Başbakan Erdoğan, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen "e-Devlet Kapısı" Projesi Açılış Töreni'ne katıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN 'E-DEVLET'İ ANLATTI

Törende yaptığı konuşmada, Hükümet olarak, göreve geldikleri ilk günden itibaren bürokratik yapıyı vatandaşlara daha iyi hizmet eder hale getirmenin çabası içinde olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan e-Devlet Kapısı projesinin öncelikli hedefi, bürokrasinin asgariye indirilmesi, devletin vatandaşlarımıza ve iş dünyasına hızlı ve kaliteli hizmet sunmasıdır. Hükümet olarak, her zaman insan odaklı bir vizyon ortaya koyduk. Milletimizi, dünyayı küresel bir köy haline getiren kürselleşme çağının nimetlerinden mahrum bırakmamak için var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz. E-devlet projesini de bu doğrultuda önemli bir proje olarak gördük. Fiziki ortamlarda sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınması ve internet üzerinden yürütülebilmesi, bu çerçevede devrim niteliğinde bir yenilik olarak görülmelidir.

'Kamu hizmetlerinin sanal ortama taşınması' olarak ifade ettiğimiz bu süreç, ülkemizde kamu hizmetlerinin sunumunda yepyeni bir dönem açmaktadır. Nitekim proje çerçevesinde, bugüne kadar hayata geçirilen e-devlet hizmetlerinin vatandaşlarımıza sağladığı kolaylığı bir çok alanda görmeye başlıyoruz. Artık kamu kurumlarında kuyruk bekleme anlayışı tarihe karışıyor. 2002'den bu yana sağladığımız gelişmeleri daha ileri bir aşamaya geçiriyoruz. Bilgisayar kullanan her vatandaşımız pek çok kamu hizmetine internet üzerinden ulaşmaya başlıyor. Geçmişte, basit bir işlem için saatlerini, günlerini harcamak zorunda olan, hatta şehirlerarası yolculuk yapmak durumunda kalan insanlarımız, bugün bulundukları yerlerden bir kısım hizmetlere ulaşabilir hale geldiler. Devletin kısa yolu olarak ifade ettiğimiz e-Devlet Kapısı Projesi ile vatandaş-devlet ilişkilerinde böylece yeni bir dönemin kapısını açıyoruz. Bundan böyle devlet vatandaşımızın ayağına gidecek. Proje, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanda da çok önemli katkılar sağlayacak. Kamu kesiminde büyük bir değişimin yolunu açacak. Projeyi, devletin kısa yolu olarak tanımladık. Bu kısa yolun adresi ise, www.türkiye.gov.tr'dir."

"VATANDAŞ DEVLET İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEM"

"e-Devlet Kapısı" Projesi ile vatandaş-devlet ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını açtıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, projenin çok önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bürokratik devletten elektronik devlete geçisin simgesi olan e-Devlet Kapısı, tüm Türkiye'nin projesidir. Bu kapı, devletimizi daha şeffaf, daha modern ve daha dinamik bir yapıya kavuşturacak. Vatandaşımızın kamu hizmetlerine daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayarak, hepimizin hayatını daha da kolaylaştıracak. Biz bu kapıyı oluştururken, insanımızın gündelik yaşam kalitesini artırmayı ve toplumun her kesimine devlet hizmetlerini ulaştırmayı amaçladık.Kapımızın en önemli özelliklerinden birisi de kişiye özel kamu hizmetlerinin sunumu. e-Devlet Kapısı, vatandaşımızın oluşturduğu profile göre kişiselleşiyor ve sunulan hizmetler arasında önceliklendirme sağlanabiliyor. Böylece vatandaşlar aradıkları ve sık kullandıkları kamu hizmetlerine daha kolay ve daha hızlı bir şekilde erişebiliyorlar.Bu kapının verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerek devlet kademelerinin gerek toplumumuzun fiziksel olarak da zihinsel olarak da bu sürece uyum sağlaması gerekiyor. Zira bilgi toplumu, belli bir insan topluluğunun refahı için, bilgiyi üreten, bilgiyi ileten, bilgiyi kullanan, onu entegre eden ve yöneten toplumdur. Tüm bu eylemler, toplumun ekonomik, politik ve kültürel gelişimini sağlıyor."