Edanur’un köye komşu Alay’da yapılan atış talimi sırasında sıkılan kurşunla vurul-duğu bilirkişi raporuyla tespit edildi. 

Ancak Alay’daki tüm tüfeklerin balistik raporu temiz çıktı

Safranbolu’da 15 ay önce evlerinin önünde oynarken başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden 4 yaşındaki Edanur’un katili hala tespit edilemedi. Minik kızın kafasına saplanan 7.62 çapındaki merminin MG3 piyade tüfeğinden ateşlendiği belirlendi. Ancak kurşunun köye 1 buçuk kilometre uzaktaki 125’inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’ndaki atış talimi sırasında ateşlendiği öne sürüldü. Konuyla ilgili soruşturma başlatan savcılık, askeri alanda bulunan 230 tüfeği ve 11 yedek namluyu balistik inceleme yapılması için Ankara’daki Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderdi. Savcılık tarafından ayrıca 2 bilirkişi görevlendirildi.

Bilirkişiler Ahmet Özkan Akbıyık ve Sezgin Kars 4 sayfalık raporlarında Edanur’u öldüren kurşunun olay yerine bin 350 metre mesafede bulunan 125’inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’ndan ateşlenmiş olabileceğini belirtti.

Alaydan ateşlenmiş

Detaylı ölçüm bilgilerinin yer aldığı raporda, Alay içerisinde 2 ayrı atış talimi için alan bulunduğu belirtilerek, Edunar’u öldüren kurşunun 2 nolu atış alanından ateşlenmiş olabileceğinin altı çizildi. Edanur’un vurulduğu alan ile Alay arasındaki mesafe dikkate alındığında, kurşunun etkili menzili 1200 metre olan MG-3 makinalı tüfeğinden yapılmış olabileceği ve kurşun çekirdeği üzerindeki izler dikkate alındığında herhangi bir sekme olmadığı anlatıldı. Edanur’u vuran kurşununun, geliş açısı ve kafasının içerisinde kalması dikkate alındığında “yorgun kurşun” olarak tabir edilen ve etkisini alçalmaya başlayan bir kurşun olduğu belirtildi. Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Labarotuvarı’ndan gelen balistik raporu ise tüm soruşturmayı çıkmaza soktu. Raporda, incelenmek üzere gönderilen 230 tüfek ve bunlara ait 11 yedek namlunun yapılan incelemsinde, 7.62 çapındaki merminin bu silahlardan çıkmadığı belirtiliyordu.

Silahlar karşılaştırılamadı

Yani rapora göre Edanur’u vuran kurşunun ateşlendiği silah Ankara’ya gönderilmemişti. Raporda, kurşunun emniyetteki örneklerin eski ve kıyaslamaya uygun olmaması nedeniyle daha önceki olaylarda kullanılan silahlarla da karışlaştırılamadığının altı çizildi. Bilirkişi raporunda alay komutanlığından ateşlendiği belirlenmesine rağmen Edanur’un vurulduğu silahın ortaya çıkartılamaması nedeniyle soruşturmayı ilerletemeyen savcının, dosyayı askeri savcılığa göndermeye hazırlandığı da öğrenildi.

Kızımın katilini bulun!

Minik kızını kaybeden Edanur’un babası Yusuf Avcı ise yaşananlara isyan etti. Hergün savcının kapısını aşındırdığını belirten Avcı, “Kızım öleli 15 ay oldu. Henüz ortada hiç birşey yok. Savcıda ne yapacağını bilmiyor artık. Dosyayı askeri savcılığa göndereceğini söyledi. Balistik raporu sonucu içler acısı. Silahlar eski diye inceleme yapamadıklarını söylediler. Ben artık kızımın ölümüne kim neden oldu ortaya çıkmasını istiyorum” dedi.

Poligonun yönü değiştirildi

Edanur’un ölümünün ardından 125’inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’ndaki atış talimi yapılan alanlarda değişiklir yapıldığı ve atış yönlerinin değiştirildiği öğrenildi.

 

vatan