Asırlık firmaları bünyesinde barındıran Aydın Vilayeti"nde ortaklık kültürü gelişmediği için bir çok işyeri kapanırken, bir çoğu da sadece olduğu gibi kaldı. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, globalleşen dünyada küçük esnafın dev firmalarla rekabet gücünün daha da zorlaştığını belirterek aynı sektörde faaliyet gösterenlerin güç birliğine gitmesini önerdi.
Ünlü Seyyah Evliye Çelebi"nin "Gök Kubbe"nin altındaki en güzel yer" "dağlarından yağ ovalarından bal akar" diye tarif ettiği Aydın"ın ekonomik olarak içinde bulunduğu bu durumu hak etmediğini kaydeden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, “Dünyanın çeşitli ülkelerini dolaşanlar Aydın"ın kıymetini ve ne kadar zengin olduğunu aslında daha iyi anlar. Hiçbir Avrupa ülkesinde vatandaşın çuvalı ile karpuz, kavun aldığı vaki değildir. Oysa o ülkeler ekonomik olarak bizden daha zengindir. Fakat nedense Aydın"ımızın insanı adeta eli hamur karnı aç. Bu sorunun da tek çözümü ortaklık kültürünün geliştirilmesidir. Babamız 100 dönüm tarlada bir traktör ile tarım yapardı, şimdi çocukları 25"er dönüm arazide 4 traktör ile tarım yapıyor. Yani bölme kültürü var, ortaklık kültürü hiç yok. Eskiden dünya firması olmuş dev firmaların Aydın"da hiç mağazası yoktu, şimdi her yerde var. Eskiden Aydınlıların ayakkabı, manifatura dükkanları vardı. Şimdi de aynısı var. Hal böyle olunca rekabet zorlaşıyor” dedi.
“OYNARKEN TEK OYNAYIN, ÇALIŞIRKEN BİRLİK OLUN”
Aydın"ın kabuğunu kırma zamanının çoktan geçtiğini ve jeotermal enerji kullanımı henüz yaygınlaşmadan Aydınlıların birlik olmasını öneren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, “Efeler tek oynar. Biz de Efeyiz. Herkes pistte dilediği gibi oynasın. Ancak globalleşen dünyada ekonomi pisti çok zorlu. Çocuklarımızın geleceği için Aydın Efeleri"nin ekonomide tek oynamaktan vazgeçip, birlik olmaları büyük önem arz etmektedir. Yoksa bir çok değerimiz elimizden uçup gidecek. Aynı sektörde faaliyet gösteren iş kolları ayakta kalabilmek için mutlaka güç birliği yapmalıdır” dedi.