Ama şunu da söylemek gerek; onların yaşından çok boyları önemli! İşte dünyanın en uzun gençleri...

Yaşları 13 ile 17 arasında değişen bu dev adamlardan Brenden Adams, 2 metre 133 santimlik boyuyla aralarında en uzun olan.

17 yaşındaki Taylandlı Malee Duangdee, 2 metre 82 santimetrelik boyuyla dünyanın en uzun kızı unvanına sahip oldu.

Onlar her şeyin en özeline sahip olmak zorunda. Kendileri için hazırlanan giysiler, ayakkabılar, yataklar ve hatta evler. Çünkü boyları ortalamanın çok üstünde. Dünyanın en uzun gençleri, hayatlarını da yaşıtlarına göre çok daha farklı yaşıyor.

Yaşları 13 ile 17 arasında değişen bu dev gençlerden Brenden Adams, 2 metre 133 santimlik boyuyla aralarında en uzun olanı. Henüz 13 yaşında olmasına rağmen çevresindeki herkese tepeden bakan Brenden ve diğer uzunlar, kendileri için hazırlanan bir belgesel programında yer almaya hazırlanıyor.

Belgeselde dünyanın en uzun gençlerinin psikolojileri, yaşantıları ve bu 'hastalıkları' konu ediliyor.

ABD'de Washington'da yaşayan Brenden Adams, sekiz yaşından bu yana bir yetişkin boyuna sahip. Doktorlar, önceleri neden bu kadar hızla uzadığını açıklayamazken daha sonra bunun bir kromozom bozukluğundan kaynaklandığını ifade etti.

Daha da uzamaya devam ederse hayatını kaybetme riskinin olduğunu söyleyen doktorlar, uzamasını kontrol altına almayı başardı ve Brenden, geçtiğimiz yıl sadece bir santim boy attı.

DÜNYANIN EN UZUN KIZI
Bu defaki bir kız. 17 yaşındaki Taylandlı Malee Duangdee, 2 metre 82 santimetrelik boyuyla dünyanın en uzun kızı unvanına sahip oldu. Onun durumu ise Brenden'ınkinden oldukça farklı. Malee'nin uzunluğu, pitüeter bezinde saptanan bir tümörün vücudunun çok fazla gelişmesine neden olduğu ve bu yüzden genç kızın normalin çok üstünde büyüme ve gelişme gösterdiği ile açıklanıyor.

Malee şimdiye kadar iki defa ameliyat masasına yattı. Tümör başarıyla alındı. Ancak bunu için sürekli ilaç kullanması gereken Malee, maddi durumu elvermediği için ailesinin ilacın parasını karşılayamayacak olmasından dolayı tedirgin.

15 yaşındaki Marvadene Anderson da belgeselde yer alacak isimler arasında. 2 metre 57 santimetre uzunluğunda olan Marvadene, dünyanın en uzun ikinci kızı.

Basketbol oynamakta usta olan kız, şimdiye kadar pek çok da ödül almış.

Ancak Marvadene, sınıf arkadaşlarından şikayetçi. Kendisine 'Dev Bebek' takma ismiyle seslenen arkadaşlarına karşı kendini kötü hissettiğini söyleyen kız, kız kardeşinin de 1 metre 93 santimetre olduğunu söylüyor. Arkadaşları ikisine de isim bulmuş; 'İkiz Kuleler'.

İngiltere'nin en uzun ailesi de belgeselde yer alacak olanlardan. Van Neses'lerde baba Frank, 2 metre 82 santimetre iken, anne Miriam, 1 metre 80 santimetre. Oğullardan Vincent (16), 2 metre 82 santimetre, Lucas (15), 2 metre 32 santimetre, Franklin (13), 1 metre 85 santimetre.

Ailenin tek kızı Naomi (11) ise 1 metre 75 santimetre.

GAZETEPORT