E-ticaret, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de satış hacminin ciddi bir artış gösterdiği bir alan. 2021 yılında 381 milyar liralık ticaret hacmi, online platformlardan gerçekleşti ve e-ticaretin genel ticaret içindeki oranı yüzde 17 seviyesine çıktı. Bu oran, e-ticaretteki potansiyelin halen yüksek olduğunu gösteriyor.

E-ticaret altyapısı, internetten ürün satmayı düşünenler ve ek gelir arayanlar için en önemli adım. Kullanıcı deneyiminden mağaza yönetimine, arama motoru optimizasyonuna kadar birçok noktada altyapının önemi yüksek. Bu noktada e-ticaret platformları içinde hazır altyapılar ve alternatif sistemler ön plana çıkıyor. Gelişmiş ürün ekleme sistemleri, pazar yerleri ile entegrasyon, tema alternatifleri ve SEO modülleri gibi olanaklar barındıran hazır e-ticaret altyapıları içinde öne çıkan seçenekler şu şekilde:

● Ticimax

● İdeasoft

● Tsoft

● İkas

E-ticarete adım atarken, hazır altyapı sunan firmalar ve sundukları seçenekler yeni başlayanlar için bir adım önde olarak nitelendirilebilir. Bununla birlikte, e-ticaret yazılımları belli bir seviyede yazılım bilgisi gerektirse de, kolay düzenlenebilir olmaları ve birçok modülün basit bir şekilde kurulabilmesiyle, daha kişiselleştirilebilir olması tercih sebepleri arasında.

Dünyada en çok tercih edilen e-ticaret yazılımları şu şekilde:

● Woocomerce

● Opencart

E-ticaret yazılımları ve hazır altyapılara ek olarak, Shopify gibi alternatif modeller de tercih edilebilir. Shopify, hızlı kurulum ve gelişmiş entegrasyonları ile yeni başlayanlar için ön plana çıkarken, satış başı komisyon dezavantajına sahip.

E-ticarette müşteri memnuniyetini sağlamak en önemli konu. Müşteri memnuniyeti konusunda ise kargo süresi ve hizmet kalitesi oldukça önemli. Kaliteli bir ürünü müşteriye ulaştırırken, kargo süreci hem maliyet hem de kaliteli hizmet yaratma noktasında ön plana çıkıyor. Bu nedenle en uygun kargo şirketi ile anlaşma yapılmalı. Şube ağı, ürün gönderim fiyatları ve sağladıkları müşteri memnuniyeti baz alınarak bir kargo şirketi seçimi yapılabilir.

Yurtiçi Kargo, Aras Kargo ve MNG Kargo geniş ağı ile yurt içinde öne çıkarken, yurt dışı e-ticaret tarafında UPS, Fedex ve DHL tercih edilebilir.

E-ticaret, yüksek hacme sahip bir alan olduğu gibi rekabetin de yüksek olduğu bir alan. Spesifik bir alanda, özel bir ürün grubunda dahi ciddi rakiplerin olacağı kabul edilmeli ve buna göre bir dijital pazarlama planı yapılmalı. Masaüstü web ve mobil sitede, ürünün potansiyel alıcılara doğru bir şekilde ulaşması adına, aşağıdaki alanlarda iyi bir plan uygulanmalı:

● SEO (arama motoru optimizasyonu)

● SEM (Google Ads gibi arama motoru reklamları)

● Affiliate (satış ortaklığı modeli)

● Sosyal medya reklamları

● Mailing ve diğer pazarlama araçları milyonlarca kullanıcının her gün saatlerce vakit geçirdiği mecralar, müşteriye ulaşmak için doğru kanallar barındırabilir. Ürün kalitesi, fiyat avantajı ve platformların kullanıcı deneyimi ne denli iyi olursa olsun, müşteriye ulaşmayı başaramayan bir e-ticaret sitesi için başarı oldukça zor denebilir.