İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İbrahim Tatlıses'e ilişkin silahlı saldırı davasının ilk duruşmasında tutuklu sanıklar Abdullah Uçmak, Ersin Altun, Murat Alagöz, Nazife Erdemir, Nihat Şimşek, Abdulvahap İş, Ruşen Mahmutoğlu, Bülent Altun ve Yunus Ayık ile tutuksuz sanıklar Cengiz Güney, Emin Birdal ve Coşkun Yıldız hazır bulundu.

Tutuklu sanıkların etrafında jandarma görevlileri tarafından yoğun güvenlik önlemi alındığı gözlendi. İzleyici bölümünde ise polis önlemi dikkat çekti. Duruşma salonunun kapasitesi dikkate alınarak salona belirli sayıda izleyici ve basın mensubu alındı. Bu da, içeri girenlere küçük, üzerinde sıra numarası yazan kağıtlar verilip, isimleri kaydedildi.

Olay sırasında başından yaralanan ve aylardır tedavisi devam eden mağdur müşteki İbrahim Tatlıses ile yaralanan şoförü Hakan Çalışkan ve asiskatı Buket Çakıcı da duruşmaya katılmadı.

Kimlik tespiti sırasında tutuklu sanıklardan Abdulvahap İş gazeteci olduğunu söyledi. Üniversite mezunu olduğunu belirten tutuklu sanık Bülent Altun ise esnaflık yaptığını ve gelirinin 8-10 bin lira olduğunu söyledi. Olayın tetikçisi olduğu ileri sürülen Abdullah Uçmak ile bölücü örgüt arasındaki irtibatı sağladığı iddia edilen tutuklu sanık Ruşen Mahmutoğlu ise politikayla uğraştığını ifade etti.

Mahkeme Başkanı Gökmen Demircan, sanıklara "Avukatı olmayan var mı?" diye sordu. Tutuksuz sanık Coşkun Yıldız, avukatı olmadığını ama avukat da istemediğini söyledi. Kimlik tespiti ve isim yoklamasının ardından da Başkan Demircan, dava iddianamesini okumaya başladı. Bazı sanık avukatları, iddianamenin okunması ile vakit kaybı olacağını belirterek sanıkların iddianameden haberdar olduklarını ve bir an önce savunmaların alınmasına geçilmesini talep etti. Ancak Başkan Demircan, bu uygulamayı yapmak durumunda olduklarını belirterek "O halde biraz daha hızlı okumaya çalışalım." dedi.

aramızda geçmişe İddianamenin okunmasının tamamlanmasından sonra Başkan Demircan, iddianamenin ilk sanığı olan Abdullah Uçmak'ın savunmasının alınacağını açıkladı.

Uçmak duruşmadan men edildi

Müslüman olduğunu belirten Uçmak, "Bizim inancımıza göre savcı, polis, hakim Allah'ın üç sıfatını temsil eder. Allah da insanlara üç melek tahsis etmiştir. Bunlardan birisi vadesi dolanlar için Azraildir." deyince Başkan Demircan, "Dini şeyleri geç." uyarısında bulundu. Sanık Uçmak, "Burada şerefsiz bir terör örgütü üyesi olarak yargılıyorsunuz beni. Savcı, saçma sapan bir iddianame hazırlamış. 11 aydır bu ülkeyi şerefsiz İbrahim Tatlıses yönetiyor." deyince Başkan Demircan'dan bir ihtar daha geldi. Başkan Demircan, "Burası kimseye hakaret etme meydanı değil. Sözlerini ona göre seç. Seni bu salondan çıkarırım. Duruşmaya da ara veririm." uyarısında bulundu. Uçmak da "Ben buralara 15 yıldır gelip giden adamım. Atsan da atmasan da söyleyeceklerim var." karşılığını verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, İbrahim Tatlıses'e yönelik küfürler nedeniyle duruşmaya ara verdi. Bu sırada izleyici bölümünden Uçmak'a yönelik küfürler edildiği duyuldu.

Aranın ardından tekrar oturumu başlatan Başkan Demircan, Abdullah Uçmak'ı bu duruşmadan men etti. Bunun üzerine Uçmak, jandarma eşliğinde salondan çıkartıldı.

İddianameden

İbrahim Tatlıses'in ağır şekilde yaralandığı 14 Mart 2011 tarihinde Şişli Büyükdere Caddesi Nurol Plaza önündeki silahlı saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan 93 sayfalık iddianamede, Abdullah Uçmak, Ersin Altun, Yunus Ayık, Murat Alagöz, Cengiz Güney, Nazife Erdemir ve Ruşen Mahmutoğlu'nun, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik fiilde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Uçmak'ın ayrıca ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'', ''nitelik bakımından vahim olan silah veya mermiler ile bıçak taşımak ve bulundurmak'', ''azmettirmek suretiyle kasten nitelikli adam öldürmeye teşebbüs etmek'', ''var sayılan suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak silahlı tehdit'' suçlarından da 53 ile 98 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen Ersin Altun, Yunus Ayık, Murat Alagöz, Cengiz Güney, Nazife Erdemir, Ruşen Mahmutoğlu'nun yanı sıra ayrıca Nihat Şimşek, Abdulvahap İş, Bülent Altun, Emin Birdal ve Coşkun Yıldız'ın da ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''nitelik bakımından vahim olan silah veya mermiler ile bıçak taşımak ve bulundurmak'', ''azmettirmek suretiyle kasten nitelikli adam öldürmeye teşebbüs etmek'', ''var sayılan suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak silahlı tehdit'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''tehlikeli patlayıcı maddeleri izinsiz olarak bulundurmak'' suçlarından 9,5 ile 82 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi.

Adliye dışında olası bir gerginlik için çevik kuvvet ekipleri hazır bekletiliyor.