Ankara Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Ankaralılara Ege"nin meşhur "Harmandalı" oyununu öğretmek ve elinde bulundurduğu Guinness rekorunu geliştirmek için bin kişilik bir toplulukla Ankara Kültür Merkezi"nde bir gösteri yapmaya hazırlanıyor.
15 Mayıs 2010 tarihinde Forum Aydın Alışveriş Merkezi"nde düzenlenen “En Yüksek Katılımlı Zeybek Oynama” rekor denemesinde 50 ayrı halk oyunları ekibinindin yer aldığı 525 kişilik grup, Guinnes Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı"nın gözetiminde denemesini gerçekleştirmiş ve başarılı olan denemenin sonucunda Guinnes Rekorlar Kitabı"na adını yazdırmıştı.
Ankara"daki gösteriye “Ankara"da Harmandalı Bilmeyen Kalmayacak” sloganıyla hazırlandıklarını ifade eden Ankara Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ender Vardar, 2011 yılı Mart ayında bin kişilik toplulukla Harmandalı oyununu sergileyerek hem Ankaralılara bu oyunu öğretmek istediklerini belirterek, “Derneğimiz Aydın"daki kamu ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek Aydın ile Ankara arasında bir köprü görevini yürütmektedir. Bu anlayış içerisinde faaliyetlerini sürdüren derneğimiz, bir ilke daha imza atmak için kolları sıvadı. Dernek olarak Aydın"a ve Ege"ye has olan Harmandalı oyununu hem Ankaralıya öğretmek, hem de harmandalı oyununu tüm dünyaya duyurmak için bin kişiden oluşan bir topluluk ile rekor denemesi gerçekleştireceğiz. Harmandalı oynamasını bilen 7"den 70"e herkesi bu etkinliğimize katılmalarını bekliyoruz” dedi.
Aydın"da 16 Mayıs 2010 tarihinde "En yüksek katılımlı zeybek oynama" rekoru denemesi gerçekleştirildiğini anımsatan Vardar, “Buradaki rekor denemesinde 525 kişi harmandalı oynayarak dünya rekoru kırdı ve Guinness Rekorlar kitabına girmeye hak kazandı. Biz bu sayıyı Ankara"da bin kişiyle gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bunun içinde Guinness Rekorlar kitabı Türkiye hakemi ile gerekli görüşmelerimizi yaptık. Guinness Rekorlar kitabı Türkiye hakemi Kasım ayı sonunda başlayacak olan çalışmalarımıza gelerek önce nasıl bir çalışma yaptığımızı görecek. Daha sonrada 2011 Mart ayına kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
PARLAMENTERLERDE HARMANDALI OYNAYACAK
Folklor kültürünün beşiği olan Aydın ve Ege"nin milli oyunlarından biri olan harmandalı ile ilgili hazırladıkları projeye Ankara"da bulunan eski ve yeni parlamenterlerin de destek vererek harmandalı oynayacaklarını belirten Vardar, şunları söyledi: “Derneğimizce her yıl geleneksel olarak düzenlenen Aydınlılar Tanışma Kokteylinde bu projemizi parlamenterlerimiz ile paylaşma şansı bulduk. Kokteylliye katılan Ayrıca Türk siyasi tarihinin renkli simalarından eski Başbakan Yardımcısı ve TBMM Başkanı İsmet Sezgin, yine eski bakanlarımızdan Cengiz Altınkaya gösteride yer alacakları sözünü verdiler. Yine kokteylimize katılan MHP Milletvekilleri Recep Taner ve Ertuğrul Kumcuoğlu"da projemize destek verdiler. AK Parti milletvekillerimiz ile telefon ile görüştüm. Onlarda bu büyük organizasyonda üzerlerine düşeni yapacakları sözünü verdiler”