Kızılcaköy halkı, 25.12.2019 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan ÇED dosyası ile ilgili olarak kent meydanında basın açıklaması yaptı. Çiftlik alanı olarak tanımlanan alanda jeotermal enerji santrali kurulmasının hukuka ve bilime aykırı olduğu ifade edildi.

Basın açıklamasına Efeler Belediyesi, Aydın Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası, Aydın Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED), Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşın yanında Denizli, Germencik, Söke, Nazilli, çevre il ve ilçelerden birçok kişi basın açıklamasına katıldı.

Basın açıklamasında Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay açıklamalarda bulundu.

Neler söyledi bir bakalım.

Fatih Atay konuşmasında, seçimlerde kendisi dışında iki adaydan birisinin Germencik’te satmadık yer bırakmadığını, diğer adayın Aydındaki üç santralin ikisine ruhsat verdiğini, bir tek kendisinin jeotermal enerji santrallerine karşı olduğunu, o nedenle Aydın halkının kendisini seçtiğini, bu güvene layık olacağını ifade etti.

Önce birisinin çıkıp Sayın Fatih Atay’a seçimlerin bittiğini, bu sayfanın kapandığını, artık geleceğe bakmasını söylemesi lazım. JES’lerle ilgili olarak yaptığı bütün konuşmalarda, ısrarla ezberlediği bu repliği tekrar etti. Her adayın başarısını da başarısızlığını da hazmederek işine yönelmesi lazım. Geçmişten bugüne kadar görevini yapmayarak suç işleyen, JES’nin ruhsatsız olarak çalışmasına göz yuman ve müsaade eden, Efeler, Germencik, Köşk ve Kuyucak’taki bütün Belediye ve kamu görevliler hakkında Aydın Barosu suç duyurusunda bulundu. O nedenle, kanunlarla verilen görevleri yapmayan ve ihmal eden bütün sorumlular bunun sonucuna katlanacak.

Başka ne dedi?

Fatih Atay konuşmasında, Efeler'de bulunan üç santralden ikisine ruhsatı önceki Belediye Başkanının verdiğini, kendisinin göreve geldikten sonra hiçbir ruhsat vermediğini, bundan sonra da vermeyeceğini ifade etti.

Şimdi bu aşamada bazı kavramları netleştirmekte yarar var. Çünkü su bulanık olduğu sürece önümüzü göremeyiz.

Sayın Fatih Atay’ın, önceki Belediye Başkanı tarafından Efeler'de bulunan üç santralden ikisine verdiğini açıkladığı ruhsat, ne ruhsatıdır? Önce bunu açıklamak gerekiyor. Bu “Yapı Kullanma İzin Belgesi” olarak tanımlanan, halk arasında iskan belgesi olarak bilinen ruhsattır.

Fakat bir işletmenin faaliyete geçebilmesi için bir ruhsat daha alması gerekir.

Bu hangi ruhsattır?

Bu İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca alınması gereken “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı”dır.

Sorun şurada;

Aydın'da bulunan üç tane jeotermal enerji santralinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” var mı?

Fatih Atay’ın son basın açıklamasındaki konuşmasında da, diğer konuşmalarında da bugüne kadar sadece “ruhsat” olarak açıklama yaptı, ayrıntı belirtmedi. Fakat bunun cevabını Aydın Barosu’nun yazılı olarak sorması üzerine Efeler Belediyesi tarafından düzenlenen 06.11.2019 tarihli yazıyla öğrendik.

Bu yazıyla Aydın'da bulunan 3 jeotermal enerji santralinin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı nın olmadığı ortaya çıktı.

Buraya kadar her şey net mi?

NET.

O zaman sonraki aşamaya geçebiliriz.

“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmadan kurulduğu günden bu yana faaliyette olan bu üç santral hakkında hangi işlemler yapılabilir?

Efeler Belediyesi’nin, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmayan bu üç santrali İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği hükümleri uyarınca derhal mühürlemesi ve faaliyetlerini durdurması gerekiyor.  Bu yasanın ve yönetmeliğin emridir.

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’a soruyorum:

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmayan üç JES hakkında mühürleme ve faaliyetlerinin durdurulması işlemi yaptınız mı?

“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmayan santraller hakkında göreve geldiğiniz 31.03.2019 tarihinden bu yana eğer hiçbir işlem yapmadıysanız, neden yapmadınız?

Santrallerin kurulduğu günden bu yana görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında suç duyurunda bulundunuz mu?

İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümler uyarınca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmayan üç JES hakkında işlem yapmamanın suç olduğunu biliyor musunuz?

Çok net olarak soruyorum ve net olarak yanıt bekliyorum.

Bugüne kadar birçok kez köşe yazısıyla bunu sormama rağmen yanıt almadım. Umarım bu sefer net bir açıklama yapılır.

Basın açıklamasın sonunda, İncirliova’dan gelen kadın bir katılımcının Fatih Atay’a yönelik olarak “Neden ruhsatsız santralleri kapatmıyorsunuz?” demesi üzerine, Fatih Atay’ın kaşlarını çatarak, öfkeli bir biçimde “gel birlikte kapatalım!” dediğini herkes duydu. Aşağıdaki video kaydında da 02.40 saniyede bu görüntüyü izleyebilirsiniz.

Merak eden okurlar için 25.12.2019 günü Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın yaptığı açıklamayı paylaşıyorum ve takdiri okurlara bırakıyorum.

Bütün okurlarımın yeni yılını yürekten kutluyor, 2020 yılının sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.