''Az'' adlı romanıyla aynı anda e-kitabı da çıkan yazar Hakan Günday basılı kitabın evrimini tamamladığını düşündüğünü belirtirken, Mario Levi e-kitapların olumlu özelliklerini sıralasa da uzun bir süre e-kitap okumayacağını ifade ediyor.
Hakan Günday, e-kitap'ın yazıyı okura ulaştırma yollarından sadece birisi olduğunun altını çizdi. Nasıl sinema tiyatroyu, televizyon da sinemayı öldüremediyse, basılı kitabın da e-kitaba herhangi bir menfi etkisi olabileceğini düşünmediğini belirten yazar Günday, ''Halbuki basılı kitap papirüs ya da tabletlerden farklı olarak, evrimini tamamlamış bir aygıttır, dolayısıyla okura sunduğu duygusal ve davranışsal unsurlar, dönüşü olmayan biçimde belirlenmiştir'' dedi. E-kitaptaki fiyatlandırmayı okurun lehine yönlendirme olasılığının da hayli yüksek olduğunu vurgulayan Günday, e-kitabın tüketim alışkanlığı içinde, gereksinimler doğrultusunda kendi yerini bulacağını ve bu nedenle özellikle teşvik edilmesine de gerek olmadığını ifade etti.
Teşvik edilmesi gereken bir şey varsa, onun da okumak olduğuna işaret eden Günday, ''İster hologramlarla gökyüzünden, isterse de sprey boyalı bir duvardan olsun, nereden okunduğu kimin umurunda?'' diye konuştu.
 
E-KİTAP OKUMAYACAĞIMA SÖZ VERİYORUM
Yazar Mario Levi ise tüm gördüklerine ve yaşadıklarına rağmen kendisini 20. yüzyıla ait bir insan olarak hissettiğini, ancak şu andaki duygusunun kendisine basılı kitap aidiyetinin kolay kolay değişmeyeceğini söylettiğini dile getirdi.
Bu kitapların daha kolay yayımlanabilirliği nedeniyle yeni yazarların önünü de daha kolay açacağı görüşünü dile getiren Mario Levi, ''Bütün bu sorular kafamın bir köşesinde dursa da çok çok uzun bir süre için bir e-kitap okumayacağıma söz veriyorum. Okumaya ihtiyaç duymayacağıma da. Kendi kitaplarım dahil'' diye konuştu.
 
OKUR İÇİN BİR NİMET
E-kitap sayesinde bir eserin sıfır maliyetle sonsuz sayıda çoğaltılabileceğine işaret eden Ekinci, her yeni buluşa eski alışkanlıklardan dolayı mutlaka bir tepkinin verileceği ancak daha sonra yeni büyüyen nesillerin eski alışkanlıkları bilmedikleri için yeniliği hemen kabullenip kullandıkları görüşünü dile getirdi. ''Bence e-kitap geliştirilmeli, teşvik edilmeli ve kullanılmalıdır'' şeklinde konuşan Ekinci, e-kitapla birlikte kitap basımının kolaylaşacağı gibi istenilen kitaba ulaşmanın da kolaylaşacağını, bu nedenle de e-kitabın okullarda yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Böylece herkesin istediği anda istediği kitaba ulaşabileceğini belirten Yavuz ekinci, bunun bir okur için büyük bir nimet olduğunun altını çizdi.
 
ŞİMDİLİK KLASİK KİTAPTAN VAZGEÇECEĞİMİ SANMIYORUM
Kitapseverlerin yakından tanıdığı çağdaş kadın yazarlardan İnci Aral da kitabın sanal ortama uyarlanmasını teknolojiye ve yeniliklere çok ilgi duyan genç kesim için çok olumlu olduğunu söyledi. Türkiye'de e-kitaba ilginin yeni bir sektör olmasına rağmen az olmadığını belirten Aral, ''Bu ilginin artarak süreceğini düşünüyorum'' dedi.
Aral, bir yazar ve okur olarak e-kitaba bakışını şöyle anlattı:
''Yazar olarak, e-kitap formunun günümüz okuru için ciddi bir seçenek oluşturduğunu ve edebiyatımıza ilgiyi canlandıracağını umuyorum. Çantada, cepte, her yerde, her zaman taşınabilmesi ve kolayca ulaşılması açısından çok pratik. Yenilikleri seviyorum ama ben okur olarak şimdilik klasik kitaptan vazgeçeceğimi sanmıyorum. Aslında bir tercih de gerekmiyor. Yerine, zamanına göre her ikisi de okunabilir.''
Son kitabıyla aynı anda e-kitabı da okuyucuyla buluşan yazar, önümüzdeki günlerde önceki kitaplarının da e-kitap olarak yayımlanacağının müjdesini verdi.
 
E-KİTAP EDEBİYAT DEVLERİNİN EN GÜNCEL ESERLERİNİ GÖRME ŞANSI TANIYACAK
Türkiye'de e-kitap ticaretini başlatan İdefix Direktörü Bora Ekmekçi, İdefix'in pek çok işletim sistemiyle uyumlu e-kitap uygulaması ''Kitaplık''ın metropol kavramından çok uzak şehirlere de edebiyat devlerinin en güncel eserlerini görme şansı tanıyacağını ifade etti.
E-kitap projesinin başlarında çok sancılı bir süreç yaşadıklarını dile getiren Ekmekçi, e-kitap sayısının yetersizliğinin yanı sıra, yayıncıları e-kitaba ikna edememe sorunuyla çok zaman kaybettiklerini söyledi. Ekmekçi, ''E-kitap projesinin başından bu yana destekçisi olan yayıncılar, e-kitabın kötü bir şey olmadığını, basılı kitap satışlarını düşürmekten çok uzak olduğunu hatta e-kitapla birlikte yeni bir okur kitlesine hitap edebildiklerini fark ettiler. Şimdilerde yayıncılarla e-kitap konusunda daha kolay iletişim kurabiliyoruz, ancak yine de konuya hakimiyetleri hala yeterli seviyede değil'' ifadelerini kullandı.