Nezarethanede bıçak bulduğunu söyleyen Tuncel, "Biz Yasin ile birlikte nezarethanede bıçak bulduk. Mahkemede benim üzerimdeydi
Size vermeyi düşündük ancak vermedik. Sonra komutana veririz diye konuştuk. Ama daha sonra ben tuvalete attım" dedi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in öldürülmesine ilişkin davada tutuklu sanık Erhan Tuncel"in anlattıkları şok etkisi yarattı.

Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"nde görülen 15. duruşmada Erhan Tuncel söz aldı. Dink cinayetinin önlenmesi için elinden gelen bütün çabayı harcadığını anlatan Tuncel"in anlattığı bir olay duruşma salonundaki herkesi hayretler içerisine düşürdü.

Basında çıkan haberlere tepki gösteren Tuncel, kendisine yönelik nezarethanede suikast girişi olduğu yönündeki haberlerin yanlış olduğunu söyledi. Daha önceki bir duruşmada cebince bıçak bulunduğunu ifade eden Tuncel, “Biz Yasin ile birlikte nezarethanede bıçak bulduk. Mahkemede benim üzerimdeydi. Size vermeyi düşündük ancak vermedik. Sonra komutana veririz diye konuştuk. Ama daha sonra ben tuvalete attım" dedi.

DİNK DAVASI 7 ŞUBAT"A ERTELENDİ

Mahkeme, müdahil vekillerinin keşif talebini dosyaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle reddetti

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel getirildi. Tutuksuz sanık Ahmet İskender"in katıldığı duruşmada müdahiller Hrant Dink"in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve kızı Delal Dink ile gazeteci Ali Bayramoğlu da hazır bulundu.

SAVCI KEŞİF YAPILMASI TALEBİNİN REDDEDİLMESİNİ İSTEDİ
Duruşmada taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Mustafa Çavuşoğlu, müdahil avukatlarının olay yerinde yeniden keşif yapılması talebinin reddine karar verilmesini istedi. Poyrazköy davası sanıkları Tuğamiral Fatih Ilgar ile Koramiral Kadir Sağdıç"ın müdahillik taleplerinin reddedilmesini isteyen Savcı, dava kapsamında tanık olarak dinlenen Erhan Özen ile ilgili Savcılıkta bir soruşturma olduğunu ve tanık olarak verdiği beyanın bu dosyaya gönderilmesini talep etti. Savcı, sanıklarının tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini de istedi. Duruşma ertelendi.
DURUŞMA 7 ŞUBAT"A ERTELENDİ

Duruşmaya verilen aranın ardından kararlarını açıklayan Mahkeme, müdahil vekillerinin keşif talebini dosyaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle reddetti. Amasya Ağır Ceza Mahkemesi"nde talimatla ifadesi alınan tanık Erhan Özen"in beyanlarında anlattığı hususlar ve ayrıntıların araştırılması için Hrant Dink ile ilgili bir başka soruşturma Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen"e gönderilerek gereğinin yapılmasını isteyen Mahkeme, Poyrazköy davası sanıkları Kadir Sağdıç ve Mehmet Fatih Ilgar"ın müdahillik taleplerini reddetti. Mahkeme, müdahil vekillerinin mahkemeye sundukları Dink Türkiye davasının Türkçe metni olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nin kararının istedikleri takdirde sanık avukatlarına verileceğine hükmetti. Sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal"in tutukluluk hallerinin devamına karar veren Mahkeme duruşmayı 7 Şubat 2011"e erteledi.

SAMAST ÇOCUK MAHKEMESİNDA YARGILANACAK

Hrant Dink duruşmasında savcı, katil zanlısı Ogün Samast'ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle çocuk mahkemesinde yargılanmasını istedi. Samast'ın dosyası 'taş atan çocuklar yasası' kapsamında çocuk mahkemesine gönderildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Ogün Samast'ın, dosyasının ayrılarak İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi kararlaştırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırım'ın celse arasında dosyaya sunduğu dilekçede yer alan müvekkilinin dosyasının ayrılarak İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki talebine ilişkin Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu'nun görüşü soruldu.

Savcı Çavuşoğlu, Ogün Samast'ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğunu belirterek, kamuoyunda 'Taş atan çocuklar' yasası olarak bilinen 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. Maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hüküm gereği, mahkemenin Samast hakkındaki dava dosyasında görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini istedi.

Savcının görüşüne ilişkin diyecekleri sorulan Samast'ın avukatı Levent Yıldırım, daha önce mahkemeye sunduğu dilekçesinde belirtmiş olduğu nedenlerden dolayı müvekkilinin dosyasının ayrılarak Çocuk Mahkemesine gönderilmesini ve tutukluluk halinin kaldırılmasını istediğini bildirdi.

Müdahil avukatlarından Güray Dağ da, dosyada maddi delillerin ortaya çıkarılması açısından tutuklu sanık Ogün Samast'ın diğer sanıklarla bu mahkemede yargılanması gerektiğini düşündüklerini belirterek, değişen yasa kapsamında takdirin mahkemeye ait olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. Maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hükmü hatırlatarak, buna göre Ogün Samast hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına ve ayrılan dava açısından mahkemenin “görevsizliğine” karar verdi.

DOSYASI ÇOCUK MAHKEMESİNDE

Samast hakkındaki dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti. Heyet bu kararı oy birliğiyle aldı.

Kararın ardından mahkeme heyeti başkanı Erkan Canak'ın talimatı doğrultusunda Ogün Samast görevli jandarma erlerince duruşma salonundan çıkarıldı.

Samast salondan çıktığı sırada, öldürülen Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink, Mahkeme Başkanı Canak'a yönelik olarak “Adalet işleseydi bu böyle olmazdı. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum. 4 yıl oldu” dedi.

'TAŞ ATAN ÇOCUKLAR' YASASI KAPSAMINDA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"i öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan Ogün Samast"ın avukatı Levent Yıldırım, geçen hafta davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ne başvurarak Samast"ın kamuoyunda “Taş atan çocuklar” yasası olarak bilinen 6008 Sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında çocuk mahkemesinde yargılanmasını talep etmişti.

Samast'ın yasadan faydalanması halinde 5 yıl ceza indirimi alacağı iddia ediliyor.