Germencik’te faaliyette olan 16 tane jeotermal elektrik santralinin, 31.03.2019 tarihi itibariyle 11 tanesinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” ve 8 tanesinin “Yapı Kullanma İzin Belgesi” olmadığı ve kuruldukları andan bu zamana kadar bu şekilde faaliyette oldukları 20.09.2019 tarihinde ortaya çıktı.

Germencik’teki hukuki süreci takip etmeye ve halkı bilgilendirmeye önümüzdeki hafta devam edeceğiz. Fakat bu hafta Efeler ilçesindeki jeotermal elektrik santrallerine bakmak istiyorum.

Germencik’te yaşanan hukuksuzluğun ortaya çıkmasından sonra Aydın'da bulunan santrallerin ruhsatının olup olmadığı sorusu gündeme geldi?

 

Bu nedenlerle öncelikle Efeler Belediyesi ve Aydın Valiliği’ne soruyorum:

Efeler Belediyesi sınırları içinde faaliyette olan 3 adet jeotermal elektrik santralinin;

1)“Yapı kullanma izin belgesi” var mı?

2)“İşyeri açma ve çalışma ruhsatı” var mı?

 

Burada iki seçenek karşımıza çıkacak. Efeler ilçesinde bulunan 3 adet jeotermal elektrik santralinin ruhsatları varsa sorun yok. İkinci seçenek olarak 3 adet jeotermal elektrik santralinin ruhsatlarının olmadığı ortaya çıkarsa ne olacak?

Aydın’da 12.10.2019 tarihinde TMMOB tarafından düzenlenen Jeotermal Gerçeği Çalıştayı’nda Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay “…Sizleri temiz bir çevrede yaşatmak bizim görevimiz. Her şeyi göze alarak gerekirse tüm malvarlığıma el koysalar bile JES’lere ruhsat vermeyeceğime söz veriyorum...” demişti sert bir ifadeyle.

 

Şimdi buradan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’a soruyorum;

1)Efeler Belediyesi sınırları içinde faaliyette olan 3 adet jeotermal elektrik santralinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” ve “Yapı Kullanma İzin Belgesi” yoksa bu konuda yasal işlem yapacak mısınız?

2)“İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” ve “Yapı Kullanma İzin Belgesi” olmayan santraller hakkında mühürleme, faaliyetin durdurulması ve idari para cezası işlemi uygulayacak mısınız?

3)Efeler'de bulunan 3 adet jeotermal elektrik santralinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” ve “Yapı Kullanma İzin Belgesi” eğer yoksa seçildiğiniz 31.03.2019 tarihinden bugüne kadar bu santraller hakkında neden işlem yapmadınız?

4)Eğer bu santrallerin ruhsatı yoksa, jeotermal elektrik santralleri Aydının havasını, suyunu, toprağını hızla kirletip, zehirlerken, yeraltı ve yer üstü suları kirlenirken, binlerce ağaç kururken, hayvanlar ve insanlar bu olumsuz koşullar nedeniyle kanser olup ölürken İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 23/2-3.maddesi uyarınca ruhsatsız jeotermal elektrik santrallerine “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” verecek misiniz?

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!