1977 yılında yapılan seçimlerde CHP Aydın’dan üç milletvekili çıkarmış ve Aydın Belediyesi'nin kazanmıştı. 1980 Askeri Darbesi ile kapatılan CHP ancak 1995 yılında Aydın’dan bir milletvekili çıkarabilmişti. Aydın Belediyesi’nin tekrar CHP tarafından kazanılması ise ancak 2009 yılında Özlem Çerçioğlu ile başarılabilecekti. 32 yıl sonra kazanılan Aydın Belediye Başkanlığı CHP’nin Aydın’daki kaderinide değiştirmişti.

1999 yılında yapılan seçimlerde Aydın'dan milletvekili çıkaramayan CHP 2002 seçimlerinde dört milletvekili çıkararak büyük bir başarı elde etmişti. 2007 seçimlerinde ise ancak iki milletvekili çıkarabilmişti. 2011 seçimlerinde üç, 2015 Haziran seçimlerinde dört, 2015 Kasım seçimlerinde ise CHP üç milletvekili çıkarabilmişti.

Özlem Çerçioğlu 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili seçildikten sonra 2009 seçimlerinde partisi CHP tarafından Aydın Belediyesi başkan adayı gösterilmiş ve bu seçimden başarı ile çıkmıştı. Aydın siyasetindeki değişim 2013 yılında çıkarılan Büyükşehir Kanunu ile değişmişti. Bu kanun değişikliği ile 2014 yılındaki seçimlerde Aydın Merkez ilçe Efeler İlçesi olmuş ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapılmıştı. 2009 yılındaki seçimi kazanan Özlem Çerçioğlu başarılı yönetimi ile partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmişti.

Buraya kadar olan süreci herkes biliyor. Özlem Çerçioğlu’nun Büyükşehir adayı olmasından sonra Efeler Belediyesi için aday arama girişimi başladı. Özlem Çerçioğlu Efeler için tercihini 2002 ile 2007 arasında mecliste birlikte çalıştığı Mehmet Mesut Özakcan lehinde kullandı. Her ne kadar örgüt aday belirleme için ön seçim istese de bu gerçekleşmedi ve aday merkez yoklaması ile Mehmet Mesut Özakcan oldu. 2014 seçimlerinde Özlem Çerçioğlu rakiplerini açık ara geçerken oluşturduğu rüzgar Efeler Belediyesi’nin de kendi partisinin adayının kazanmasını sağladı.

Aynı senaryoyu 2019 seçimlerinde gördük. Özlem Çerçioğlu yine partisi CHP tarafından çok önceden aday gösterildi. Bu sefer tercihini 2007 ile 2009 yılları arasında mecliste birlikte çalıştığı başka bir vekil, Mehmet Fatih Atay lehinde kullandı. Yine ön seçim yapılmadan Merkez Yoklaması ile Efeler Belediyesi Başkan Adayı belirlendi. Yine Özlem Çerçioğlu açık ara kazandı ve onun rüzgarı ile Efeler Belediyesi kazanıldı. Mehmet Fatih Atay bu rüzgar sayesinde belediye başkanı oldu.

Gerek 2014, gerekse 2019 yılında evdeki hesaplar çarşıya uymadı. Uyum ile çalışmak için oy istendi, ama uyum süreleri oldukça kısa sürdü. Efeler Belediyesi’nin Kurucu Başkanı Mehmet Mesut Özakcan başta mal paylaşımı olmak üzere bazı konularda Özlem Çerçioğlu ile ters düşünce aralarında küslük Oluştu. Benzer durum 2019 seçimlerinden sonra yine gerçekleşti. Siyasi kariyeri güçlü olan Mehmet Mesut Özakcan yerine onun kadar güçlü başka bir isim olan Mehmet Fatih Atay Efeler Belediyesi Başkanı oldu ama bir yılı doldurmadan Özlem Çerçioğlu ile ters düştü.

Özlem Çerçioğlu siyasi olarak birlikte kader birliği yaptığı abilerini vefa örneği göstererek Aydın ilinin en büyük ilçesi Efeler'de aday olmasını, kendisi gibi Ankara tecrübesi edinmiş kişilerin aday gösterilmesini sağladı. Verdiği açık destekler ile seçimleri kazanmalarını yardımcı olmasına rağmen devamında karşılıklı iyi ilişkiler nedense yürüyemedi. Her iki seçim sonrasında beklenen uyumlu çalışma ortamı yaratılamadı. Sonuçta bundan Efeler ilçesinde yaşayan insanlar zarara uğradı. Efeler Belediye Başkan adayları Merkez Yoklaması ile değil ön seçim ile seçilseydi bu uyum gerçekleşebilecekti. Efeler Halkı ise daha iyi hizmet alacaktı.

Önümüzde 2024 yerel seçimleri var. Her ne kadar seçimlere uzun bir zaman daha olsa şimdiden bir konuya değinmek istiyoruz. 2024 seçimlerinde bir aksilik olmazsa CHP’nin Aydın Büyükşehir Adayı yine Özlem Çerçioğlu olacaktır. Efeler Belediyesi Başkan Adayı ise zamanı geldiğinde ön seçim ile belirlenmelidir. Partinin eski toplarını tercih etmek, Ankara tecrübesine sahip adaylara destek olmak ve kimseye fayda getirmemiştir. CHP artık Efeler ilçesine hizmet edecek, genç, dinamik, uyumlu ve ön seçim ile belirlenen aday ile seçime girmelidir. Ankara tecrübeli adayların faydasız olduğu görülmüş, yerel siyasette tecrübeli isimlerin daha yararlı olacağı anlaşılmıştır. Artık bu dönemlerde Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olan, Efeler Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olan Barış Altıntaş bu iş için biçilmiş kaftandır. Yoksa yine kaybedecek olan Efeler halkı olacaktır. Çekirge bile bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncü de sıçramayabilir. Bizden söylemesi.

"Özü doğru olanın sözü de doğru olur." (Hz. Ali)