Kıran kırana olmadıktan sonra Aydın insanı heyecansız, monoton geçen tek adaylı seçimlerden tat almaz.

Onun için bir nedenle seçmen iradesinin yönlendirmediği, sonucu belli, formalite seçimlere fazla rağbet olmaz.

Bu açıdan ele alındığında bu cumartesi (15 Şubat) Şükran Güngör’de yapılan İYİ Parti Efeler İlçe Kongresi geçen haftaki CHP İl Kongresine göre daha hareketliydi.

İlhan Adıyaman ve Şevki Çıldır’ın yarıştığı kongrede yoğun yağışa rağmen salonda boş yer yoktu.

İYİ Parti kulislerinde mevcut il yönetimi, kadın kolları, belediye meclis üyeleri, eski ilçe yönetimi hatta kurucu il başkanı Recep Taner dâhil eski MHP’lilerin blok olarak Şevki Çıldır’ı destekledikleri kanaati hâkimdi.

Diğer aday İlhan Adıyaman’ın arkasında da İl başkanı adaylarından Yüksel Öztürk, Süleyman Demirci ve merkez sağ kökenli partililerin olduğu söyleniyordu.

Buna İlhan Adıyaman’ın babası Niyazi Adıyaman’ın eski bir DYP’li olması da eklenince yarış eski MHP’lilerle merkez sağ arasındaki çekişmeye dönüştü.

Bu algının güçlenmesinde Şevki Çıldır’ın konuşması sonrasında tanıtmak için sahneye çıkardığı yönetim kurulunda yer alanlardan bazılarının bozkurt işareti yapması da etkili oldu.

Ortam iki adayı bu şekilde iddialı hale getirince kongreye hem partililerin hem de delegelerin ilgisi yoğun oldu ve toplamdaki 364 delegeden 347’si oy kullandı.

Artan ilgi partililer arasındaki heyecanı da yükseltti. Hatta tezahüratı Şevki Çıldır taraftarları biraz uzatınca divan tarafından nazikçe uyarıldı.

Adayların da konuşmalarında ortamı gerecek söylemler yerine ortamı yatıştıran konuşmalar yapınca huzuru bozacak herhangi bir olumsuzluk da yaşanmadı.

İlk konuşmacı İlhan Adıyaman’ın “ben siyasete iki yıl önce İYİ Parti saflarında başladım.

Şevki Çıldır’la aramızda sözleştik hangimiz kaybederse kazanana destek olacak. Ben buradan bu sözümü bir kez de sizin huzurunuzda yinelemek istiyorum,” mealindeki sözleri hem tansiyonun yatışmasında hem de kazanmasında etkili oldu.

İlhan Adıyaman’ın başarısındaki diğer bir etken de yönetim kurulu üyelerinin yarıdan fazlasının kadın olmasıydı.

Bazıları “Genel Başkanı kadın olan bir partiye de yakışan budur” derken bazıları da hem AK Parti’de hem CHP’de eski etkisini yitiren kadına İYİ Parti’nin sahip çıkması yerinde bir hamledir, dedi.

Sonuçta yapılan seçimi kongreye katlan 347 delegeden 179’nun oyunu alan İlhan Adıyaman, Şevki Çıldır’a karşı 11 oy farkla kazanan aday oldu.

Bu sonuçla cevaplanması gereken de İYİ Parti Aydın’da küçük bir MHP olarak kalmaya devam mı edecek yoksa kendine milliyetçi, demokrat yeni bir rota mı çizecek, sorusudur.

Cevabın bulunacağı yerse şüphesiz il başkanlığı seçimidir.

İlhan Adıyaman ve yönetimine hayırlı olsun.

***

İYİ Parti Efeler’de bunlar yaşanırken Kuşadası’nda tabela partisi örneği sergilendi.

Kuşadası İYİ Parti için önemi büyük bir ilçe. Nedeni de 2018 Haziranındaki genel seçimde bu parti burada 9 bin 826 oy almış.

Ayrıca İl Başkanı Cemal Sarı ve Teşkilatlardan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Yaşar Çelebi’nin de seçim bölgeleri Kuşadası…

İlginç olansa bu gücüne rağmen Kuşadası’nda İYİ Parti 9 bin 826 seçmen arasından bulması gereken yaklaşık 400 delegeyi bulamamış.

149 delegede kalmış.

Söylenene göre gerekçe “davet ettik ancak bu kadarı geldi,” şeklinde

8 Şubattaki ilçe kongresine de oy kullanmak üzere bunlardan sadece 116’sı salonda hazır edilebilmiş.

Gariplik bunlarla kalsa yine de iyi… Dahası var.

Birincisi, yerel seçimler öncesi çoğu kurucu 40 üye partiden istifa etmiş.

İkincisi, meclis üyesi olabilmek için Özgün Limoncu ve Volkan Alkış ittifak çerçevesinde İYİ Parti’den istifa etmişler fakat meclis üyesi olduktan sonra CHP’de kalmışlar.

Üçüncüsü, yine CHP’den belediye meclis üyeliği için kurucu üyelerden Haldun Türkşen İYİ Parti’den istifa etmiş seçimden sonra partisine dönmek istemiş fakat kabul edilmemiş.

Kuşadası’ndaki bu gariplikler karşısında akla şu sorular gelmiyor değil.

BİR: Kendi seçim bölgesinde gerekli delegeyi bulmayan bir yönetici bir partiyi büyütmesi bir yana var olan seçmeni nasıl korur?

İKİ: Böyle bir parti yöneticisi kime, nasıl söz geçirir?

ÜÇ. Kendi partisini yönetemeyen bir kimse rakipleriyle nasıl mücadele eder?

DÖRT: Kendi himmete muhtaç dede/Nerede kaldı gayriye himmet ede…

Misali böyle bir başkanın partiye ne faydası olur?

BEŞ: İyi bilinmeli ki siyaset gömleği her bedene uymaz.

Mesela bir insanın derviş meşrep ruhlu olması başka bir şeydir iyi bir siyasetçi olması başka bir şey…

Mevki, makamı pek istemeyen çıkmaz ancak siyaset herkesin harcı değildir. Hikâyesi, hedefi, ideal hırsı ve hevesi olan insanların işidir.

Söz konusu hizmetse yeri gelir ayağa gidilir, yeri gelir kapıya yüz sürülür, yeri gelir el öpmekle dudak aşınmaz denir, el öpülür.

Bir gerçek vardır ki, şeytan pabucu diken kendine eder.