Siyah güneş gözlükleri ve üzerindeki Türk üniformasıyla Monroe, uzak diyarlara, hayatları boyunca hiç karşılaşmayacakları insanlar için ölmeye giden Mehmetçik ile birlikte aynı karede tarihe kazınmış...
 
 
 
Amerikalı ünlü oyuncu, şarkıcı, model ve modern zamanların pop ikonu Marilyn Monroe'nun Kore Savaşı'na katılan Türk askerleriyle çektirdiği fotoğrafları buldu.
 
Ankaralı İşadamı ve Koleksiyoner Muhammet Yüksel'in arşivinde yer alan fotoğrafta, Monroe ayaktaki bir grup Türk askerlerinin ortasında sandalyede otururken görülüyor.
 
1954 yılının Şubat ortasında çekilen fotoğrafta, Monroe'nun güneş gözlükleri ve giydiği Türk üniforması da dikkatleri çekiyor.
 
Muhammet Yüksel, fotoğrafla ilgili şu bilgileri verdi:
 
''Marilyn Monroe 14 Ocak 1954'te Joe DiMaggio ile San Francisco'da evleniyor. Çift hem iş gezisi hem de balayı için Japonya'ya gidiyor. Orada Monroe ile Joe arasında tartışma yaşanıyor. Bunun üzerine kocasına kızan ünlü yıldız, uzun süredir ABD hükümeti tarafından Kore'deki askerlere moral ziyaretinde bulunması yönündeki daveti kabul ediyor ve Kore'ye gidiyor.''
 
İlk başta Monroe'nun 4 günlük ziyaret boyunca 10 gösteri yapmayı planladığını ama gösterilen ilgiye kayıtsız kalmadığını ifade eden Yüksel, ünlü yıldızın programda olmayan birçok birliği de ziyaret ederek gösteriler yapıp, askerlerle bolca hatıra fotoğrafı çektirdiğini aktardı.
 
Aylardan şubat ve sıcaklığın eksinin altında olmasına rağmen Monroe'nun askılı mor kıyafetiyle birçok gösterisine çıktığına dikkati çeken Yüksel, yıldız oyuncunun Mehmetçiği ziyaretinde ise Türk üniforması giydiğini söyledi.
 
Fotoğrafın hem Türk askerlerinin Kore'deki varlığı hem de Marilyn Monroe koleksiyonu için önemli bir belge olduğunu belirten Yüksel ''Yaptığım araştırmalara göre bu fotoğraf Monroe'nun hiç yayınlanmayan fotoğrafları arasında yer alıyor'' dedi.
 
Mehmetçik Kore'de 721 şehit vermişti
 
Sovyet Birliği'nin 12 Ağustos 1945'te Kuzey Kore'yi, ABD'nin ise 8 Eylül 1945'te Güney Kore'yi işgal etmesiyle başlayan Kore anlaşmazlığı, 25 Haziran 1950 sabahı Kuzey Kore'nin, saldırıya geçmesiyle savaşa dönüştü. Türkiye'nin savaşa katılması önerisi BM'nin yaptığı çağrı ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu durum dikkate alınarak TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda kabul edildi. Bunun üzerine 25 Eylül'de İskenderun Limanı'ndan gemilerle hareket eden Türk askerleri 21 günde Kore'nin güney doğusunda bulunan Pusan Limanı'na ulaştı.
 
Savaşın başından itibaren stratejik noktalarda görev alan Türk tugayları, katıldığı muharebelerde, 721 şehit, 2147 yaralı, 234 esir ve 175 kayıp verdi. Savaşın 27 Temmuz 1953'te sona ermesiyle Kore'de Mehmetçiğin varlığı 1960 yılında bir bölüğe 1965 yılında ise sembolik anlamda bir mangaya indirildi. Bu manga da daha sonra yurda döndü.
 
Yetimhaneden dünya starlığına
 
Gerçek adı ''Norma Jeane Mortenson'' olan Marilyn Monroe 1 Haziran 1926'da Los Angeles'ta dünyaya geldi. Yetimhanelerde geçen çocukluğunun ardından henüz 16 yaşındayken James Doughtery ile ilk evliliğini yapan Monroe, 4 yılın sonunda evliliğinin bitmesi üzerine ''The Blue Book'' mankenlik ajansına kaydoldu. Kısa sürede ajansın en başarılı modellerinden olan Monroe, düzinelerce magazin dergisinde gözüktü. Bu dönemde ''20th Century Fox''un yöneticisi Ben Lyon'un dikkatini çeken Monroe, böylece irili ufaklı birçok filmde rol alamaya başladı ve ilk kez ''Ladies of the Chorus'' adındaki kısa filmde şarkı söyleme şansını yakaladı.
 
Monroe, 1953 yılında oynadığı ''Niagara'' filmiyle en sonunda istediği üne kavuştu. Actors Studio'daki eğitimi sırasında yazar Arthur Miller ile tanışan Monroe, daha sonra onunla evlendi. Miller'la Londra'ya giderek Laurence Olivier ile birlikte ''The Prince and the Showgirl'' isimli filmi çevirdi. Bu filmle özellikle Avrupa'da oyunculuğuyla övgü kazanan Monroe, İtalyan David di Donatello ve Fransız Crystal Star Ödülleri'ni kazandı. 1959 yılında Billy Wilder'ın yönetmenliğinde çevirdiği ''Some Like It Hot'' Monroe'nun kariyerindeki en başarılı ve en popüler filmi oldu ve ünlü yıldız bu filmle Altın Küre Ödülü layık görüldü.
Arthur Miller'dan boşandıktan bir süre sonra 1954'te Joe DiMaggio ile San Francisco'da evlenen Marilyn Monroe, Japonya'daki balayı sırasında ani bir kararla ABD hükümetinin davetini kabul ederek, Kore'deki askerlere moral ziyaretinde bulundu. Daha sonra sorunlu bir özel yaşam ve hastalıklarla mücadele eden Monroe, yüksek dozda sakinleştirici alarak 5 Ağustos 1962'de Los Angeles'daki evinde henüz 36 yaşındayken yaşama veda etti.
 
Sinema oyuncusu, şarkıcı ve model unvanlarını alan Marilyn Monroe, sinema otoriteleri tarafından ''20. yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından, seks sembollerinden ve pop ikonlarından biri'' olarak nitelendiriliyor.