Bakan Yıldırım, Microsoft ve Karşıyaka Habitat Bilişim Akademisi tarafından Karşıyaka Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen ''Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi'' tanıtım toplantısına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, bilişim firmalarının sadece yazılım, donanım satmasını yeterli görmediklerini dile getiren Yıldırım, ülke insanı tarafından kabul edilmenin, sosyal sorumluluklar üstlenmeyle mümkün olduğuna işaret etti.

Bunun en güzel örneklerinden birini Microsoft'un verdiğini ifade eden Yıldırım, ''Microsoft Türkiye'ye 200 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdi. Kendilerini tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum'' dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'de, büyük Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmaya azmetmiş kararlı bir milletin, 75 milyon insanın olduğunu belirti.

ÇAYA ÇORBAYA LİMON NEYSE İNTERNETTE O

Dünya kasıp kavrulurken, Türkiye'nin yıldızı parlayan, ekonomisi dimdik ayakta duran nadir ülkelerden birisi durumunda bulunduğunu belirten Yıldırım, ''Bilişim bazılarınız için yeni olabilir, ama artık çaya çorbaya limon neyse internet de aynı şey. Ailede ne var? ana, baba, çocuklar... bir de cep telefonu ve internet var. Karşıyakalı hanımlara, genç kızlara büyük görev düşüyor. Türkiye'nin bilgi toplumu olmasının öncüleri olmanızı istiyorum. 30 mahallemizde 10 bin Karşıyakalı hanımefendiyi, bilgi toplumunun birer ferdi yapmak için bu adımları attık. Burada el ele vereceğiz, bilgisayar bilenler bilmeyenlere öğretecek'' dedi.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlere değinen Yıldırım, burada alıcı ile satıcının karşılaşmadığını, mağazanın, ürünün müşterinin önüne geldiğini söyledi.

''İzmirlilere sözümüz vardı, yerine getirdik. E-PTT alışveriş merkezini kurduk'' diyen Yıldırım, 50 İzmirli işyerinin hemen buraya üye olduğunu belirtti. Merkezin kısa sürede İzmir'in en büyük sanal alışveriş merkezi haline geleceğini dile getiren Yıldırım, ''Sanal deyince, birşey yok zannetmeyin, arkasında yüzlerce, binlerce çalışan olacak. Bu, gençlerimize iş, aş demek. Siz o tarafını görmeyeceksiniz, hizmetin ne kadar kolay ayağınıza geldiğini göreceksiniz'' diye konuştu.

13 MİLYON VATANDAŞ HİZMET ALIYOR

Bakan Yıldırım, 13 milyon vatandaşın her gün e-devlette ''işini gücünü gördüğüne'' ve bu kişilerin 365 bininin 65 yaşın üzerinde olduğuna dikkati çekerek, ''(Benden geçti demeyin), ister nine olun torunlarınız olsun, ister genç kız, delikanlı olun bilgisayar lazım, hiç kaçış yok. Bunu mutlaka öğreneceğiz. Fırsat ayağınıza gelmişken bunu öğrenin'' dedi.

Bilgi toplumu olmadan lider ülke olunamayacağını, Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerinin tutturulamayacağını dile getiren Yıldırım, bunu en iyi anlayacak olanın da İzmir ve Karşıyaka olduğunu, çünkü Karşıyaka'nın çağdaşlığın, gelişmenin, İzmir'in ise Türkiye'nin vitrini olduğunu söyledi.

35 İZMİR 35 PROJE

Bu nedenle çalışmalarını, projelerini İzmir'den başlattıklarını anlatan Yıldırım, ''Otoyol, hızlı treni İzmir'den başlattık, havaalanını iki kat büyütüyoruz. Türkiye'nin en büyük limanının temelini attık. Geçen sene (35 İzmir 35 Proje) dedik. Seneyi devriyesinde bir baktık 13 tanesine başlamışız. Hayırlı uğurlu olsun'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, bir kursiyerin statla ilgili sorusuna da ''Stadı yapacağız, Örnekköy'de. Kararını aldık, bu sene başlayacağız'' karşılığını verdi.

Binali Yıldırım, konuşmasının ardından proje kapsamında başlatılan kursun açılışını yaptı.

HAVA TAKSİ

Bakan Yıldırım açılışın ardından önce Kıyı Emniyeti teknesiyle Karşıyaka'dan Konak Pier'e geçti, daha sonra da Seabird Havayolları'nın hava taksisi ile Alaçatı'ya gitti.

Alaçatı'ya gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, ''Gayet heyecanlı bir yolculuk olacak, biz de merak ediyoruz. Denizden kalkacağız, denize ineceğiz'' dedi.

Hava taksinin denizden kalkıp karaya da inebildiğini, dolayısıyla karada, denizde, havada aynı anda seyahat etme esnekliği bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ''Bunun kısa sürede ilgi görüp yaygınlaşacağını düşünüyorum. Hava taksi diyebileceğimiz bu hizmeti İzmir'den başlattığı için firma yetkililerine teşekkür ediyoruz. İzmir bildiğiniz gibi ilklerin şehri, ilklerin şehrine ilk ve yenilikçi hizmetlerin çok yakıştığını söylemem lazım'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, bu hizmetin talep görüp görmeyeceğine dair düşüncelerinin sorulması üzerine, ''bence talep görecek'' karşılığını verdi.

Bu seferlerin başka şirketlerce yapılıp yapılamayacağına ilişkin soruya da Yıldırım, ''Tabii, kim isterse yapabilir, bir sıkıntı yok. Bizim biliyorsunuz kara hudutlarımız 2 bin 700 kilometre, deniz sahillerimizin uzunluğu 8 bin 500 kilometreye yakın. Dolayısıyla herkesin iş yapacağı alanımız var'' dedi.

Bakan Yıldırım, daha önce hava taksiye binip binmediğinin sorulması üzerine, ''Böyle bir araca binmedim, ilk defa bineceğim'' cevabını verdi.