Modern kentler parklarıyla, mimari dokusuyla, otantik çarşılarıyla, müzeleriyle pazaryerleriyle, meydanlarıyla, trafiğiyle, stressiz, rahat yaşam sürülen, insanlarında yüksek aidiyet duygusu olan yerlerdir.

Kentleri hem kendi insanlarına huzur kaynağı hem de dıştan gelecek misafirlere bir cazibe merkezi haline getirmek belediye başkanlarının görevidir.

Modern kentler penceresinden bakıldığında Efeler beton yığını, tarihi dokusu kaybolmuş, yeşil alan yoksunu, trafik, otopark benzeri sorunları yıldan yıla ötelenen, stres kaynağı, insanların hatıraları silinmiş, kimliksiz kocaman bir kasabadır.

En belirgin göstergesi de trafik ve otopark sorunudur.

Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) açıkladığına göre Aydın’ın 2020 Ocağında 457 bin 801 olan araç sayısı yüzde 3,7 oranındaki artışla 2021 Ocağında 477 bin 986 olmuş.

Bu da 1 milyon 119 bin 084 olan Aydın’ın genel nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ni barındıran(296 bin 716) Efeler’in zaten çekilmez olan trafik ve otopark sorununun daha da katmerleşeceği anlamına geliyor.

Köşk, Koçarlı, İncirliova’da ikamet edenlerin yargıyı ilgilendiren işlerinin Efeler Adliyesinde görüldüğü düşünüldüğünde bu oran genel nüfusun üçte birine yaklaşır.(397 bin 162)

Birde bu yoğunluğa Efeler merkezli hastanelere Çine, Germencik, Karpuzlu, Koçarlı gibi çevre ilçelerden tedavi için gelenler de eklenecek olursa Efeler’in günlük nüfusu genel nüfusun yarısına ulaşır.

Bu araç yoğunluğuna cevap verecek Efeler Belediyesi’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiraladığı Cumhuriyet Mahallesi çok katlı otoparkı da dâhil Efeler yaklaşık 1300 araçlık kapalı otopark alanına sahiptir.

Çoğunun sabit abonelere ayrıldığını varsayarsak saatlik arabalara ayrılan kapasite ihtiyaca cevap vermekten uzaktır.

Bu durumda çaresiz kalanlar arabalarını cadde ve sokaklara, yaya kaldırımlarına park etmektedirler ki, onun da cefasını yayalar ve çocuklu anneler çekmektedir.

Tabi ilçelerden gelenlerin özel aracıyla geldiği göz önüne alındığında mesai başlangıç ve bitişindeki trafik sorunu o yoğunlukla ikiye katlanır.

Bilhassa Menderes Bulvarı, Yeni Dörtyol kavşağı ve Tekstil, Işıklı Yolu kavşağı arasındaki araç yoğunluğu o saatlerde trafiği kilitleyecek noktaya geliyor.

Ayrıca kentin hava kirliliğini de artırıyor.

Bilindiği üzere trafik ve otopark sorununa çözüm üretmek büyükşehirlerin görevidir.

Büyükşehirlerde bu görevi başkanın ya da görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında Ulaşım Koordinasyon Merkezleri yapar.

 Ama bu güne kadar Efeler’in otopark ve trafik sorunu olduğuna dair ne Başkan Özlem Çerçioğlu’ndan ne de bir başkasından bir açıklama duyuldu.

Sayın Başkan 7 Eylül 2013’de Kent Meydanı Kapalı Otoparkı’nın açılışında “Aydın’ın oto park sorunu sona ermiştir”, demişti.

O sözlerin ardından otoparkın kapasite olarak Güzelhisar Mahallesi’nde oturanların araçlarına yetmeyeceği iddia edilmişti.   

Başkanın o sözlerin doğru kabul etsek bile unutmayalım ki, aradan geçen sekiz yılda Efeler’deki araç sayısı neredeyse ikiye katlandı.

Artışların bize gösterdiği her aile üyesinin bir araca sahip olacağı döneme doğru gittiğimiz yöndedir.

Gerçek buyken var olan bir sorunu yokmuş gibi farz etmek o sorunu çözmüyor aksine büyütüyor ve ileride çözümünü daha da zorlaştırıyor.

Eğer zamanında çözüm adımları atılsaydı Efeler’in trafik ve otopark sorunu bu denli büyür müydü?

2014 seçimlerinde halka sözünü verdiği bir anlamda mukavele imzaladığı trafiği rahatlatacak alt geçit konusunda Başkan Özlem ÇerçioğluKarayolları izin vermedi”, gerekçesiyle vazgeçmişti.

Ama o günden bu güne Karayollarına niye yapmadın, diyen de çıkmadı. İstenseydi sorun diplomasiyle çözülebilirdi.

Onu yapmak yerine işin kolayına, istismar yoluna gidildi.

Oysa trafik ve otopark sorununun çözülmüş olması kentler için bir gelişmişlik göstergesidir.

Çoğu gelişmiş ülkeler ve kentler bu sorunu baştan çözmüş.

ABD’nin başkenti Washington’da 1907 yılında her ev için garaj zorunluluğu getirildiğinde daha ilk otomobil sayılan “Ford Model T” üretilmemişti.

İngiliz Economist Dergisi Londra’daki yeni binasına taşınacağında her çalışan için 2m2’ye yakın otopark yeri ayrılması zorunlu tutulmuştu.

Devirlerinin ileri görüşlü yerel yöneticileri zamanında o adımları attıkları içindir ki, bu gün ABD’de her bin kişiden 808’inde araba var.

Bu sayı neredeyse bizdekini dört katı ancak bizdeki trafik sorunu onlarda yaşanmıyor.

Her bin kişiden 102’sinde araba olan Çin’de ise trafik sorunu bizden çok daha kötü durumdadır.(Yaman Törüner, Milliyet,25.04.2017)

İnanıyorum ki, Aydın trafiği ve otopark sorunu açısından metropoller dışında kalan iller arasında ilk beşin içindedir.

Bunun çözümünü istemek Efeler’de yaşayan herkesin en doğal hakkıdır. Çünkü olay çileye dönüşmüştür.

Artık reklam tabelalarına yerleştirilen “Efeler Marka Şehir” afişlerinin de hiçbir anlam ifade etmediği, insan aklıyla alay etmekten öte bir anlamı kalmadığı da iyi bilinmeli