Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası başkanı Bahri Erkut, yaptığı açıklamada ilaç fiyatlarındaki istikrarsızlık ve Rekabet Kurulu'nun yanlış kararları nedeniyle Türkiye'de eczacılığın ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Sadece 2007 yılında ilaç fiyatlarında 51 kez düşüş yaşandığını ifade eden Erkut, "İlaçta fiyat düşüşüne karşı değiliz. Ancak yaşanan bu istikrarsızlık ve yasa gereği üretici firma tarafından karşılanması gereken raf zararlarının karşılanmıyor oluşu eczacıları mağdur etmiştir" dedi.
Özellikle küreselleşmenin, Türkiye'de sadece tüketen insan modeli oluşturmaya başladığını ve yaşanan süreçte eczacılık fakültesi son sınıf öğrencilerinin bile imal edebileceği ilaçların ithal edilmesinin ülke geleceği bakımından kötü bir durum olduğunu ifade eden Aydın Eczacılar Odası Başkanı Bahri Erkut, "Türkiye gelişen teknoloji ve bilime karşın ilaçta dışarıya olan bağımlılığını her geçen gün artırmaktadır" dedi.
Eczacı dağılımındaki dengesizliğe rağmen, şu anda Türkiye'deki eczacı sayısının yeterli olduğunu kaydeden Erkut, açıklamasında "Buna rağmen halen açılmaya devam eden eczacılık fakülteleri her yıl yaklaşık bin eczacı mezun etmektedir. Üstelik bu fakültelerin bir kısmının sayısal olarak öğretim elemanı eksikliği de söz konusudur. Kuruluş amacı gereği piyasa yapıcı rol oynaması beklenen Rekabet Kurulu son yıllarda mesleğimizi tehdit eder duruma gelmiştir. Gerek fiyatlandırılması, gerekse içeriğindeki eczacı karı tamamen yasalarla devlet tarafından belirlenmiş olan ilacın rekabete açılması telafisi çok güç sonuçlar doğurabilecektir. Hiç unutulmamalıdır ki ilaç sosyal bir üründür. İlaçta fiyata dayalı kıran kırana rekabet bu güne kadar deneyen ülkelerin hemen hepsinde geri tepmiştir. Benzeri bir rekabetin olduğu yerli ilaç üretiminin bugün gelmiş olduğu nokta gözler önündedir. Bizim Türk öğrencilerin bile yeterli teknik destekle imal edebilecekleri paracetamol içeren ilaçlar dahi bazı firmalar tarafından yurt dışından ithal edilmekte, bu ilaçlar değişik isimler altında halkımıza ve Sosyal Güvenlik Kurumları'na yüksek fiyatla satılmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Bu olumsuzlukların giderilmesini isteyen Erkut, bu sorunların devam etmesi halinde, Türkiye'de bir çok eczanenin kapanacağını belirtti. (iha)