Marka kent olabilmek için öncelikle kültür, sanat, sosyal çalışmalara öncelik verilmesini ve bu çalışmalara tüm demokratik kitle örgütlerinin katılması gerekliliğini defalarca yazmıştık. "Marka Kent" olabilmek için Kent Kimliği, Kent Vizyonu ve Kent Kültürü oluşturulmalıdır. Bunların gerçekleşmesi için yoğun emek harcanmalı, araştırma merkezleri kurulmalı, danışma ve yayın kurulları oluşturulmalı, etkili tanıtım yapılmalı, kongre ve kültür merkezleri açılmalı, her iş planlı ve çevreye duyarlı yapılmalı, kent mobilyaları oluşturulmalı ve sanata yeterince önem verilmelidir. Özellikle gençlere ve kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık verilmeli, kadınların ekonomik olarak güçlenmesi için mesleki kurslara ağırlık verilmelidir.

Efeler Belediyesi yeni kurulan bir belediye olması nedeniyle bu doğrultuda çok yol alması gerektiğini yine yazılarımızda belirtmiştik. Şu aşamada işin bir ucundan başlanmış olması bile önemlidir.

Bu ay içinde açılışı yapılan Kitap Kafe bu yolda önemli bir kilometre taşıdır. Emeği geçenlere teşekkürler. Tek ilave etmek istediğimiz bu gibi alanlarda gençlerin proje çalışması yapabilecekleri dijital ofisleri hizmete alınması ve burada hazırlanan projelerin gençlerle birlikte hayata geçirilmesi yararlı olacaktır, bilgilerinize.

Gençler demişken, gençlerimize yönelik çalışmaların hızlanması, onlara gereken değeri verilmesi geleceğimiz için önemlidir. Gençlere yönelik proje çalışmalarının yanında gençlere yönelik şenlikler, gençlik için kurslar, spor organizasyonları ve zamanlarını daha kaliteli geçirmelerini sağlayacak etkinlikler düzenlenmelidir. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi ortamında ortaya çıkan fırsat eşitsizliği başta gençlerimiz olmak üzere herkesi zora soksa da gençler çok etkilenmektedir. Bizden söylemesi.

Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi önemli bir çalışmadır. Bu konuda Efeler Belediyesi daha yeni kurulmuşken (2014 yılı) Aydınpost’taki köşemizde "Efeler Kadın Dostu Kent Olmalı" diye bir köşe yazısını kaleme almıştık. Yine Aydınpost’taki köşemizde geçtiğimiz Kasım ayında "Efeler Kadın Dostu Kent olabilir mi?" yazımızı yayınlamıştık. Yine en son olanı geçtiğimiz Eylül ayında olmak üzerinde birçok kez "Kadına Yönelik şiddet" konusunu, kadın haklarının önemini köşemizde yazmıştık.

Toplum olarak kadınlarımıza gereken değeri vermezsek, hepimizin eşit insanlar olduğunu unutursak bir yere varamayız. Bu topraklarda kadınlar hep önemli işler yapmışlar ve değer görmüşlerdir. Biz onlara gereken değeri verip onları hep yanımızda tutmalıyız. Cumhuriyet ile birlikte kadınlarımızın diğer ülke kadınlarına oranla çok önceden haklarını elde ettiğini unutmamamız gerekir. Eğer bizler cumhuriyet değerlerine sahip çıkıyor ve savunuyorsak kadınlarımız için üzerimize düşeni yapmalıyız. Çünkü kadınlar bizim her şeyimizdir.

Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi kent olarak kadına verdiğimiz değerin gerçekleşmesi için önemli bir yol haritasıdır. Eğer bu taahhütnamede yazılanlar süreç içerisinde gerçekleşirse Efeler gerçekten kadın dostu kent olabilir. Bunun için Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın taahhütname altına attığı imzaya sadık kalması, verdiği sözü tutması gerekir. Nasıl olsa bir yaptırımı yok, bu işi kadın derneklerinin gönlü olsun diye taahhütnameyi imzaladıysa üzülürüz.

Yeri gelmişken bu konuya önem veren kişiler olarak bunun takipçisi olacağımızı bildirmek isteriz. Her işte söylenen bir söz var; "Lafla peynir gemisi yürümez" umarım verilen sözler lafta kalmaz. Başta Efeler Kent Konseyi, Kadın Meclisi, Şerife Bacı Kadın Platformu ve ilimizdeki diğer kadın dernekleri de bu işin takipçisi olacaktır.

"Bir ülkenin gençleri refahın güvencesidir." (Benjamin Disraeli)