Açıklamaları ve çektiği "Fitne" adlı filmiyle toplumda Müslümanlara karşı kin ve nefretin oluşmasına yol açtığı gerekçesiyle yargılanan aşırı sağcı politikacı Geert Wilders'ın duruşmasına bugün de devam edildi.

Wilders'ın pazartesi günü yaptığı reddi hakim talebi kabul edilmediği için mahkemede ilk günkü hakimler görev yaptı. Duruşmanın üçüncü günü, aşırı sağcı politikacının 2007'de çektiği İslam karşıtı "Fitne" adlı filmin gösterimiyle başladı.

Film gösterileceği sırada Wilders'ın avukatı Bram Moszkowicz ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli bir gelirim oldu. İzleyici sıralarında oturan bir kişi filmi görmek istemediği için mahkeme salonundan çıkmak istediğini dile getirdi. Mahkeme başkanı bunun üzerine isteyenlerin salon dışına çıkabileceklerini hatırlatınca, avukat Moszkowicz karşı çıktı ve kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Duruşmada daha sonra Wilders'a yönelik dava konusu olan şikayetler ve uzmanlardan alınan değerlendirmeler okundu.

Birkaç hafta sürmesi beklenen mahkemede kararın 2 ya da 4 Kasımda alınması bekleniyor. Wilders, bugünden sonra 8, 12, 15 ve 19 Ekim tarihlerinde de mahkemeye çıkacak.

Aşırı sağcı politikacı yargılama sonunda suçlu bulunursa, 1 yıl hapis ya da para cezasına çarptırılabilecek.

Geert Wilders, Hollanda'da kurulmak üzere olan sağ azınlık hükümetine dışarıdan vereceği destekten dolayı siyasetten önemli bir noktada bulunuyor.

A.A.