"Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen tutuklu eski Emniyet Müdürü
Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 22 kişinin yargılandığı dava dosyası İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyasıyla birleştirildi.
 
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun, dava dosyasının İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ile birleştirmesine ilişkin kararını okumaya başlaması üzerine sanık
avukatlarından Bahattin Özdemir, cübbesini heyetin bulunduğu kürsünün önüne atarak, "Ben sizin kararınızı dinlemiyorum" dedi.
 
Mahkeme Başkanının kararı okumaya devam etmesi üzerine, bu kez diğer sanık avukatları da "Sizin kararınızı dinlemiyoruz" diyerek müdahale etti.
Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu’nun, avukatların tepkilerini tutanağa geçirdiği sırada sanık avukatlarının çoğu dışarıya çıktı.
 
Bu sırada sanıkların büyük bölümü de ayağa kalkarak, "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Hücreler bizi yıldıramaz" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek"
şeklinde slogan atmaya başladı.
 
Jandarmanın müdahale ettiği sanıklar ile jandarma arasından arbede yaşandı.
 
BDP Milletvekili Akın Birdal da mahkeme heyetine yönelik olarak "Nedir bu rezalet?" diye bağırdı.
 
Arbede nedeniyle Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, kararı okumaktan vazgeçti.
 
Dava dosyasının İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki "Devrimci Karargah Örgütü" davasıyla birleştirilmesine ilişkin kararın yer aldığı tutanak duruşma
salonunda bulunan avukatlara verildi.
 
AVCI İLE BİRLİKTE 18 SANIK DURUŞMAYA KATILDI
 
Duruşmaya eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Necdet Kılıç’ın da aralarında olduğu 14 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanık katıldı. Hanefi Avcı’nın eşi Şenay Avcı ise duruşmaya katılmadı. Avukatı Refik Ali Uçarcı, müvekkilinin raporunu mahkemeye iletti.
Devrimci Karargah sanıkları hakim karşısına çıktı
 
Foto galeri için tıklayın
 
 
AVCI’NIN YANINA ASKER OTURDU
 
Silivri Cezaevi’nden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Avcı, güvenlik için duruşmada diğer sanıklardan ayrı tutuldu. Sanıkların oturduğu bölümde en arka sırada oturan Avcı’nın yanına bir askerin oturduğu görüldü. Avcı’nın yanına oturan asker, diğer sanıklar ile Avcı’nın teması engelledi.
 
URFİ ÇETİNKAYA MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE VERDİ
 
İstanbul 12. Ağır Ceza Uyuşturucu davaları kapsamında tutuklu olan Urfi Çetinkaya’nın avukatı Arzu Yılmaz ise davaya müdahil olarak katılmak istediklerini belirten dilekçesini mahkemeye sundu.
 
AVCI: AYLIK GELİRİM 3 BİN LİRA
 
Duruşmada ilk olarak sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Hanefi Avcı, aylık gelirinin 3 bin kira olduğunu söyleyerek "Merkez Emniyet Müdürüydüm ancak seçimler dolayısıyla istifa ettim" dedi.
 
SAVCI: DAVALAR BİRLEŞTİRİLSİN
 
Duruşmada görüşünü bildiren savcı Nuri Ahmet Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın içerik, kapsam ve deliller yönünden usul ve yargılama ekonomisi açısından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İki dosya arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu bildiren Savcı Saraç, CMK’nın 8. ve devamı maddeleri kapsamında iki davanın birleştirilmesini talep etti. Tutuklu sanıkların, tutukluluk hallerinin devamını talep eden Saraç, Urfi Çetinkaya’nın müdahillik talebinin "suçtan zarar görme vasfı olmadığı" gerekçesiyle reddini istedi.
 
AVCI’NIN AVUKATI REFİK UÇARCI: İKİ DAVA ARASINDA HİÇBİR İLGİ YOK
 
Hanefi Avcı ve Şenay Avcı’nın avukatı Refik Ali Uçarcı, müvekkilinin bu davaya konu edilmesine neden olan durumlar ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayarak "O davada, öldürme ve patlama olayları vardır. Halbuki bu davada hiçbir eylemsel faaliyet söz konusu değildir. Birleştirme ile bu davanın sanıklarının o davadaki eylemlerle ilişkilendirilmesi söz konusu olacaktır" diye konuştu.
 
SANIK YILMAZ: AVCI’YI AYIRIN, İŞKENCEDEN YARGILAYIN
 
Sanıklardan Tuncay Yılmaz, Hanefi Avcı ile aynı davada olmasına tepki göstererek, "Hanefi Avcı işkencecidir, devrimci katilidir. Onun davasının buradan ayrıştırılmasını istiyorum. Çıkarın, cemaatçilikten yargılayın, Ergenekon’dan yargılayın, işkencecilikten yargılayın" diye konuştu.
 
SANIK KILIÇ: AVCI 3.5 AY SORGULADI BENİ. BENCE MERT BİR İNSANDIR
 
12 Eylül döneminde 8 yıl hapis yattığını, işkence gördüğünü hatırlatan sanıklardan Necdet Kılıç, "12 Eylül’de 3,5 ay sorgumda Hanefi Avcı vardı. Benim kinim Hanefi Avcı’ya değil, sistemedir. Benim nazarımda o mert bir insandır. Çünkü bunun devlet politikası olduğunu söylemiştir. Bu davanın özü, Avcı’nın yazdığı Simon kitabıdır. Bu komplo davasıdır. Davanın özü, Hanefi Avcı’dan dolayı SDP’nin itibarsızlaştırılmasıdır" dedi.
 
AVCI: DİĞER DAVA İLE BU ARKADAŞLARIN BİR BAĞI YOK
 
Dosyada bugüne kadar gizlilik kararı olduğunu söyleyen Hanefi Avcı ise, "Biz bir meçhule karşı kendimizi savunmaya çalıştık. Evraklar içinde maddi hatalar olan evraklar vardı. Biz bunları ortaya koyalım ki, siz ona göre birleştirme talebini değerlendirin. Ben 35 yıllık emniyetçiyim. Hayatım terör örgütleri ile mücadelede geçti. Kimin ne olduğunu bilirim. Diğer dava ile bu arkadaşların bir bağı yok. Hiçbir irtibat yok. O bakımdan bizi dinlemenizi rica ediyorum" dedi.
 
DHA