Kuşadası küçük bir liman kasabası iken kısa sürede Dünya ölçeğinde bir turizm kenti olduysa bunu efsane kaymakam Özer Türk’e borçludur. Kuşadası turizminin gelişmesinde büyük katkıları olan ve ilçe halkı tarafından çok sevilen önemli değerlerimizden biri de efsane kaymakam Sayın Özer Türk kente bir kimlik kazandırmıştır. 1928 yılında İstanbul’da doğan Özer Türk, 1946 yılında İzmir Namık Lisesi’ni ve 1952 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi ve 1952 yılında devlet memurluğu hayatına İzmir Karaburun’da maiyet memuru olarak başladı. Görev yaptığı sırada meydana gelen deprem ile Karaburun’da birçok bina hasar gördü. Okul binasının yeniden inşasında elinde kum tenekesi ile harç taşıyarak halkla beraber çalışmanın örneğini gösterdi. Memuriyetinin daha ilk günlerinde yaptığı çalışmalarla ideal bir yönetici profili çizmişti. Buradan Karşıyaka ilçesine yine maiyet memuru olarak atandı.

Daha sonra sırasıyla Manisa-Alaşehir, Van-Özalp, Batman-Sason, Aydın-Kuşadası, Balıkesir Burhaniye ilçelerinde kaymakamlık ve Muğla Valiliği görevlerinde bulundu. Alaşehir’in simgesi olan “Sarıkız” madensuyu tesisleri yine Özer Türk eseridir. Van Özalp’e kendi arabasıyla gider ama arabayı elektrik olmayan ilçeye elektrik getirebilmek için satar ve aldığı para ile elektrik direkleri alır. Gittiği yerlere okul, çeşme yaptırdığı gibi ihtiyaç varsa cami de yaptırır. Halkın bilinçlenmesi için köşe yazıları yazarak gazetelere gönderir. Toplam 25 yıl devlet memurluğu yapan Özer Türk gittiği her yere önemli katkılarda bulundu. Devlet hizmetinde sayısız olumlu ve güzel işler yaparak halkın sevgisine mazhar olan Özer Türk devletimiz tarafından sayısız takdirname ile ödüllendirildi ve İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Fransa tarafından “ Şövalye “ unvanı ile onurlandırıldı. Özer ve Gülden adlı iki kızı olan Özer Türk Kuşadası’nda turizmin gelişmesi ve kentin turizme açılması konusunda çok yararlı hizmetler yaparak Kuşadalıların gönlünde taht kurmuş ve Kuşadası’nın unutulmaz değerleri arasına ismini altın harflerle yazdırmıştır.

Kuşadası'nın bugünlere gelmesinde büyük katkıları bulunan Özer Türk, Kuşadası Kaymakamı olarak 1962 - 1967 yılları arasında görev yapmıştır. Özer Türk, Kuşadası'na Kaymakam olarak atandıktan sonra yaptığı çalışmalarla yöre halkında turizm bilinci yaratmış, ilçede turizmin oluşumuna ve gelişimine çok önemli katkılar yapmıştır. Daha da ileri gidilerek denilebilir ki Özer Türk, ülkemizde deniz turizminin ve yazlık fikrinin en önemli öncülerinden biridir. İspanya’dan ve Fransa’dan "Şövalye" unvanlı Kaymakam, bir yandan KUŞTUR, Fransız Tatil Köyü gibi turistik tesislerin kurulmasına bizzat öncülük etmiş, bir yandan çeşitli yazlık sitelerinin kurulmasını sağlamış, bir yandan da ilçede yaşayanları turizm yatırımı yapmaya özendirmiştir.

Özer Türk Kuşadası’na gelince ilk olarak kendine bir tekne yaptırır. Bu tekne ile gelen konuklara koyları gezdirir. Böylece turizm için ilk adımı atmış olur. Turizm hareketi başlayınca halkın evlerini açarak turizm için kiraya vermeleri için ikna etmiştir. Böylece birçok kişiye iş ve aş temin edip, halkın zenginleşmesini sağlamıştır. Özer Türk bugün Kısmet Otelin olduğu yere otel yaptırmak ister. Orası şehir planında park olarak ayrılmıştır. Özer Türk buraya otel yapılmazsa istimlak ettireceğini söyler. Özer Türk konu ile ilgili girişimlerde bulunur, otel inşaatı için bir Alman turizm acentesinin avans vermesini sağlar. Böylece otel yapılır. Otel yapılır yapılmaz Danimarka Kraliçesi buraya balayına gelir. Bu olay Kuşadası’nın uluslararası tanıtımı için bir milattır.

Aslında Kuşadası’nı Özer Türk ile birlikte dünyaya tanıtan kadın Rose Mary Goldwin’dir. Dilek Yarımadası Milli Parkı da Rose Mary’nin gayretleri ile yapılmıştır. Bugün kü Milli Parkı ve Bafa Gölünü ona borçluyuz. Rose Mary’nin külleri öldükten sonra Bafa gölüne serpilmiştir.

Bu çalışmalar sırasında Özer Türk, hiçbir yazlık sitesinde kendisi için konut edinmemiştir. Daha sonra Burhaniye Kaymakamlığı ve Muğla Valiliği de yapan Özer Türk, 1986 yılında vefat etmiştir. Vefalı Kuşadası Halkı onun anısına "Kuşadası Özer Türk Stadyumu " nu yaptırarak, adını ebedileştirmiştir.

Özer Türk, Kuşadası turizminin ilk ateşini yakar. Özer Türk'ün Kuşadası Kaymakamlığına geldiğinde Kuşadası Belediye Başkanı Şaban Alkış’tı. Şaban Alkış, Kuşadası’nı ağaçlandırmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Özer Türk onun bu özverili çalışmalarını destekleyip turizmle taçlandırmak ister. Ama 1968 de Şaban Alkış'ın yerine Taylan Sağanak Belediye Başkanı olunca Özer Türk çalışmalarına yeni başkan Taylan Sağanak ile devam eder. O yıllarda Kuşadası Turizm Bürosu Müdiresi Zafer Hanımdır. Zafer Hanım, Tatil Köyü Müdürü Ataman Bey, Kısmet Otelin sahipleri Hümeyra Özbaş, İmbat Otel'in sahibi Ali Rıza Özbaş, Akdeniz Turizm acentelerinin kurucusu ve sahibi sinemacı Naci Akdoğan, Haşmet Akdoğan, Turgut Koyuncuoğlu ve Şaban Alkış'ın çabaları ile Kuşadası Yat Kulübü kurulur. Bu kulüp hem Taylan Sağanak’ın Kuşadası Belediye Başkanı olmasına ve hem de Kuşadası’nın turizm alanında boy göstermesine yardımcı olur.

O yıllarda Meryem Ana ve Efesin ziyarete açılmasıyla Kuşadası turizmde emin adımlarla yürümeye başlar. Özer Türk ile Kaya Şavkay Kuşadası’nı turizme açmak için el ele verirler. Burada Kaymakam Özer Türk’e ve Belediye Başkanı Taylan Sağanak’a  en çok desteği Sökeli olan Kuşadalılar verir. Rahmetli Ömer Kocaöner'e Yavansu’daki malikânesini ve arazisini tatil köyü yapmasını isterler. Özer Türk çok sevdiği Ömer Bey için kurulacak tatil köyünün bir maketini hazırlatır. Ömer Bey önce olmaz der, ama sonra olaya yavaş yavaş ısınmaya başlar. Ömer Tatil Köyü böylece Özer Türk’ün çabaları ile 1968 yılında camping olarak hizmete girmiştir. Vali Nihat Danışman, Ahmet Güçsav, Özer Türk ve eşi Ediz Hanımın bu yerin turizme açılmasında Ömer Bey'e önemli katkıları olmuştur.

Özer Türk Kuşadası için önemli bir değerdir, unutulmaması gerekir.

“Çalışmak her şeyi fetheder.” (Virgil)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!