Dünya eczacıları bu yıl 28 Ağustos 5 Eylül 2008 tarihleri arasında İsviçre"nin Basel Şehri"nde düzenlenen Federasyon İnternational Pharmaceutical (FİP)
kongresinde bir araya geldi. Uluslararası Eczacılık Kongresi"ne Türk Eczacılar Birliği (TEB) adına TEB Başkanı Erdoğan Çolak, Genel Sekreter Hilmi Şenel, Sayman Özgür Özel ve TEB 2. Başkanı Şevket Kaya katıldı. Kongre sonunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye"de de eczacıların ve eczanelerin ayaktan acil müdahalede bulunabilmesi için eğitime alınması konusu görüşüldü.
ABD Delegesi FİB Başkanı Kamal K. Midha Başkanlığı"nda gerçekleştirilen kongrenin oldukça verimli geçtiğini kaydeden Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya, kongrede zincir eczaneler sorunu ile serbest eczanelerin ayaktan ilk müdahalelerde bulunması konusunun öncelikli olarak görüşüldüğünü belirtti.
Türk Eczacılar Birliği"nde olduğu gibi dünyadaki pek çok eczacı topluluğunun zincir eczanelere karşı olduğunu belirten Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya, eczanelerde ayaktan ilk müdahalelerin yapılması konusunu sıcak baktıklarını ve konu hakkında ilgili bakanlıklara ve YÖK"e rapor hazırlayacaklarını söyledi. Kaya, “Gelişmiş ülkelerde acil vakalar ve ayakta yapılması gereken ilk müdahaleler eczanelerde yapılabiliyor. Eczacılar bu konuda yeterli eğitime, eczaneler de uygun mekan ve donanıma sahip. Kongre sonunda yaptığımız değerlendirme ile ülkemizde acil servislerdeki yoğunluğun azaltılması bakımından bu tür bir çalışma yapılması konusunu Türk Eczacılar Birliği olarak sıcak bakıyoruz. Uzun bir süreç olacak ama, bu yeniliğin ülkemiz ve halkımız için faydalı olacağına inanıyoruz. Örneğin parmağı kesilen biri, basit iş kazası gibi ayakta tedavi ve müdahale edilebilir vakaya uğrayanlar eczacılar tarafından da müdahale edilmeli. Bunun için mevcut eczacılar eğitime alınacak, Eczacılık fakültesinde okuyanlar için de ilk yardım ve müdahale dersleri verilerek okuldan mezun olan kişilerin bu tür vakalara müdahale ve basit dikişleri yapabilecek seviyede eğitilmiş olmalarını talep edeceğiz. Bakanlığın ve YÖK"ün bu talep ve önerimizi uygun bulacağına inanıyoruz” dedi.