Uluslararası platformda öncü ve etkin çalışmaları bulunan, kariyer sahibi 40 önemli isim Türk düşünce hayatında bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç"un çabalarıyla biraraya gelen grup, önümüzdeki 20 yıllık perspektifte Türkiye"nin uluslararası konumu ve ilişkilerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Global İlişkiler Forumu (GİF), Türkiye"nin geleceğine ışık tutmak amacıyla yola çıktı. İlk genel kuruluna kadar GİF"in Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Rahmi M. Koç (Başkan), Hanzade Doğan Boyner, Hasan Çolakoğlu, Metin Fadıllıoğlu, Memduh Karakullukçu, Sönmez Köksal, Gülsün Sağlamer ve Özdem Sanberk.

GİF"in kurucu üyeleri arasında büyükelçi, sanatçı, silahlı kuvvetler mensubu, siyasetçi, hukukçu, basın mensubu, iş insanı ve bürokratlar bulunuyor.

Dün, Rahmi M. Koç Müzesi"ndeki öğle yemeği davetinde gazete yöneticileriyle biraraya gelen GİF kurucuları, derneğin strateji ve hedeflerini anlattı. Dernek Yönetim Kurulu üyesi olan ve Rahmi Koç"un deyimiyle “derneğin faaliyetlerini yürütmeyi üstlenen” genç hukukçu ve iktisatçı Memduh Karakullukçu, GİF"in varoluş nedeni ve planlarını şöyle özetledi:

- Dünyada ekonomik, kültürel, teknolojik ve sosyal gelişmeler uluslararası kuralların yeniden yazılmasını, kurumların da yeniden yapılanmasını zorunlu kılıyor. Ülkeler yeni kurum ve kuralların kendi lehlerine olması için çaba gösteriyor. Öncü ülkelerde, resmi insiyatiflere destek veren bu tür kurumlar mevcut.

- Örneğin Londra"daki son G-20 Toplantısı"nda, düşünce kuruluşu Chatham House, ülkenin önde gelen uluslararası ekonomi gazetesi The Financial Times ve hükümet arasında sıkı ve “işe yarar” bir işbirliği yapıldı. (Nitekim bu işbirliği de sayesinde İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel krizle mücadelede neredeyse “kahraman” ilan edilmişti.)

- GİF"in amacı farklı düşünceleri savunan öncü kişilerin aynı platformda tartışmasını sağlamak. Farklı kesimlerin analizlerinden ortaya bir sentez, yani çözüm önerileri çıkmasını sağlamak. Akademisyenlerin, düşünen insanların makaleler üretmesini teşvik etmek.

- GİF"in, belirli bir sonuç ya da karar için baskı veya etki yapma işlevi olmayacak. Hiçbir konunun avukatlığı yapılmayacak. Tek amaç, ağırlıklı olarak Türkiye"nin uluslararası konumunu ilgilendiren konularda senteze ulaşabilen, tartışan insanların hepsinin altına imza atacağı çözümleri, ilgililerinin dikkatine sunabilmek. (Rahmi Koç, buradaki anlayışı şu örnekle somutlaştırıyor: Deniztemiz Derneği"ne (TURMEPA bazen telefon gelir, “Şurada denizde çöp var” diye... Onlara şu cevabı veririz: “Bizim çöp toplama gibi bir işimiz yok. İşimiz denize çöp atılmaması konusunda eğitim vermek.)

- GİF, uluslararası alanda Türkiye"nin lehine çevrilmesi gereken süreçlerde task-force"lar oluşturacak. Bu konudaki yelpaze Ortadoğu politikasından, Uluslararası Deniz Ticaret Hukuku"ndaki gelişmelere kadar uzanıyor.

Yeni üyelere açık
GİF"in 40 kurucusunun "benzer eğilimlere sahip" kişiler izlenimi uyandırdığına dikkat çeken Rahmi Koç ise, ”Benzer fikre sahip kişilerin kurduğu bir dernek farklı görüşleri nasıl biraraya getirecek?” sorusuna şu cevabı verdi: “Otomobil fabrikaları, parçaları yan sanayiiden temin ederek, geliştirdiği dizaynın montajını yapar. Biz otomobilin şasisini, yani derneğin omurgasını oluşturduk. Şimdi yeni üyelerle derneğimizin düşünce platformunu geliştireceğiz.”

Geçen hafta gerçekleştirilen ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün GİF"e verdiği destekten de hayli memnun olduklarını vurgulayan Koç,“Sayın Cumhurbaşkanı girişimimizi büyük memnuniyetle karşıladı. Her bakanlıktan bize bir muhatap sağlanması konusunda yardımcı olacağını söyledi. Bu bize faydalı olacak. Bakanlarımızı sık sık rahatsız etmek istemeyiz” diye konuştu.

Koç, Çankaya Köşkü"ndeki öğle yemeği servisinin kalitesini de övgü dolu sözlerle anlattı.

Harcama yok çark dönmüyor
Konunun dağılmaması için, GİF dışındaki sorulara kısa cevaplar veren Koç, “Piyasalarda kıpırdanma var mı?” sorusuna “Daha henüz güven ortamı sağlanmadı. Pek çok kişi işini kaybetti. Dolayısıyla bu kesimin harcaması kesildi. İşi olan insanlar da ”işsiz kalabilirim“ korkusuyla harcamasını asgaride tutuyor. Harcama olmayınca çarklar dönmüyor” cevabını verdi. Koç"un kendi isteğiyle GİF dışına çıktığı tek konu ise birkaç saat sonra oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe Fortis Kupası finaliydi. Heyecanlı olduğu gözlenen Koç, gazete yöneticilerine tahminlerini sordu. Beşiktaşlılar"ın ağırlıkta olduğu masadan “ağır basan” bir tahmin çıkmadı. Koç ise “Bu kez kazanmalıyız” diyerek tahmin yerine temennide bulundu.

GİF Kurucu Üyeleri

- Vural Akışık
- Piraye Antika
- Pekin Baran
- Süher Pekinel Baran
- Fatih Birol
- Edip Başer
- Aslı Başgöz
- Feyyaz Berker
- Gülsün Bilgehan
- Hanzade Doğan Boyner
- Yılmaz Büyükerşen
- Yavuz Canevi
- Hikmet Çetin
- Hasan Çolakoğlu
- Salim Dervişoğlu
- Ömer Dinçkök
- Ali Doğramacı
- Turgay Durak
- Bülent Eczacıbaşı
- Tarhan Erdem
- Metin Fadıllıoğlu
- Cemal Kafadar
- Vili Kamhi
- Memduh Karakullukçu
- Üner Kırdar
- Rahmi M. Koç
- Cem Kozlu
- Sönmez Köksal
- Muhsin Mengütürk
- Gülru Necipoğlu
- Altan Öymen
- Ersin Özince
- Gülsün Sağlamer
- Özdem Sanberk
- İlter Türkmen
- Rıza Türmen
- Tomris Türmen
- Solmaz Ünaydın
- Rona Yırcalı
- Volkan Vural