Polis tarafından gözaltına alınan gençlerden, 18 yaşından küçük olan ikisi Çocuk Savcılığı’nca serbest bırakılırken, ‘Özel Yetkili Mahkeme’ye sevk edilen 19 yaşındaki Fırat Barik tutuklandı. Barik’in okul duvarına adını yazdığı ‘Genç Umut’ ise yasal bir grup. 
 
Barik’in avukatı Sevinç Hocaoğulları’nın verdiği bilgiye göre üç genç, 5 Ağustos gecesi Mamak’ta gezmeye çıktı. Bu sırada iki duvara “Tek Yol Devrim” ve “Kahrolsun Faşizm” yazdılar. En son bir okul duvarına, liselilerin kurduğu ‘Genç Umut’un ismini de karaladılar. Gözaltına alınan gençlerden ikisi, 18 yaşından küçük oldukları için gönderildikleri Çocuk Savcılığı tarafından tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı. 
 
19 yaşındaki Fırat Barik ise 6 Ağustos’ta ‘yasadışı örgüt propagandası’ suçlamasıyla Özel Yetkili Savcılık’ a gönderildi. Savcılıkta, liseyi yeni bitirdiğini, üniversiteyi kazanamadığını ve dershaneye yazıldığını belirterek, Genç Umut’u da parasız eğitime karşı mücadele verdiği için bildiğini anlatan Barik, Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla tutuklandı. 
 
Çocuk Savcılığı’nın iki çocuğu mahkemeye bile göndermediğini hatırlatan avukat Sevinç Hocaoğulları, “Fırat, liseyi yeni bitirmiş, üniversiteyi kazanamamış, sorunları olan bir genç. ‘Seni seviyorum’ da yazabilirdi. Daha önce bir gözaltısı bile yoktu. Çok şaşkınız” dedi.