Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, özellikle mobil cihazların sayısı ve popülaritesi de gün geçtikçe artıyor. Ancak, batarya teknolojisinde kayda değer bir gelişme yıllardır olmadı; zira laptop'ların veya iPhone gibi akıllı telefonların teknolojisi üst seviyede bulunsa da, batarya gücünün çok fazla dayanmaması kullanıcılar için ciddi bir sıkıntı.

Batarya konusunda çalışmalarına hız veren bilim adamları, dünyanın en küçük pilini geliştirmeyi başardı. Kaliforniya'da bulunan Sandia ve Los Alamos milli laboratuvarlarında görevli uzmanların uzun zamandır üzerinde çalıştığı bataryanın anotu saç telinin 7 binde bir kalınlığında.

Araştırma ekibinin başında bulunan Jianyu Huang, lityum iyon bataryaların kendilerine ilham kaynağı olduğunu dile getirirken, güç yoğunluğu ve sahip olduğu enerji bakımından bataryanın şu aşamada zayıf olduğuna dikkat çekti.

Yakın gelecekte laptop, cep telefonu gibi mobil cihazlarda kullanılması beklenen bu bataryaların daha uzun pil ömrünün yanında daha hafif cihazların geliştirilmesinde de önemli rol oynayacağı sanılıyor.