Sandalyesinde sallanarak Bruno Mars’ın ‘Billionaire’ (Milyarder) şarkısını söylüyor. Şu sözleri onun ağzından dinlemek tuhaf: “O kadar çok milyarder olmak istiyorum ki... İstediğim her şeyi satın almak... Forbes’a kapak olup Oprah ve Kraliçe’nin yanında gülümsemek...” 
Bu sözler, Bill Gates’in servetinin çok küçük bir bölümünü bırakacağını söylediği üç çocuğunun ağzından düşmüyor. 55 yaşındaki Microsoft kurucusu pek çok kez Forbes’a kapak oldu. Şirketinin değeri 400 milyar dolar ve evet, gerçekten Oprah Winfrey’nin yakın arkadaşı. Kraliçeye gelince, o da 2005’te Gates’e şövalyelik unvanı verdi. “Çocuklarımın bu şarkıyı bana söyleyerek dalga geçmesi komik gerçekten” diyor şimdi. 

Çocuklara iPad yasağı 
O geçen yıl dünyanın en zenginleri listesinin zirvesini Carlos Slim’e kaptırdı. Ama neredeyse 20 yıl boyunca listeden adı düşmedi. Kişisel servetinin 28 milyar dolarını hayır işlerine harcadı, o yüzden şimdi ‘yalnızca’ 56 milyarı var. 
Ama çocukları Jennifer (15), Rory (12) ve Phoebe (9) bu servetin çok küçük bir kısmına sahip olabilecekler. “Böyle bir paraya sahip olmanın onlar için iyi olduğunu zannetmiyorum” diyor Gates. Mirasın tam olarak ne kadar olacağını söylemiyor ama kişi başı 10 milyon dolardan fazla olmayacağı kesin. “Harika bir eğitim alacaklar, bunun parası karşılanacak. Ama onun dışında kendi yollarını bulmaları gerek” diye anlatıyor ve devam ediyor: 
“Ben 20’li yaşlarımda çalışmaya bir gün ara vermedim. Hâlâ da deli gibi çalışıyorum. Tabii ki eskisi gibi fanatik değilim. Tenise gidiyorum, briç oynuyorum, ailemle vakit geçiriyorum. Normal bir Mercedes’le dolaşıyorum. Ailenin bir Porsche’si bir de minibüsü var. En büyük kızım ata biniyor. Zaten çocuklar zamanımın çoğunu alıyor.” 
Gates, çocuklarının iPhone, iPad isteklerine nasıl dayandığı sorusuna da ciddi bir ifadeyle yanıt veriyor: “Onların Windows muadilleri var. Zune music, harika bir Windows mp3 çaları. Onlar mahrum bırakılmış çocuklar değiller.” 

Bono akşam bizde kaldı 
Geçen gün gittikleri bir U2 konserini anlatıyor: “Kızım ve üç arkadaşıyla birlikte konsere gittik. Minibüsü aldık. Ben kullandım.” Bono ile uzun yıllardır arkadaş olan Gates, “Sizi kulise davet etti mi?” sorusuna, “Hayır, o akşam bizde kaldı” diye yanıt veriyor. 
Bill Gates, artık kendini tamamen hayır işlerini vermiş görünüyor. Bir gün Microsoft’un tekrar başına geçmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda, “Hayır. Artık sadece yarı zamanlı işin içindeyim” diyor. 
Washington’da göle bakan evinde huzurlu bir hayatı, hepsini dünyanın iyiliği için harcamayı planladığı bir serveti var. 100 milyon dolar değerindeki evinin geniş kütüphanesinde saatlerce kitap okumayı seviyor. Yüksek teknoloji dehası bu adamın e-kitapları değil, geleneksel yöntemleri tercih etmesi de ilginç. “Kitabın sayfalarını çevirmeyi seviyorum” diye anlatsa da dijital yöntemlerin bu geleneği öldüreceğine emin. Kütüphanesinin en değerli parçası da 1994’te 30.8 milyona aldığı Leonardo da Vinci defterleri. Arşivinde Newton’ın, Abraham Lincoln’un ilk baskıları var. “Yangında ilk kurtaracağım şeyler bunlar” diyor. Geçmişe bu derece bağlı olan Gates, geleceğin teknolojisi ne sorusuna “Kesinlikle ses ve konuşma tanıma teknolojisi” diye cevap veriyor. Bir ekrana dokunup ona konuşarak komut verebileceksiniz. Ekranlar ucuzdur.” 

Miras aptalca bir şey 
Teknolji devinin kendine ait bir Twitter ve Facebook hesabı da var. Ama Facebook’tan biraz dertli. “Arkadaşlık istekleri kontrolden çıktı” diyor. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’le de yakın arkadaş olan Gates, Zuckerberg’ün sevgilisi Priscilla Chan’le nişanlanmış olabileceğini de ağzından kaçırıyor. 
Gates’in umurunda olan şey Microsoft’un mirası ondan sonra gelecek bir varsi değil. “Miras aptalca bir şey” diyor. “Eğer çocuk ölümlerinin 9 milyondan 4 milyona inmesini sağlayacak bir yatırım yapabilirsen işte bu mirastır. Ben eski işimi severek yaptım. Bir sürü zeki insanla çalıştım. Bazı şeyler iyi gitti, bazıları kötü. Ama eğer insanlığa katkı sağlayabilirsek, işte önemli olan budur.” 
Şimdi yapmak istediği şey sıtma aşısını herkesin ulaşabileceği hale getirebilmek. “Benim işim matematikle risk almakla. Hayatımın ilk yarısı ikinci yarısına hazırlanmakla geçti” diyor. 
Her zaman ‘geek’ diye anılan Gates buna da şöyle cevap veriyor: “Eğer geek olmak demek, aşılarla ilgili 400 sayfalık kitapları okumak, çalışmak, insanları daha fazlasını yapmaları için cesaretlendirmekse, evet, ben bir ‘geek’im.”