Kurulacak partide hem sağ hem de sol görüşten isimler yer alacak. Bir süre önce DSP'den kopan bazı milletvekillerinin de katılımıyla, yeni parti Meclis'te temsil edilecek.


86 yaşına giren Rahşan Ecevit, 1985 yılında kurduğu DSP'den geçtiğimiz haziran ayında istifa etmişti. Mayıstaki parti kurultayında çıkardığı genel başkan adayının delegenin sadece yüz-de 5'inden destek alması üzerine DSP ile ipleri tamamen koparmıştı.


Zaman Gazetesi'ne göre, Rahşan Ecevit, 1985 yılında kurduğu DSP'den haziran ayında istifa etmişti. Rahşan Hanım, 86 yaşında yeni bir parti kurmak için kolları sıvadı. Eşi, merhum Başbakan Bülent Ecevit'in vefatının ardından DSP yönetimi ile sorunlar yaşayan Rahşan Ecevit, mayıs ayında yapılan parti kurultayından hayal kırıklığı ile ayrıldı. Kurultayda çıkardığı genel başkan adayının delegenin sadece yüzde 5'inden destek alması üzerine partiyle ipleri tamamen kopardı. İstifa dilekçesinde, "Ecevit çizgisine sadık bir yönetim gelinceye kadar partiden ayrı kalacağım." açıklamasında bulunan Rahşan Hanım, eski partisinden umudu kesince çareyi yeni bir parti kurmakta buldu. Kendisine yakın bağımsız milletvekilleri Mücahit Pehlivan, Emrehan Halıcı ve Recai Birgün ile birlikte Mithatpaşa Caddesi'nde bir büro açan Rahşan Ecevit, önümüzdeki aylarda yeni partiyi ilan etmeye hazırlanıyor. Rahşan Hanım'ın bürosu, DSP içindeki küskünlerin uğrak yeri oldu. Çalışmalarını hem Oran'daki evinden hem de bürosundan yürüten Rahşan Hanım, birlikte hareket ettiği milletvekillerinin yanı sıra bir dönem siyasette aktif rol üstlenen bazı isimlerle de sık sık bir araya geliyor. Uzun süre dillendirdiği 'sağlı-sollu ittifak' anlayışı çerçevesinde kuracağı partinin başına güvenilir ve tanınmış bir isim arayışını sürdürüyor. Partide aktif görev üstlenmeyi düşünmeyen Rahşan Ecevit, yakın kurmaylarına yaptığı değerlendirmede amacının siyasetteki dağınıklığı toparlamak olduğunu söylüyor.


Rahşan Hanım, eşi Bülent Ecevit ile birlikte 14 Kasım 1985'te siyasi hayata atılan DSP'nin kurucuları arasında yer aldı. Bülent Ecevit'in siyasi yasaklı olması sebebiyle 23 Kasım'da yapılan ilk Kurucular Kurulu toplantısında genel başkanlık için tek aday olarak gösterildi. 1987 yılında yapılan referandumla eski siyasi liderlerin siyaset yasağı kaldırılınca genel başkanlık makamını Bülent Ecevit'e devretti. Eşinin ölümü sonrası yeniden parti ile meşgul olmaya çalışan Rahşan Hanım, mayıs ayında yapılan parti kurultayında Prof. Alemdar Yalçın'ı Genel Başkan adayı olarak destekledi. Başkanlık koltuğuna açık farkla Masum Türker oturunca, Emrehan Halıcı, Mücahit Pehlivan ve Recai Birgün ile birlikte haziran ayı başında DSP ile yollarını ayırdı./yeni şafak