1974 yılında kurulan Pak Gıda Üretim ve Pazarlama A.Ş. (Pakmaya) İzmit Fabrika Müdürü Tuncay Yürdesin, ''Kendi alanında üretim yapan 4 büyük fabrikadan oluşan Pakmaya 130 ülkeye yıllık 100 milyon dolarlık ihracat yapıyor'' dedi.

Yurdesin, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, 1974 yılında 350 dönümlük alanda kurulan fabrikalarının günde ortalama 50 ton maya üretimi yaptığını ve bunun tamamının ihraç edildiğini söyledi.

Romanya, İzmir ve Düzce'de de birer fabrikalarının bulunduğunu belirten Yurdesin, ''Kendi alanında üretim yapan 4 büyük fabrikadan oluşan Pakmaya 130 ülkeye yıllık 100 milyon dolarlık ihracat yapıyor'' dedi.

Türkiye'de 7 maya fabrikası bulunduğunu ve onlarla rekabet ettiklerini ifade eden Yurdesin, Çin'e dahi maya ihraç ettiklerini vurguladı.

Üretim yaparken çevre konusunda da duyarlı davrandıklarını ifade eden Yurdesin ''Kocaeli'de ilk arıtma tesisini kurduk ve iddialı bir arıtma tesisimiz var'' diye konuştu.

Fabrikanın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) şebekesinden su satın almadığını da ifade eden Yürdesin, fabrikadaki 6 kuyudan çektikleri suyla ihtiyaçlarını karşıladıklarını öne sürdü.

-ATIK SU İÇİN PROJE BAŞLATTILAR-

Tuncay Yurdesin, şöyle devam etti:
''Arıtma tesisimizden çıkan atık suları ise İSU'nun arıtma tesisine veriyoruz. Belediyeden su almadığımız halde günlük atık su bedeli olarak 7-10 bin lira ödeme yapıyoruz. İSU, kendi şebekelerinden su almamızı istiyor. Su kaynaklarının azalacağını öne sürüyor. Oysa su kaynaklarında azalma olmuyor. İSU'nun bize yetecek kadar suyu yok. İSU Genel Müdürü Kocaeli Sanayi Odası'ndaki toplantıda bunu dile getirdi. Aynı şekilde 'bizim arıtma tesisinden çıkan renkli suyun kendi arıtmalarını kirlettiğini söyledi.' Bu sorunu çözmemizi istedi.

Bu konuda araştırmalarımızı yapıyoruz. Ancak bu renkli atık suyun çevreye ve arıtmaya zararı bulunmuyor. Her gün numuneleri alıyoruz. Sadece renkli. Bu renk bütün dünyadaki fabrikalarda bulunuyor. Bu rengi giderebilmek için İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak proje başlattık. 600 bin dolarlık bir harcamayla 1-2 yıl içerisinde bu sorunu giderceğiz.''

Basın toplantısının ardından gazeteciler fabrikadaki arıtma tesislerini gezdi.

A.A.