Dernek binasında konferans salonunda verilen seminere 100"ün üzerinde dernek üyesi işadamı katıldı.
Geçtiğimiz ay ilk eğitim seminerini alan NASİAD Üyeleri, ikinci kez satış ve pazarlama uzmanı Tayfun Erdil"den eğitim aldı. Proje Tasarım Atölyesi olarak seminere katılan Süheyla Sabeti ve Tayfun Erdil birlikte Nazillili işadamlarına KOSGEB, TUBİTAK, TTGV, Kalkınma Ajansları, kırsal kalkınma programı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı destekleri ile Kredi Garanti Fonu, Yatırım Teşvik Belgeleri başlıkları altında önemli konuları değerlendirdi.
Öncelikle KOBİ"lerin tanımını yapan Erdil, ülkemizdeki imalat sektörünün yaklaşık yüzde 99.5 oranını KOBİ"ler oluşturduğunun altını çizerek “İstihdamın yüzde 61"ini ise KOBİ"ler karşılamaktadır. Büyük sanayi kuruluşlarının ihracat potansiyeli duraklama aşamasına gelmiştir. Bu nedenle KOBİ"lerin de uluslararası pazarlara açılmaları ve ihracata katkıda bulunmaları gerekiyor. Bizim gibi firmalar satış ve pazarlama konularında firmalara destek vererek faaliyetlerinde yardımcı oluyoruz” dedi.
Destek koşullarının başında ise öncelikle KOBİ olma zorunluluğu olduğuna işaret edeb Erdil, “Sermayesinin yüzde 25"inden daha fazlasının KOBİ tanımı dışında bir firmaya ait olmaması, kalkınma Ajansı sınırları dahilinde faaliyet göstermesi, teklif tarihinden en az 3 ay önce kurulmuş olması, SSK ya da vergi borcu olmaması ve projede doğrudan yer alması gerekmektedir. Desteklenmeyen proje ve sektörler ise şunlarıdır; tarımsal üretim, savaş araçları ve gereçleri, tütün ve alkol ürünleri, bankacılık, sigortacılık, mali hizmetler, borsa, döviz ve spekülatif faaliyetler, perakende ve toptan ticaret ile emlak yatırımları ve emlakçılık.
Destekleri de sıralayacak olursak; faizsiz kredi desteği, danışmanlık desteği, tanıtım desteği, eğitim desteği, bilgisayar yazılım desteği, kalite geliştirme desteği, sınai mülkiyet hakları desteği, teknoloji araştırma ve geliştirme desteğidir” diye konuştu.