Efeler Belediye Başkanı Sn. Fatih Atay’ın jeotermal açmazı

Bu Sayın Fatih Atay’ı severim. Bundan 5 ila 6 yıl evvel ikametgâhını Ankara’dan Aydın’a aldığı zaman bana yazdığı mesajda, “Ağabey Ankara’daki işlerimi Oğlum Eymen Atay bakacak” demişti.

Ben de kendisine hayırlı olsun, politikaya dönüş mü var dediğimde “Hayır ağabey Aydın ilini özledim” demişti.

Sizin gibi insanlara Aydın ilinin ihtiyacı var diyerek politikadan kopmamasını öğütlemiştim.

Şahidim Sn. Mustafa Selçuk'tur.

Nitekim Özlem Hanım, her mitingde elindeki mikrofonu Sayın Fatih Atay’a art niyetsiz sunmuş kendisi de Sayın Özlem Çerçioğlu’nun bu jestini kabul etmişti.

Ne olduysa,

Sayın Fatih Atay, Sn. Barış Altıntaş ile arasında geçen olayları Sayın Özlem Çerçioğlu’na yükleyerek ipleri koparması CHP içinde kavganın başlangıcı olmuştu.

Burada Sayın Fatih Atay’ın KARDEŞİ, OĞLU ve YAKINLARI İLE ÇALIŞMASINA asla karşı çıkmıyorum. Her yiğidin yoğurt yiyişi kendi marifetidir.

Ancak Sayın Özlem Çerçioğlu’na karşı tavır almasını anlamakta zorluk çekiyorum.

Sayın Fatih Atay, Sayın Özlem Çerçioğlu’nun talebi olmasa itiraz etse idi EFELER Belediye Başkan Adayı olamazdı.

Çünkü Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığında 80 bin oy farkı atan Sayın Özlem Çerçioğlu’nun yanında Sayın Fatih Atay’ın EFELER’de aday olması bile mümkün değildir.

 

Sayın Fatih Atay’ı makamında www.aydinpost.com editörü Sn. Erman Çetin ve arkadaşlarımla ilk destek verip tebrik eden kişiyim.

 

Kendisini severim, kendi doğruları peşinde koşar, duygusaldır, Çinelidir, politika hamurunu yalamış yutmuş, kendine aşırı güveni olan kişidir.

Kendisini birkaç kere aramama rağmen görüşmemiz mümkün olmadı.  Çok yoğun herhalde.

Hatta İsmet Sezgin ağabeyimin anma gününde aile arasında yediğimiz akşam yemeğinde çok güzel konuşmalarımız olmuştu.

Gerçekten çok merak ediyorum kendisinin Özlem Hanım ve yakınındaki insanlar ile arasına, özellikle benimle niye mesafe koyduğunu anlamıyorum.

 

BİR RİVAYETE GÖRE AYDIN BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI olacakmış hayırlı olsun derim.

Sayın Fatih Atay, jeotermal aleyhtarı olan kişidir, ama gazetelerde çıkan haberlere göre JEOTERMAL GELİRLERİNDEN ORTAYA ÇIKAN PARAYI VALİLİKTEN TALEP EDEN İLK KİŞİ OLMASI çok manidar.

Bakmayın iyi yapıyor jeotermal milli enerjidir. Esasında ortaya çıksa EFELER ilçesini JEOTERMAL İLE ISITIP SOĞUTACAĞIM DESE jeotermallerin zararları varsa onlarla konuşacağım dese Aydınlının kalbinde taht kurar.

 

Çünkü Aydın halkı doğal gaz ile 700 TL’ye ısınıyor 100 TL ile ısınmaya başladığında kendisi bin kat büyür.

 

KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI SN. OMER GÜNEL İLE RÖPORTAJIM

 

Değerli dostlarım Sayın Fatih Atay ne kadar Sayın Özlem Çerçioğlu ile arasına mesafe koyuyorsa Sayın Kuşadası Belediyesi Ömer Günel de Sayın Özlem Çerçioğlu’na o kadar Saygı duyuyor ve Aydın Büyükşehir’in nimetlerinden faydalanıyor.

Röportaja Sayın KUSAV Başkanı Sn. Levent Köylü ve Kuşadası Belediye Başkanvekili. Sn. Tibet Özer de katıldı.

 

Sayın Başkan, sizinle 2 yıl evvel www.aydinpost.com ‘da röportaj yapmıştık o günden bu güne neler yaptınız anlatır mısın?

O röportajda konuştuğumuz birçok şeyi hayata geçirdik veya geçiriyoruz. Kuşadası’nda yol yapımına hiç ara vermedik hemen her yerde sıcak asfalt ve parke döşüyoruz tüm alt yapısıyla beraber. Parkları yapmaya devam ediyoruz. Bu sene turistik çarşılara girdik Aydın Büyükşehir ile birlikte çok modern Kuşadası çarşıları yapacağız cepheleri ile birlikte. Eski İki Çeşmelik Mahallesini ele alıyoruz. Doğal gazı getirdik alt yapıya başladık. O bölgeyi tamamen yapacağız.

Tariş alanı yapımına başlandı. Orada toprak saha dediğimiz yerin projesi bitti şimdi burada hem yaşam alanı hem ticaret alanı yapılacak projeyi Sn. Özlem Çerçioğlu’na sundum. İkinci bahar dediğimiz emeklilerin vakit geçireceği alan var. Gençlerimiz için sanatsal ve müzik alanları var. Anfi tiyatro var 550 araçlık otopark var.

Kadınlar denizi bölgesini yaptık.

İlk dijital kütüphaneyi yaptık. Kütüphane şu anda çalışıyor Türkiye’nin ilk fosil müzesini yaptık bitti.

Kuşadası çevre yolu bakımlarını devir aldık sezona yetiştireceğiz.

Çevre yolunda bir şey dikkatimi çekti. Adana-Mersin’i gezmişsinizdir Başkan. Buradaki başkanlar turunç dikiyorlar siz niye palmiye dikiyorsunuz? Bu Palmiye Hastalığı nedir? Hâlbuki baharda yazın portakal kokan turunç kokan şehir olsa daha iyi olmaz mıydı? Neden turunç, portakal, zeytin dikmiyorsunuz?

 Bizim altı bin turunç ağacımız var uzun ince yollarda palmiye güzel duruyor. Turunçların bakımını yaptık. Kadın üretim kooperatifinde bu turunçlardan ekonomiye kazandırıyoruz. Bizim bu bölgenin ağacı zeytin. Kavşaklarda bonzai zeytin dikiyoruz.

Çevre yolu güzel olmuş elinize sağlık. Toprak sahaya ticari alanlar yapacağınızı söylediniz. Ticari alan az mı ki Kuşadası’nda ticari alan yapıyorsunuz?

Bu bölge ticari alan Kuşadası Belediyesi’nin 10 tane daha ticari dükkânı olsa kötü mü olur, belediye olarak biz de gelir elde ederiz. Bizim insanımızın bazı şeylere karşı alerjisi var biz AVM yapmıyoruz. AVM yapsa insanların söylenmesi haklı. Yaşam alanında ticari alan olması gerekir.

Bir yıl evvelki röportajımızda Belediye olarak kira alamıyoruz dediniz ne oldu kiralar?

30 yıldır kanayan yarayı sona erdirdik artık tüm kiralar belediyenin kasasına akıyor. Sağlanan artış 10 milyon TL kiralarda 8 milyon toplarken, şimdi 18 milyon topluyoruz. Bu paralar ile Kuşadası’na hizmet yapıyoruz. Pandemi döneminde kiralar konusunda ilk kararı alan biz olduk, kiraları ertelemedik sildik.

Şu anda kira almıyoruz. Gelir artırmak için bir sürü tasarruf tedbiri aldık.  İşçi çıkarmadık. Denetimsizlik vardı denetimler artırdık. Ücret artışı yaptık ilk ücret artışı yapan belediyeyiz maaşları 3 bin 100 TL yaptık. Çeşitli kaynaklardan 60 ila 70 milyon bir yıl içinde gelir artışı sağladık. Geçen yıl 180 milyon bütçenin gerçekleşmesini %90 sağladık 2021 yılında bütçeyi 270 milyona çıkaracağız çok ciddi bir gelir artışı sağladık.

Bu gelirler inşaat ruhsatlarından, mesela emlak vergileri güncellenmemiş güncelledik. Ruhsatsız yüzlerce yer vardı hepsini ruhsata bağladık. Beyannameler eksik denetleyen yok yapı kayıt belgesine kayıt yapılmamış, beyannameleri güncelledik. Belediyenin alması gereken her kuruşuna sahip çıktık. Sahip çıkmadığınız her kuruş ilgilisinin cebine kalıyordu.

 

Kuşadası inşaat yoğunluğuna nasıl bakıyorsunuz? Ankara, İzmir, İstanbul buraya akıyor… Bu yoğunluk ne olacak?

Dünyadaki göç artmış vaziyette, bunun sebebi inşaat ritmini de yükseltiyor.

Bilgi çağında insanlar zamandan ve mekândan ayrı çalışıyorlar, Şu an dünyada çalışanların %40 zamandan ve mekândan bağımsız bilgisayar ile çalışıyor. Mesela adam şirketi İstanbul’da ama Kuşadası’nda evinde çalışıyor. Home ofis. Bu olay dünyada ve ülkemizde göçü tetikliyor.

Kuşadası doğası güzel, lokasyonu güzel, denizi güzel göç alıyor.

Kışın nüfusumuz 400 bindi şimdi 250 bin civarında. Kayıtlı nüfusumuz 120 bindir. Biz 10 yıldaki Kuşadası nüfusunu 500 bin olarak planlıyoruz, 2031’de Kuşadası nüfusu 500 bin olacaktır. İnşaat sektörü de bu göçe yönelik konut arzı sağlıyor.

Bu göçe uygun olarak 1/25000 bin 1/5000 ve 1/1000 planlarınızı revize ediyor musunuz? Yeniden konut alanı açıyor musunuz?

Hayır, açmıyoruz KUŞADASI ÇOK ÖNCEDEN BU ALANLARI AÇMIŞ, ENTERESAN BİR ŞEKİLDE PLANLAMIŞ. 1/25000’likte birçok alanı AYDIN BÜYÜKŞEHİR KAPADI. Biz sadece peyzaj olmayan konut sitelerine İSKÂN VERMİYORUZ.

Kentin görünüşünü değiştiriyoruz.

YENİ NESİL MEKÂN SAĞLIYORUZ. DİJİTAL MESLEKLERİN EĞİTİMİNİ YAPACAĞIZ. Kuştur’un orda doğal eğitim ve habitat alanı yapıyoruz, 36 dönümde. Karavan turizmine esas olacak.

ADA MODERN’i yapıyoruz sanat galerisi olacak.

Başkan, Kuşadası sanata aç heykel, resim, müzik dallarında neler yapıyorsun?

Bu sene heykel sempozyumu yaptık 10 heykel eseri ortaya çıktı, sahilde sergiliyoruz. Yeni yapacağımız Turistik çarşılarda sergileyeceğiz. Her yıl bu resim fotoğraf heykel sempozyumlarını yapacağız.

Özellikle karavan turizmi için KUŞTUR’DA muhteşem yer yapıyoruz, ücretleri makul seviyede olacak, Kuşadası’nı festivaller şehri yapacağız.

Davutlar bölgesi jeotermal turizm alanına açılması hususunda neler yapıyorsunuz planlar ne alemde?

Büyükşehir planlarını hazırlıyor, buradaki TERMAL ŞİRKETİNİN AYLAR ÖNCE KURULUŞUNU yaptık. Bütün kurumlardan geçti. O alandaki enerji dağıtımını bu şirket yapacak. Şirketin kuruluşu Sayın Cumhurbaşkanımızın önünde hem sağlık turizmi için hem de ev ısıtma soğutması için hazırlık yaptık.

Konuyla ilgili çok talip turizm şirketi ve jeotermal şirketi de var. TERMAL ŞİRKETİMİZ ONAYLANDIĞI AN BİZ STRRTI VERECEĞİZ.

4 kuyu ile DAVUTLAR ve GÜZELÇAMLI alanını yetecek enerjimiz var hatta bunu Kuşadası’na uzatacağız.

Ayrıca şu an turizm yatırımı yapacak oteller termal turizm yatırımı teşviki almaya başladılar.

Şu anda 3 şirketle otel anlaşması yaptık.

Turizm termal yatırımı yapacak hiç kimseyi geri çevirmiyoruz.

 

Şu anda Davutlar bölgesinde jeotermal otel yatırımı 2500 yatak kapasite benim derdim Kuşadası’nda 12 ay turizmi ticarete açmaktır.

Elimdeki kaynakları sonuna kadar kullanmak istiyorum.

Davutlar ve Güzelçamlı bölgesinde kaplıca Turizmine açılınca buradaki atıl duran evleri kaplıca turizme açmayı düşünüyor musunuz?

Hayalim bu neden olmasın Sandıklı Dinar Kütahya Simav böyle değil mi? O zaman Karaova bölgesi Güzelçamlı bölgesinde ev pansiyonculukları kaplıca turizmine dönecek benim halkım bundan faydalanacak tek gayem bu.

Bölgenin rantının bölgenin halkına açılmasını istiyorum.

Kuşadası’nın rantı birilerin cebine girmiş, ben halkımın cebine girmesini istiyorum.

Milli Park konusu yaklaşık 1,5 milyon insanı çekiyor. Buranın yolları yetmiyor Didim aksına Milli Parktan bir tünel açmak gerekiyor. Milli Parkla ilgili bir çalışmanız var mı?

Geldiğim günden beri var geçen hafta Tarım Bakanı’na anlattım almak istediğimi anlattım 12 iyon kentin merkezi burası dedim Tarım Bakanı gerekli talimatları verdi inşallah netice alacağız.

Bu tüneli açmak bizim gücümüzde değil devletimiz bunu da yapacaktır.

Başkan Kuşadası trafiğini baştan aşağı değiştirdiniz, halk memnun mu bu trafik akışından?

Memnuniyet her geçen gün artıyor.

Proje ilk uygulamaya geçtiğinden halkta memnuniyetsizlik baş gösterdi.

Mart ayı sonuna kadar proje bitecek bu trafik sakinleştirme projesi trafiği rahatlatacaktır.

Geçen yaz trafik şehir içinde sıkışmadı ama çevre yolunda sıkıştı bu proje sayesinde. Bu projede mesafe uzayabilir ama trafikte geçen zaman azalıyor.

Memnuniyet her geçen gün artıyor. Projede herhangi bir şekilde revize etmeyeceğiz.

Başkan Karaova bölgesi Sevgi Plajı arkasını dolaştım yollar çok kötü durumda insanlar çok şikâyetçi. Kanalizasyonlar ne olacak diyorlar sizden çok şikâyetleri var. Bu çalışmalar yaza yetişecek mi? Nisan ayına çok az bir zaman kaldı?

Siteler kendi kanalizasyonlarını harç ödememek için bağlantı yapmıyorlar. Daha düne kadar alt yapı yok diye şikâyet ediyorlar şimdi var bağlantı yapmaya gönüllü değiller bunun için laf ediyorlar. Arıtma çalışıyor.

Bu arada bilboardları Aydın Büyükşehir verdi bilboardlarda bunları yazarak halka anlatacağız.

Başkan bu röportaj için size, Başkanvekiliniz Sn. Tibet Özer’e KUSAV Başkanı Sayın Levent Köylü’ye teşekkür ederim. Son Sözünüzü alabilir miyim?

Kuşadası Belediyesi gerek Büyükşehirle gerekse tüm kurumlarla uygun çalışma dönemi geçiriyor ve ciddi bir disiplin ve tempo ile çalışıyoruz.

Başkan bir daha aday mısınız? Kuşadası’na mı adaysınız yoksa Aydın Büyükşehire mi adaysınız?

Niye aday olmayayım tabi adayım.

Bir dönem daha aday olacağım sonra eve gidip oturacağım.

(Espriler havada uçuştu )

Aydın Büyükşehir’e aday olmayı düşünmüyorum.