Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde devam eden Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın ilk seçkin gözlemciler gününe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.
 
Ege Ordusu Komutanlığı koordinatörlüğünde, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait birlik ve unsurların katıldığı Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı sürüyor.
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Bakan Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ile Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın da izlediği tatbikatın bugünkü bölümünde, "Safir" ve "Mercan" ülkeleri arasındaki anlaşmazlık üzerine Safir'in harekat senaryosu icra edildi.
 
Senaryo gereği önce özel kuvvetler timleri uçaktan Mercan'ın bölgesine paraşütle atladı. SAT ve SAS timleri de denizden sızarak bölgede keşif yaptı. Belirlenen hava radar sistemlerinin olduğu hedefler keskin nişancılarca vuruldu. Havadan da F-16 savaş uçakları ve Kobra helikopterleri hedeflere ateş etti. Temsili olarak denizden karadaki hedeflere top ateşi yapıldı. Obüslerin de destek verdiği görev sırasında SAS ve SAT ekipleri ise tespit ettikleri su altı mayınlarını tahrip etti.
 
Daha sonra amfibi harekat kapsamında gemilere yükleme ve bindirme faaliyeti icra edildi. Faaliyette 4 tank, 4 zırhlı personel taşıyıcı ile 1 amfibi deniz piyade birliği görev aldı. Bu sırada 2 F-4 savaş uçağı belirlenen mühimmat depolarını imha etti. Obüsler ve havanlardan aydınlatma mermisinin atılmasına müteakip taarruz helikopterleri düşman hedeflerini vurdu. İki Kobra helikopterinin korumasında 10 UH-1 ve 5 AS-532 helikopteri ile hava hücum harekatı gerçekleştirildi.
 
Mini İHA'nın havadan keşfi sonucunda belirlenen hedefler havan ve obüslerle imha edildi. Birliklerin düşman tarafından taarruza maruz kalması üzerine savunma silahlarıyla atış yapıldı.
 
Faaliyetlerin başarıyla tamamlanmasıyla ilk seçkin gözlemci günü sona erdi. Tatbikata 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, 100 top, bin 100 tırtıklı ve tekerlekli araç katıldı.
 
5 Haziran'da sona erecek
 
Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde 5 Mayıs'ta başladı. Genelkurmay Başkanlığınca planlanan, Ege Ordusu Komutanlığınca sevk ve idare edilen tatbikata 8 bin 500 personel katılıyor. Tatbikat kapsamında 27 Mayıs'a kadar değişik seviyede müşterek eğitimler yapıldı.
 
Tatbikat birlik ve karargahların bir arada çalışmalarını sağlamak ve eğitim seviyelerini geliştirmeyi, TSK envanterinde bulunan harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik ve tekniklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
 
Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı 5 Haziran'da sona erecek.