Osmanlı'ya başkentlik yapan, açık hava müzesi konumundaki Edirne'de, bu bayram son 30 yılın en kalabalık günlerinin yaşandığı ifade ediliyor.

Son bir hafta içinde özellikle İstanbul, Çanakkale gibi yakın iller başta olmak üzere yurt genelinden en az 30 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin edilen kentteki yoğunluk, esnafın işine yaradı. Tava ciğeri ile öne çıkan kentte turistler, zaman zaman ciğercilerin önünde kuyruklar oluşturdu.

Edirne Tanıtımı ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Dinar, kentte bu bayram yaşanan hareketin daha önce hiç yaşanmadığını söyledi.

Esnafın memnuniyetini dile getiren Dinar, şunları kaydetti:

''Biz eskiden İstanbul'un arka bahçesiydik, şimdi ön bahçesi olduk. İstanbullular bizi alternatif olarak düşünüyorlardı, şimdi liste başıyız. Edirne'yi bir hafta içinde 30-40 bin kişi ziyaret etti. Son derece mutluyuz. Tanıtımda emeği geçen arkadaşlara gerçekten teşekkürler.

Bu ziyaretler, tanıtım aracılığıyla oldu. Edirne'nin en kalabalık günleri Kırkpınar dönemidir, ama bu bayram süresi Kırkpınar kalabalığını gölgede bıraktı. Ciğerci arkadaşlarımız da iyi para kazandı, iyi sunum yaptılar. Alnımızın akıyla çıktık. tatil süresince yaklaşık 5 tona yakın ciğer satışı yapıldı.''

-OTOPARK VE OTEL SORUNU

Bayram döneminde yaşanan yoğunluğun bazı eksiklikleri de gösterdiğini bildiren Dinar, ''Ara sokaklara kadar parklar yapıldı, yoğun bir kalabalık oldu. Bu da otopark ve otel sorununu bir an önce halletmemiz gerektiğini gösterdi.

Önümüzdeki günlerde ziyaretlerin sayısı katlanacaktır. Bu eksikliklerimizi gidermeliyiz'' dedi.

Edirne'de ciğer salonu işletmecisi Kemal İmrak da, Edirneli ciğercilerin son 30 yılın müşteri patlamasını yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Kurban Bayramı döneminde büyük bir talep vardı. Marmara, Edirne ciğerini artık tanıdı. Ciğer yemek için özellikle geliyorlar. Bu bizim için büyük şeref. Ciğeri karşılamada sıkıntı yaşadık, fiyatlar da yükseldi. Ancak yine de alnımızın akıyla çıktık.''

Bir başka ciğer işletmecisi Niyazi Yavuz da Edirne'deki tüm ciğerci arkadaşlarını kutladığını iyi bir sınav vererek, tüm ciğercilerin bu sınavı başarıyla atlattıklarını belirtti.

-ZİYARETÇİLER MEMNUN-

Motosikletli grupla Edirne'ye tava ciğeri tatmaya gelen Zaim Dolanbayoğlu da, yaklaşık 10 motosikletli arkadaş grubuyla Edirne'ye ciğer yemeye geldiklerini söyledi.

Edirne'ye Bursa'dan ziyarete gelen konuklar arasında yer alan Merve İşcan ise, Edirne'nin mutlaka görülmesi gereken bir kent olduğunu ifade ederek, ''Edirne malumunuz tarihi bir kent, burada aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Roma da var, Osmanlı da, yemek de var, eğlence de. Edirne herkese hitap eden bir kent. Biz de ciğerin methini çok duyduğumuz için geldik, hoş bir tat. Gittiğimizde eşimize dostumuza anlatacağız'' diye konuştu.

Edirne'de tava ciğeri, ciğerin lezzet yoldaşı kurutulmuş ve yağda kızartılmış biber, soğan ve söğüş ile birlikte sunuluyor. 1 porsiyon tava ciğeri 9 liradan satılıyor.

A.A.