların oyun oynamasının önemli olduğunu vurgulayan Karaduman, "Aynı zamanda çocuklar, dilediğince oyun oynayabilir tatillerde, bu oyunların ebeveyn kontrolünde olması yeterli. Yaş gruplarına uygun oyunlar seçilerek, tatillerini yer yer bilgisayar yer yer yüz yüze oyunlarla destekleyebilirler. Unutulmamalıdır ki oyun oynamak çocukların sosyal bilişsel zekalarına destek olmakta ve onların iletişimsel becerilerini desteklemekte." dedi.



SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Milyonlarca öğrenci bu yıl uzun bir maratona hazırlanıyor. Bu maratonda 9 günlük tatili verimli geçirmek oldukça değerli. Sınav hazırlığında olan öğrencilere de tavsiye de bulunan Karaduman, "Kesinlikle dengeli bir program yapmak gerekiyor. Belli bir zaman diliminde ders çalışmaları lazım. Hedef sorulara ulaşmaları desteklenirken, diğer zaman diliminde; bilişsel, sosyal ve psikolojik tarafları da unutulmamalıdır.LGS'nin ya da AYT/TYT gibi sınavların artık strateji gerektiren mantık muhakemeye yönelik sınavlar olduğunu hepimiz görmekteyiz ve bu sebeple çocukların kendilerini bu anlamda geliştirmesi için pratik zekayı destekleyici çalışmalar yapması bazen günlük 300 soru çözmesinden daha faydalı olabilir." ifadelerini kullandı.

TATİL İYİ BİR FIRSAT

Sınava hazırlanan öğrenciler için bu tatilin iyi bir fırsat olduğunu belirten Rehber Öğretmen Sedef Arı, "Özellikle sınav grubu öğrencilerinin bu dönemde eksik oldukları konuları tespit edip, programlayarak telafi etmeleri gerekiyor. Bu planlamalar öğrencileri hem akademik hem de psikolojik olarak rahatlatacak. Bir başka önemli nokta da konu eksikliklerini gidermek kadar bilinen konuların tekrarlarının yapılması gerekiyor. Bu ara tatilde özellikle deneme çözerek bütün konuları zinde tutmak çok faydalı olacak. Denemeler öğrencilerin eksik konularının tespit edilmesi, bilinen konuların tekrarının sağlanmasının yanında öğrencilerin hem soru çözme hızlarını hem de soru çözme becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunur. Zaman yönetiminin ve test çözme pratiğinin kazanılması anlamında pratik yapılmasına imkan sağlar.Öğrencilerin sonraki döneme güzel başlangıç yapmaları için 9 günlük ara tatil önemli bir fırsattır." dedi.

BAŞARININ SIRRI: PROGRAM

Öte yandan Arı, programlı çalışmanın başarıya götürdüğünü vurguladı. Arı, "Sınavlarda başarılı olan öğrencileri incelediğimizde hepsinde ortak olan nokta sağlam bir çalışma programlarının olmuş olması. Bu nedenle öğrencilere en önemli tavsiyem mutlaka çalışma programlarına uygun olarak çalışmaları. Program öğrencinin vaktinin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bütün derslerin aynı anda ilerlemesine imkan tanır. Sınırlarını zorlayarak kendi sınırlarını aşmasına ve ilerlemesine yardımcı olur. Programlı giden öğrenci eksiklerini kolayca tespit edip bunları nasıl telafi edeceğini hesaplar ve kontrolü her zaman elinde bulundurur." tavsiyesinde bulundu.