PKK"lıların gelişlerinin ertelenmesinin ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Terör bu sene artık bitmeli. Herkes efendice gelir, ailesine kavuşur. Dağdaki insan silahı bırakacak ki normalleşme olsun“ dedi

On beş kadar PKK"lının Avrupa"dan 28 ekim çarşamba günü beklenen dönüşlerinin, Habur"daki karşılama gösterisinin Türk kamuoyunda ve hükümetinde yarattığı rahatsızlık nedeniyle geçen cumartesi ertelenmesinin ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Terör bu sene artık bitmeli. Herkes efendice gelir ailesine kavuşur. Bu günkü hukukumuz buna fırsat veriyor. Dağdaki insan silahı bırakacak ki normalleşme olsun” dedi. Resmi ziyaret için önceki akşam Sırbistan"ın başkenti Belgrad"a gelen Cumhurbaşkanı Gül, gezisini izleyen bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, “açılım sürecindeki son durum” hakkında soruları yanıtladı. Gül"ün “Terörü bitirmek amacıyla, bütün yöntemlerin hepsinin, aynı anda devrede olmasının gerektiği”ni yarım saat süren sohbet sırasında beş kez vurgulaması dikkat çekti.
Gül, bu yöntemler arasında, “demokratik standartların yükseltilmesi”ni de saydı ve bununla “insanların vicdanına ters gelen bir şeyler varsa, bunların değişmesini” kastettiğini belirterek, “Bunlar kendi halinde zaten oluyor” dedi.

"Bu sene bitmeli"
Bir gazetecinin, Habur"daki karşılamadan sonra, “açılımdan vazgeçmek gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı”nı sorması üzerine Gül, “Bakılır her şeye” yanıtını verdi.
Gül, “Habur"daki olaylardan sonra açılıma mola mı verildi?” sorusu karşısında ise, “Türkiye"nin müttefiklerinin geçmişte terörü kullandıklarını” söyledi. Gül, Kandil bölgesindeki PKK"lıları kastederek, “Bunların, artık orada yaşaması mümkün değil” dedi. Gül, şöyle devam etti:

SADECE SİLAHLA OLMUYOR: Türkiye"de yapılan bütün şey terörü bitirmeye dönük çalışmalardır. Terörle mücadele sadece silahla olmuyor. Bunu komutanlarımız da silahlı mücadele yapanlar da biliyor. Terörü bitirmenin bütün yönlerini bir arada uygulamak... Daha önce defalarca söylediğim gibi, bugünkü dünya ve bölge konjonktürü çok büyük fırsat veriyor. Her zaman böyle olmayabilir.
İki sene önce böyle değildi. İki sene önce böyle konuşamazdım. Üç sene önce bu fırsat böyle değildi. Üç sene önce bölgenin bütün şartları lehimize olmuyordu.
Daha eskilere gittiğimizde, dostlarımız, müttefiklerimiz bile yeri geldi kullandılar. Yoksa, bir terör örgütü kendi kaynağı, kendi imkânları ile mi büyüdü, bu kadar mesele oldu? Bugün, işte terörün dış destekleri her bakımdan tamamen kesilmek üzere. Onun için bunu bitirmenin tam zamanıdır. Bunu bitirmek için sadece silahlı değil silahsız, bütün metotların devreye girmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Gül, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

YENİLERİ EKLENMESİN: Bütün mesele, şehit ailelerine yenilerinin eklenmemesi. Tabii ki şehit ailelerinin acısı en büyük... Çünkü, ateş düştüğü yeri yakmaya devam ediyor. Şehit ailelerini davet edip konuştum. Onu insan görüyor. Ağzınızı açamazsınız. Bütün çabamız nedir? Yenileri olmasın. Geçen ramazanda onlara verdiğim iftarda yaptığım konuşmada, inşallah gelecek sene vereceğim yemekte buraya çağıracağım, size eklenmiş yeni insanlar olmaz dedim. Yeri gelir bütün millet şehit olur, fedakârlık yapar, o ayrı bir mevzudur.

HABUR"DAKİ MANZARA: Bu işler (Terörün bitirilmesi) ne kadar çok uzarsa o kadar da sıkıntılı hale geliyor. O yüzden, bu demek değildir ki yanlış işler olursa yanlışlara göz yumulacak. Habur"da gördüğümüz manzaralar, Türkiye kültürünün bir parçası değil. Türkiye"nin doğusunu, batısını, Diyarbakır"ı neresini alırsan al, yok öyle bir Türkiye resmi. Bunlar aşırı ve tahrik edici.
İthal. Dışarının kültürü. Onun için herkesi rahatsız etti. O zaman, insanın aklına şu geliyor: Bu işler hallolmasın arzusu içinde olanların ölçüsüzlüğü. Bundan herkes ders alacaktır.- milliyet