ABD'deki bir üniversitede yapılan araştırmada, Stanford Üniversitesi'nin erkek basketbol takımından, altı hafta boyunca günde 10 saat uyumaları istendi. Bu sürenin sonunda basketbolcuların isabet oranının yüzde 9 oranında yükseldiği kaydedildi. Araştırmada uykunun başarıdaki oranının antrenman ve beslenme kadar önemli olduğu sonucuna varıldı.

Stanford Uyku Düzensizlikleri Kliniği'nden araştırmacı Cheri Mah, uykunun öneminin çoğu zaman yeterince fark edilemediğini söylüyor. Mah, "Koçlar ve oyuncular uykunun önemli olduğunu bilseler de, herhangi bir durumda ilk kısılacak şey uykuda geçirilecek saatler olarak görülüyor." diyor.

Araştırmaya katılan atletlerden, önce iki ila dört hafta arasında normal düzenlerine göre uyumaları (6-9 saat arası) ardından da beş ila yedi hafta arasında 10 saat uyumayı hedeflemeleri istendi.

Bu süre içinde, seyahat nedeniyle 10 saat uyuyamadıkları durumlarda ise, gün içinde uyumaya çalışarak uyku saatlerini 10 saate tamamlamaları da tavsiye edildi. Basketbolcular, araştırma süresi boyunca kahve ve alkol tüketmeyi de bıraktılar.

Mah, uzun uyumanın fayda getirmesi için, belirli bir süre boyunca devam ettirilmesi gerektiğini, maçtan önce uzun uyumuş olmanın performansı çok artırmayacağını da belirtti.