Giresun’un Espiye İlçe Adliyesi’nde önceki gün görülen bir davanın karar duruşmasında jandarma, cezayı çok buldukları için tepki gösteren sanıklara biber gazı sıktı. Biber gazından sanıklar, avukatları ve duruşma salonunda bulunanlar etkilendi. Avukatlar hastanede müşahede altına alındı, Giresun Barosu açıklama yaparak mahkeme salonunda biber gazı kullanılmasına tepki gösterdi.

Espiye Belediye Başkanı Ak Parti’li Erol Karadere ile ağabeyi Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Karadere’nin, ilçenin Çam Mahallesi’ndeki evlerinin kurşunlanması nedeniyle açılan davanın karar duruşması önceki gün yapıldı. Espiye Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar İbrahim Küre, Hakan Demiral, Selami Bıyık, Mehmet Ustabaşı, Mehmet Bodur, Hasan Akten ile avukatları Emel Bodur, Ufuk Kılıç ve Hüseyin Fettahoğlu ile Espiye Belediye Başkanı Erol Karadere, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Karadere ile avukatları, Ak Parti Giresun İl Başkanı Sabri Öztürk katıldı. Duruşmada pişmanlıklarını dile getiren sanıklar çeşitli cezalara çarptırıldı.

'SİNEKSAVAR İLACI GİBİ ETRAFA BİBER GAZI SIKMAYA BAŞLADILAR'

Duruşmada yaşananları anlatan avukat Emel Bodur, hakim Bayram Ali Kesimal’ın sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Hakim sanıklara değişik cezalar verildiğini açıkladı ve salondan çıktı. Erol ve Mustafa Karadere ile avukatları Sabri Öztürk de salondan ayrıldı. Ancak cezayı çok bulan sanıklar tepki gösterdi. Biz toparlanmaya çalışırken jandarma önce tutuklu Hakan Demiral’a, daha sonra da diğer sanıklara biber gazı sıktı. Sineksavar ilacı gibi etrafa biber gazı sıkmaya başladılar. Avukat olan nişanlım Ufuk Kılıç astım hastası olduğunu söyledi ancak yine durmadılar. Bana da ’Avukat olsan ne yazar?’ şeklinde tepki gösterdiler. Biber gazından mahkeme salonunda bulunan yaklaşık 12 kişi etkilendi. Avukat arkadaşlarla Espiye Devlet Hastanesi’ne gittik ve uzun süre müşahade altında kaldık. Mahkeme salonunda böyle bir şel olmamalıydı."

Espiye Belediye Başkanı Erol Karadere’nin avukatı Sabri Öztürk ise "Sanıklar karar sonrası jandarmaya mukavemet etmiş. Ben görmedim" dedi.

BARODAN TEPKİ

Olayın ardından Giresun Barosu da bir açıklama yaparak yaşananlara tepki gösterdi. Baro Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Asliye Ceza Mahkemesi’nin duruşması sırasında meydana gelen arbedede, son zamanlarda toplumsal olaylarda aşırı kullanılması nedeniyle eleştiriye konu olan biber gazı, duruşma salonu gibi dar bir mek?nda orantısız bir biçimde kullanılmış ve sanıklar dışında meslektaşlarımızın da yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Asıl kullanım amacı toplumsal olaylar olan ve bu alanda dahi dünyadaki örneklerine göre aşırı kullanıldığı için birçok kesim tarafından eleştirilere maruz kalan biber gazının, her türlü güvenlik önleminin alındığı duruşma salonlarında da artık kullanılır hale gelmesi, ülkemizin çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi adına hoş olmayan bir tablodur. Bu nahoş durum yetmezmiş gibi, duruşma düzeni içinde yetkileri sınırlı kolluğun, müdahalede bulunurken hiçbir ayrım yapmadan, savunma görevini yerine getiren avukatları da, kasten ya da ihmalen hedef alması, kabul edilemez. Bu vesile ile amacını aşan bu tür olayların yeniden yaşanmamasını diliyor; olayda kastı ya da ihmali bulunan kolluk ve diğer yetkilileri, hukuka ve hukukun olmazsa olmazı savunma makamını temsil eden avukatlara karşı saygılı olmaya davet ediyoruz."