Son gelen bilgilere göre düşen helikopterin enkazına ulaşıldığı ve helikopterdeki 5 personel hayatını kaybettiği açıklandı.

Muğla'da orman yangınına müdahale eden yangın söndürme helikopterinin düştüğü bildirildi. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Köyceğiz ilçesi Karaçam köyü Otmanlar mevkisinde çıkan orman yangınına müdahale eden bir helikopterin henüz belirlenemeyen bir nedenle düştü.

Otmanlar Köyü yakınlarındaki orman yangına müdahale etmek üzere Fethiye'den havalanan ve soğutma çalışmalarına katıldığı sırada bilinmeyen bir nedenle düşen KA-32T tipi Rus yapımı söndürme helikopterin enkazına ulaşıldı. Alev alev yanan helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orhan Çelik, Rus personel Alexander Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ile Sergey Khorokhorin yaşamlarını yitirdi.

Öte yandan yangının, Cehennem Deresi Mevkii'nde 8 ayrı noktada çıktığı ve düşen kiralık helikopterin soğutma çalışmalarına katıldığı ifade edildi.

DAHA ÖNCE DE YARALI ATLATMIŞ

Öte yandan düşen helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok’un, Antalya’nın Kaş İlçesi’nde 28 Ağustos 2006 tarihinde çıkan bir yangına müdahale ettiği sırada su alırken teknik arıza nedeniyle düşen yangın söndürme helikopterinde bulunduğu ve olaydan yaralı kurtulduğu ortaya çıktı. 2006 yılında düşen helikopterin de KA-32 tipi Rus yapımı söndürme helikopteri olduğu bildirildi.

Çıkan orman yangınının söndürüldüğü, helikopterin de soğutma çalışmaları sırasında düştüğü belirtildi.

2.5 TON SU TAŞIYABİLİYOR

Rus Kamov şirketinin imalatı olan KA-32 tipi helikopter, Sovyetler Birliği döneminde donanma gemilerinde kullanılmak üzere tasarlandı. İki adet rotor olarak adlandırılan ana pervaneye sahip helikopterde, kuyrukta yönlendirme amaçlı ayrı bir pervane bulunmuyor. Rusya her yıl çok sayıda helikopterini çeşitli Avrupa ülkelerine yangın söndürme uçuşlarında kullanmak üzere kiralıyor. Bu helikopterler, taşıdığı kova sistemi ile suyu alarak yangın bölgesine götürüyor. KA-32 tipi helikopter, özel sistemle 2,5 ton su taşıyabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

Motor Tipi: 2 adet Ka-27PL

Motor Gücü: 1645kW

Maksimum Seyir Sürati: 250 km/saat

Menzili: 800 km

Havada Kalış Süresi: 4 saat 30 dakika

Boş Ağırlığı:6 bin 500 kg.

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 12 bin 600 kg.

ENKAZA ULAŞILDI

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Otmanlar Köyü yakınlarındaki orman yangına müdahale etmek üzere Fethiye’den havalanan ve soğutma çalışmalarına katıldığı sırada bilinmeyen bir nedenle düşen KA-32T tipi Rus yapımı söndürme helikopterinin enkazına ulaşıldı. Enkazın bulunduğu bölgede, 3 helikopter, yangın söndürme araçları ve yer ekiplerinin çalışma yaptığı bildirildi. Ayrıca, bölgeye Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz’den üç ambulansın sevk edildiği kaydedildi.

GÜÇ KAYBI NEDENİYLE DÜŞMÜŞ

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Otman Köyü yakınındaki orman yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarında bulunan ve dağlık bölgeye düşen Rus yapımı yangın söndürme helikopteri ile ilgili Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü, Karaçam Orman İşletme Şefliği sınırlarındaki Otmanlar Köyü Cehennem Deresi Mevkii’nde 07 Ağustos 2012 tarihinde saat 20.10’da, 8 ayrı noktada orman yangını çıkmış, kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları devam etmekteyken, bugün 15.30 sıralarında Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, Değirmenbaşı Mevkii’nde konuşlu olan kiralık Kamof RA 31596 Tip Gate Elektrik Global Teknik Barış Havacılık-Güneydoğu Havacılık İş Ortaklığı’na ait helikopterin düştüğü haberi alınmıştır. Helikopterimizde bulunan personellerimiz; Türk Pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orhan Çelik, Rus pilotlar Alexander Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ve Sergey Khorokhorın hayatını kaybetti."

Kazada ölen Atıf Ateşok’un emekli asker olduğu öğrenildi. Enkazda yapılan incelemede ilk belirlemelere göre helikopterin, teknik arıza nedeniyle yükselirken güç kaybı yaşadığı ve bu nedenle düştüğü belirlendi.