Mehmet Fatih Atay, 24.Aralık.1995 tarihinde yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı oldu.

24.Aralık.1995 gecesi, Münir Ağababaoğlu’nun Adnan Menderes Bulvarındaki evinde, Mehmet Fatih Atay, Aydın Sandıklılı ve ben o gün yapılan Genel seçimlerin sonuçlarını hep birlikte izledik. Büyük bir heyecan yaşandı ve ucu ucuna Aydındaki dengeler değişti.

Özdemir Koyuncuoğlu İlçe Başkanı, ben, Aydın Sandıklılı, Yavuz Talay, Aydın Sarı, Feyzullah Dereli, Mehmet Vergili, Altan Güney ve daha birçok değerli arkadaşım yönetim kurulu üyesiydik.

Mehmet Fatih Atay, 24.12.1995 tarihinde yapılan Genel Seçimlerle, 38 yaşında, TBMM 20 dönem milletvekili olarak seçildi.

O günkü koşullarda, Çine’den “Fattih Abi”miz, Merkez İlçenin ve tabanın da desteği ile milletvekili seçildi. Çok önemli bir adımdı Aydın siyaseti açısından. Genç, dinamik, dobra, hırslı bir kişinin, tabanın isteği ile milletvekili seçilmesi umut vermişti herkese.

Mehmet Fatih Atay, daha sonra 2007 yılında 23. Dönem ve 2015 yılında da 25. Dönem Milletvekilliği yaptı.

Mehmet Fatih Atay, 31.Mart.2019 Yerel Seçimlerinde de Efeler Belediye Başkanlığına seçildi. Göreve gelir gelmez, kendi ekibini oluşturarak çalışmaya başladı. 50 gün bir Belediye Başkanını değerlendirmek için çok kısa bir süre. Fakat yaşanan üç olay gelecekteki süreci etkileyebilecek önemli ipuçları verdi.

Mehmet Fatih Atay’ı 26 yıldır tanıyan bir arkadaşı, meslektaşı ve aynı yolda birlikte yürüyen birisi olarak bu ipuçlarını sizler için değerlendireceğim.

Birinci olay; 16.05.2019 günü Germencik’te gerçekleştirilen jeotermal çalıştayında gerçekleşti.

Mehmet Fatih Atay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın “Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirilmesi” projesi kapsamında düzenlediği ve çalıştaya katıldı ve toplantıya damga vuracak çok önemli açıklamalarda bulundu.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, yaptığı açıklamada; “Enerji üretimine asla karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimi yapanlardır. Aydın’da üretimde 35 jeotermal enerji santrali var. Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içinde sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim. Bunu bir tehdit olarak algılamayın, yaşama isteğimiz olarak algılayın. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz. Buradaki bütün uzman arkadaşlarımızdan profesörlerden birisi çıkıp jeotermallerden çıkan gazlar insan sağlığına ve doğaya zarar vermiyor diyebiliyorsa sözlerimi geri alırım. Eğer demiyorsa yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz” dedi.

fatih-atay.jpg

 

İkinci olay; 18.05.2019 günü yaşandı. Efeler ilçesi Yılmazköy Mahallesi’nde izinsiz jeotermal çalışmaları yapıldığı iddiasıyla Yılmazköylü vatandaşlar eylem yaptı. Taşeron firma işçileri getirdikleri boruların indirilmesine izin vermeyen vatandaşlarla kısa süreli tartışma yaşadı. Olay yerine jandarma sevk edildi.

Jeotermal firmasının izinsiz çalışma yapması üzerine, Efeler Belediyesi Yol İşleri ekipleri olay yerine gelerek duruma müdahale etti. Çalışma yapılan alanın Efeler Belediyesi’ne ait yolun içerisinde kaldığı ve gerekli izinlerinin olmaması üzerine işçilerin çalışma yaptığı yolu kepçe ve kamyonlarla kapattı.

Bu konuda Mehmet Fatih Atay’ın herhangi bir açıklaması olmadı, fakat bu müdahalenin kendisinin talimatı ile gerçekleştirildiği yönünden hiçbir tereddüt yok.

fatih-atay1.jpg

Bu iki olay son derece önemlidir. Geçen hafta gerçekleşen bu gelişmeler ile Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay jeotermal tesislerin Aydına verdiği zararlar nedeniyle açıkça bunların karşısında olduğunu ifade etmiştir.

Özellikle, 16.05.2019 günü gerçekleştirilen çalıştayda söylediği cümleler, duymaya alışık olmadığımız cümlelerdi. Bugüne kadar Özlem Çerçioğlu’nun bırakın söylemeyi, düşünmeye bile çekindiği sözlerdi.

“Enerji üretimine asla karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimi yapanlardır...”

“…Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız?”

“…Benim ilçe sınırlarım içinde sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim…”

“…Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz…”

“…yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz.” dedi.

Bu anlamda, Mehmet Fatih Atay’ın bundan sonraki süreçte Aydındaki çevre mücadelesinin ve halkın yanında yer alacağını söylemek doğru olacaktır. Mehmet Fatih Atay’ın inatçı ve hırslı kişiliği hem jeotermallerin verdiği zararlara karşı yürütülen mücadeleye ciddi bir destek verecek, hem de kendisinin siyasi yaşamında önemli sonuçlar doğuracaktır. Bu mücadeleye verdiği destekten dolayı da kendisini kutluyorum.

Aydın halkı, jeotermal tesislerden kaynaklanan çevre kirliliği nedeniyle uğradığı mağduriyet nedeniyle aslında kendi kahramanını aramaktadır. Mehmet Fatih Atay’da bunun farkındadır!

Ama şunu da unutmamak gerekir, bu konuda Mehmet Fatih Atay ile Özlem Çerçioğlu’nun farklı görüşleri her an bir fikir ayrılığına ve çatışmaya dönüşebilir.

 

Gelelim üçüncü olaya. Bu olay 19.05.2019 günü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100. yıl dönümü törenlerinde gerçekleşti.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, törene eşi Güney Atay’la birlikte katıldı ve eşini yanındaki Aydın Barosu Başkanlığı’na ayrılan ve üzerinde yazılı bulunan koltuğa oturttu. İstiklal Marşı okunduktan sonra protokol bölümüne Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt’un gelmesiyle, kısa süreli kriz yaşandı. Bunun üzerine Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt tepki göstererek stadı terk etti.

Bunun üzerine Aydın Barosu Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada;

KAMUOYUNA
Bugün, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılmak üzere, Valilik önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk koyulduktan sonra Stadyuma geçen Baro Başkanımız Av. Gökhan Bozkurt, protokol gereği Baro Başkanlığına ayrılmış bulunan ve üzerinde Baro Başkanına ayrıldığı da yazılı olan koltuğa oturması gerekirken, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay tarafından eşinin oturtulması nedeniyle önce bir süre beklemiş, ancak; Valilik protokol görevlileri tarafından önceden de uyarıldığı ve koltuğun protokol gereğince Aydın Barosu Başkanına ayrıldığı tekrar hatırlatıldığı halde, eşini kendisine ayrılan yere gönderip koltuğu boşaltmak yerine, saygısız bir tutum takınarak uyarıları reddetmesi üzerine bu kez görevliler tarafından Vali'ye bilgi verilmiş, hala aynı tutumu sürdürmesi ve koltuğun Belediye Başkanı tarafından boşaltılmaması nedeniyle, Baro Başkanımız, Baromuzun saygınlığını göz önünde bulundurarak ve Milli Bayramımıza gölge düşürecek herhangi bir olaya mahal vermemek adına o anda Stadyumu terk etmiştir. Kendisi de Baromuza kayıtlı bir avukat olmasına rağmen, ne insani ne de devlet insanı nezaketine ve kurallarına uymayan, Atamız tarafından Cumhuriyetin emanet edildiği gençlerimize de son derece kötü bir örnek olan bu saygısız tutumu nedeniyle Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ı kınıyor, 23 Nisan törenlerinde de aynı tavrı gösterdiği öğrenilen bu kişinin devam ettiği anlaşılan tutumuna karşılık Aydın Valiliği'ni gerekli protokol tedbirlerini almaya davet ediyoruz. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
şeklinde açıklama yapılmıştır.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay yaptığı basın açıklamasında “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na katılma nezaketi göstermeyen Aydın Baro Başkanı’na karşı bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığım için üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Seçildiğim günden bu yana gerçekleşen 2’nci resmi bayramda da eşiyle birlikte katılan bir kamu görevlisi olmaktan onur duyuyorum. Emekli öğretmen olan 36 yıllık eşim resmi bayramda da beni yalnız bırakmamıştır. Ülkemizde her gün kadınlara yönelik şiddetin arttığı ortamda, bir örneği de 19 Mayıs törenlerinde protokolde yaşanmıştır. Halkın seçtiği Belediye Başkanı ve eşiyle de törene katılan bir kişi olarak, eşimin oturduğu yerden kaldırılmasını nasıl içime sindirebilirim? Görevlilerden ilave bir koltuk getirmelerini istememe rağmen kendisi (baro başkanı) eşimin koltuktan kalkması için defalarca taciz etti. Bu da yetmiyormuş gibi görevlileri göndererek eşimi tacize davet etti. Bir koltuğa oturmak uğruna, bir kadını resmi törende herkesin içinde kaldırmayı nezaket zanneden ve sonra Aydın Baro Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından bunları dile getirecek kadar gözünü koltuk hırsı bürümüş bir baro başkanıyla karşı karşıyayız. Aynı konumda baro başkanı eşiyle birlikte oturuyor olsaydı, şu anda görevde olan belediye başkanı ve eski bir milletvekili olarak ‘siz eşinizle oturun, ben arka tarafta otururum’ derdim. Bir baronun saygınlığını oturulan koltuğun sırasıyla ölçülmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Canı istediği bayrama gelip, canı istemediği bayrama gelmeyen bir baro başkanıyla aynı baroya kayıtlı olmaktan esef duyuyorum” şeklinde ifade edilmiştir.

Her iki tarafın beyanını sizlerle paylaştım.

Hukuki olarak olması gereken ne?

Ulusal Bayramlarda ve törenlerde oturma ve sıralanma şekli yasal düzenlemelerle belirlenir. Bu sıralamanın değiştirilmesi mümkün değildir. 19 Mayıs törenlerinde de protokol sırasına göre oturma düzeni belirlenmiştir. Aydın Barosu adına ayrılan koltuğun üzerine de bu yazılmıştır. Bu bireysel bir durum ve tercih değildir. Aydın Barosu adına ayrılan yer, Aydın Barosu tüzel kişiliğini ifade eder. Bu nedenlerle, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın, eşini Aydın Barosuna ayrılan koltuğa görevlilerin uyarısına rağmen ısrarla oturtması doğru değildir. Protokol listesinde her kuruma sadece bir kişilik yer ayrılmıştır. Her gelenin yanında eşini getirmesi durumunda protokol sıralaması diye bir şeyin gerçekleşmesi de olanaksız hale gelecektir.

Mehmet Fatih Atay’ın açıklamasında yer alan “…Görevlilerden ilave bir koltuk getirmelerini istememe rağmen kendisi (baro başkanı) eşimin koltuktan kalkması için defalarca taciz etti. Bu da yetmiyormuş gibi görevlileri göndererek eşimi tacize davet etti…” ifadesi son derece önemlidir.

Bu ciddi iddia üzerine Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt’u arayarak, Mehmet Fatih Atay’ın eşinin koltuktan kalkması için diyalog kurup kurmadığını, taciz edip etmediğini sordum. Kendisi şu yanıtı verdi;

“Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın eşinin, protokolde Aydın Barosuna ayrılan koltuktan kalkması için kendileri ile hiçbir konuşmam olmadı. Görevliler sorunu çözmeye çalıştı. Sadece birkaç dakika bekledim ve törene katılmadan ayrıldım. Protokoldeki yer bana değil, Aydın Barosu’na ayrılmıştır. Bu olay, protokolde yer alan herkesin, arka sırada oturan AKP ve CHP İl Başkanlarının gözü önünde gerçekleşmiştir”

Takdiri okurlara bırakıyorum…

 

fatih-atay2.jpg

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!