Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret eden Türk Eczacılar Birliği(TEB), “gıda takviyesi” adı altında satılan bitkisel ürünlerden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Eczacılar, ayrıca kadın programlarına katılan yetkisiz şahısların, yaptıkları açıklamalarda doktora gitmesi gereken vatandaşları bitkisel çözümlere yönlendirdiklerini iddia etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TEB adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret eden Genel Sekreter Harun Kızılay ile İkinci Başkan Mukaddes Harmancı, “kansere çare olduğu, diyabete iyi geldiği, cinsel gücü artırdığı, fazla kilolardan kurtardığı, boy uzattığı ve saç dökülmesini önlediği” iddia edilerek satışa sunulan ürünlerle mücadele için işbirliği teklifinde bulundu.
Gıda takviyesi olarak tanıtılan ürünlerin özellikle internet üzerinden satıldığını açıklayan Mukaddes Harmancı, “gıda takviyesi” ve “bitkisel ürünlerle” ilgili ayrıntılı bir tanımlama yapılmasını istedi.

Eczacılar olarak halk sağlığını tehdit eden ürünlerin kadın programları aracılığıyla sempati topladığını aktaran Harmancı, “Bitkisel ürünler vatandaşlarımız tarafından masum görülüyor. Ancak bu ürünler söylendiği gibi sadece bitkisel olmayıp, içerisinde çeşitli kimyasal maddeler de yer alıyor. Televizyonların sabah kuşağı kadın programlarına katılan ve konunun uzmanı olmayan şahıslar tarafından önerilen bitkisel çözümler, vatandaşın yanlış yönlendirilmesine neden oluyor” dedi.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay ise medyanın sansasyonel olaylara karşı duyarlı olmasından dolayı, gıda takviyesi hakkında görüş belirten yetkisiz şahısların sesinin, doğruları anlatanlardan daha fazla çıktığını söyledi. Bitki temelli ürünleri satanların “Ürünlerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylıdır” diyerek halkı kandırmaya çalıştıklarını belirten Kızılay, bu tür girişimlere karşı Bakanlık ile işbirliği içerisinde hareket etmek istediklerini söyledi.

-"BU TÜR ÜRÜNLERE İZİN VERMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"-

Halk sağlığıyla oynayan hiçbir ürüne izin vermeleriniN söz konusu olmadığını aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise bu tür ürünlerin internet üzerinden ve çoğunlukla yurtdışından satışının yapıldığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ruhsat talebiyle gelen ve gıda takviyesi olarak kullanılacağı belirtilen ürünlerin, laboratuar analiz sonuçlarına bakıldığını ve ilgili mevzuata uygun olanların üretimine izin verildiğini anlatan Bakan Eker “Vatandaşı kandırmak niyetinde olan bazı şahıslar izin aldıktan sonra bunun içine çeşitli kimyasal maddeler katabiliyor. Her türlü istismarları önlemek için şikayet hattı 174’ü kurduk. Ancak bu konuda toplumun tüm kesimlerinden destek bekliyoruz. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarıyla da her türlü işbirliğine hazırız” dedi.