ECB, Frankfurt'taki merkezinde bugün yaptığı toplantıda, gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1,25'den yüzde 1'e çekti.
 
Mario Draghi'nin geçen ay ilk kez ECB başkanı olarak katıldığı toplantıda, banka sürpriz şekilde gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) azaltarak yüzde 1,50'den yüzde 1,25'e indirmişti.
 
ECB, Temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkarmıştı.
 
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'ndeki gerilimlerin şuanda büyük bir belirsizliğin olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ikinci kez başkanlık eden Draghi, piyasadaki artan gerginliğin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, enflasyon beklentilerinin dengelenmek zorunda olduğunu belirtti.
 
Ortak müdahaleden sonra yeni tedbirler açıklayacaklarını ifade eden Draghi, likidite operasyonlarında teminat kurallarını gevşeteceklerini ifade etti.
 
Bankalara yardım olarak olağanüstü tedbirler alındığını ve ECB'nin bankalara 36 ay vadeli, sabit faizle ve sınırsız miktarda kredi sağlayacağını açıklayan Draghi, likidite imkanlarının 21 Aralık'tan itibaren devreye gireceğini kaydetti.
 
Draghi, bankaların kredi kullanımını için teminat koşullarını hafiflettiğini, ulusal merkez bankalarının gerektiğinde devreye gireceğini vurguladı.
 
ECB'nin, Avro Bölgesi için bu yıla ilişkin yüzde 1,6 olan ekonomik büyüme tahminini değiştirmediğini söyleyen Draghi, gelecek yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,3'den yüzde 0,3'e çektiklerini bildirdi.
 
Beklenen faiz indirimi
 
ECB, beklentilere uygun olarak gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1'e çekti.
 
Temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkaran ECB, geçen ay sürpriz bir kararla gösterge faiz oranını çeyrek puan düşürerek Temmuz'daki seviyesine çekmişti.
 
''ECB'nin üyesi olmadığı IMF'ye kredi vermesi yasal olarak karmaşık bir durum yaratabilir''
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, finansal piyasalarda artan gerilimlerin Avro Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini söyledi.
 
ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ikinci kez başkanlık eden Draghi, Avro Bölgesi ekonomisinin daha iyi işlemesini sağlamak ve bankaların likiditeye daha kolay ulaşımını kolaylaştırmak için ECB'nin iki kredi operasyonu ile bankalara yönelik 36 ay vadeli, sabit faizle ve sınırsız miktarda kredi imkanı başlatacağını söyledi.
 
Draghi, bu programın 6 Ekim 2011 tarihinde açıklanan 12 aylık kredi programının yerini alacağını ve 21 Aralık 2011 tarihinde başlayacağını belirtti.
 
''Finansal piyasalarda artan gerilimler Avro Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor ve yüksek belirsizlik ile önemli aşağı yönlü riskler görünüm açısından önemli olmayı sürdürüyor'' diyen Draghi, orta vadede para politikasının fiyat istikrarının sürdürülmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
 
ECB'nin, Avro Bölgesi için 2011 yılı enflasyon tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye yükselttiğini belirten Draghi, ECB'nin, Avro Bölgesi için 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 1,7'den yüzde 2'ye çıkardığını, ilk tahminlere göre 2013 yılı için enflasyonun yüzde 1,5 olmasını beklediğini kaydetti.
 
Avro Bölgesi'nde bu yılın son çeyreğinde ekonomik faaliyetlerin zayıflayacağını vurgulayan Draghi, bu zayıflamaya, küresel talep büyümesi hızının azalması, finansal koşullardaki olumsuz etkiler, Avro Bölgesi'ndeki tahvil piyasalarında devam eden gerilimden kaynaklı güven sorununun yol açtığını ifade etti.
 
Draghi, ekonomideki aşağı yönlü risklerin, Avro Bölgesi finansal piyasalardaki gerilimin daha da yoğunlaşması ve Avro Bölgesi reel ekonomisine muhtemel yayılması, beklenenden daha zayıf hale gelen küresel ekonomi, korumacı baskılar ve küresel dengesizliklerin uygunsuz şekilde düzeltilmesi ihtimaliyle ilgili olduğuna dikkat çekti.
 
ECB Başkanı Draghi, Avrupa Konseyi'nin 26 Ekim'de bankaların sermaye yeterlilik oranını Haziran 2012 sonuna kadar yüzde 9'a çıkarma kararının, Avro Bölgesi bankacılık sektörünün orta vadede direncini artıracağını belirtti.
 
Avro Bölgesi hükümetlerinin, bölgenin tamamında mali sürdürülebilirliği desteklemek için acilen elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini vurgulayan Draghi, Avro Bölgesi hükümetlerinin mali taahhütleri ile beraber mali kuralların yeniden yazılmasını içeren yeni bir mali anlaşmanın, finansal piyasaların normal işlemesini sağlamak için en önemli önkoşul olduğunu söyledi.
 
Siyasetçilerin, gerekli düzeltme önlemlerini uygulayarak gelecek yıllarda denk bütçeyi sağlamak ve aşırı bütçe açıklarını düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten Draghi, bunun politik icraatların sağlamlığına kamunun güvenini destekleyeceğini ve ekonomik duyarlılığı güçlendireceğini kaydetti.
 
Avro Bölgesi ülkeleri merkez bankalarının, bölgenin borç krizinde daha fazla rol alabilmesi için Uluslararası Para Fonuna (IMF) kredi sağlaması fikrini değerlendiren Draghi, ''ECB'nin üyesi olmadığı IMF'ye kredi vermesi yasal olarak karmaşık bir durum yaratabilir. IMF, bu krediyi Avro Bölgesi'nde tahvil satın almak için kullanırsa, bunun anlaşmalara uygun olmayacağını düşünüyoruz'' dedi.