Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Haber Akademisi Başkanı Kemal Öztürk, savaş muhabirliği sertifika programıyla ilgili ''Bu proje gerçekleştirildiği takdirde iddia ediyoruz ki dünyanın en iyi savaş muhabirliği eğitimi verilen merkezi olacak. İnşallah bunu haziran ayında derslere başladığımızda bütün dünyaya göstermiş olacağız'' dedi.

Anadolu Ajansı Haber Akademisi ile Polis Akademisi arasında basın yayın organlarında çalışanlara yönelik savaş muhabirliği eğitimi için Anadolu Ajansı Konferans Salonu'nda protokol imza töreni düzenlendi.

AA Genel Müdürü Öztürk, törende yaptığı konuşmada, AA'nın 92. kuruluş yıl dönümünün kutlandığı tarihlerde 100. Yıl Vizyonu'nu da kamuoyuyla paylaştıklarını ve hedeflerden bir tanesinin de savaş muhabiri yetiştirmek olduğunu hatırlattı.

AA muhabirlerinin dünyanın her yerinde haber için koşturduklarını, kiminin rehin alındığını, kiminin yaralandığını, kiminin tehdit edildiğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

''Bizim mesleğimiz riskten uzak bir meslek değil. Bu nedenle ilk etapta 5 arkadaşımızı Londra'ya gönderdik ve eğitimden geçirdik. Savaş, risk, çatışma ortamlarında ne yapılması gerektiğine ilişkin eğitim aldılar, bütün gerekli dokümanları getirdiler ve geldiklerinde bize dediler ki 'biz bu eğitimin alasını veririz Türkiye'de.''

Londra'da AA muhabirlerinin aldığı eğitime ek olarak gerekli olduğu düşünülen derslerin de Polis Akademisi ve Genelkurmay'ın uzmanlarının katkısıyla oluşturulan ders programına konulduğunu belirten Öztürk, ''Bu proje gerçekleştirildiği takdirde iddia ediyoruz ki dünyanın en iyi savaş muhabirliği eğitimi verilen merkezi olacak. İnşallah bunu Haziran ayında derslere başladığımızda bütün dünyaya göstermiş olacağız'' dedi.

Türkiye'nin etrafında sakin denilebilecek komşunun çok az olduğunu dile getiren Öztürk, ''Risk ortamının tam ortasındayız ve hepsi bizimle ilişkili. Haberin merkezinde biz oturuyoruz aslında. Yani haberin cennetinde yaşıyoruz ama riskli bir cennet burası. O yüzden çalışanlarımızın donanımlı olması lazım'' şeklinde konuştu.

Programın adının savaş muhabirliği olmasının, bunun uluslararası tanımından kaynaklandığını ifade eden Öztürk, verilecek derslerde sadece savaş değil deprem gibi doğal afet durumları, terörle mücadele gibi olağanüstü tüm ortamlarda nasıl davranılması gerektiğinin gazetecilere öğretileceğini vurguladı.

Bu derslerin tüm basın yayın organlarına açık olduğunu bildiren Öztürk, bunun bir maliyeti olduğunu dile getirdi.

Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da çalışan muhabirlere de bu derslerin verileceğini ifade eden Öztürk, oldukça kapsamlı bir ders programı hazırladıklarını bildirdi.

AA'nın vereceği dersler

Öztürk, Savaş Muhabirliği Sertifika Programı'nda teorik, pratik ve alanda verilecek derslere ilişkin de şu bilgileri verdi:

''Savaş, Haber, Fotoğraf ve Görsel Haber Örnekleri, Savaş Foto Muhabirliği, Savaş Muhabirliği, Savaş Kameramanlığı, Olağanüstü Durumlarda Medya Yönetimi ve Yayın İlkeleri dersleri Anadolu Ajansı tarafından verilecek. Londra'da eğitim alan ve kriz bölgelerinden çalışan arkadaşlarımız bu dersleri verecek.''

Polis Akademisi'nin vereceği dersler

Öztürk, İlk Yardım (kalp masajı, kırıklar, sedyeyle taşıma) Yaralanmalar, Yanıklar, Pratik Yakın Savunma, Terör ve Terörizm, Haber Konusu Olarak Terör Olayları, Sığınmacılar Mülteci Kampları, Teknoloji ve Bilgi İletim Güvenliği, Toplumsal Olaylar, Suda Hayatta Kalma İmkanları, Patlayıcılar, Mayın ve Bubi Tuzakları ve Tehlikeli Alanlar, Silah Balistik, Adam Kaçırma Rehin Alma, Kontrol Noktaları, Kişisel Güvenlik (Kurşun Geçirmez Ekipman, Gaz Maskesi Kullanımı), Alan Araç Güvenliği (İleri Sürüş Teknikleri), İkna Stratejileri ve Savaşta Hayatta Kalma derslerinin ise Polis Akademisi tarafından verileceğini bildirdi.

TSK ve akademisyenlerin vereceği dersler

Kemal Öztürk, Savaş Teorisi/Terminolojisi, Savaş Hukuku, NBC Saldırıları, Hava ve Deniz Operasyonları ve Rota Belirleme ve Harita Okuma derslerine TSK uzmanlarının; Propaganda Stratejileri ve Beden Dili derslerinin ise akademisyenlerin gireceğini kaydetti.

AA'nın internet sitesinde başvuru şartlarını içeren bir formun 30 Nisan'da yayımlanacağını ve başvuruların 11 Mayıs'ta sona ereceğini belirten Öztük, ''Herkes başvuramayacak maalesef. Mesela yaş sınırı olacak. Sağlık durumunun müsait olması gerekiyor. 11 Mayıs'ta başvurularımız sona erecek. 15 Mayıs'a kadar değerlendirmelerimiz yapılacak'' şeklinde konuştu.

Sertifika programına kabul edilen öğrencilerin 28 Mayıs'ta internet ortamından ilan edileceğini ve 4 Haziran'da derslerin başlayacağını belirten Öztürk, daha kaliteli eğitim vermek adına bir dönemde 25 öğrenci almayı planladıklarını, talebin yoğunluğuna göre, 18 Haziran'da da 2. dönemi yapacaklarını anlattı.

''AA'nın 100. yıl hedeflerine doğru bir adımı daha geride bıraktık''

Londra'daki eğitimin sadece 5 gün olduğunu, Türkiye'deki eğitimin ise 11 gün süreceğini kaydeden Öztürk, başarılı olanlara sertifika, başarılı olamayanlara da katılım belgesi verileceğini söyledi. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz gazetecilerin hayatına çok önem veriyoruz. O yüzden bu programı başlattık. Bu programın Suriye'de yaşanan gelişmelerle doğrudan bir ilgisi yoktur. Biz 5 aydır bu program üzerinde Akademi ile yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Şimdi ilan etmemizin en önemli nedenlerinden biri Polis Akademisi Başkanı Zühtü Arslan'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesinden dolayı yarın görevi bırakıyor olmasıdır. Kendisi bu projeye çok önem veriyor. Biz de imzayı kendisinin atmasını arzu ettik. Sanırım son imzalarından bir tanesini bugün atmış olacak. Kendisiyle çalışmaktan şeref duyduk.'' Öztürk, yeni görevi dolayısıyla Zühtü Arslan'ı kutladı.

İki kurum arasındaki iş birliğinin Türkiye'de çok güzel bir örnek olacağını vurgulayan Öztürk, ''Bu projenin ilkini gerçekleştirdikten sonra uluslararası bir kısmını da açacağız ve artık dünyada savaş muhabirliği yetiştiren en önemli merkezlerinden birisi Türkiye olacaktır. Bu azimle çalışıyoruz. AA'nın 100. yıl hedeflerine doğru bir adımı daha geride bıraktık.''

''Yurt dışındaki emsalinden çok daha etkili bir program''

Törende, AA'yı tanıtan bir sinevizyon gösterisine yer verildi. İngiltere'de savaş muhabirliği eğitimi alan haber kameramanı Tolga Çıplak konuşma yaptı.

Gazetecilik mesleğinin her zaman nezih ortamlarda yapılamadığını vurgulayan Çıplak, mesleği süresince Dinar ve Marmara depremleri, Irak Savaşı, Güney Asya'daki büyük tsunami felaketi ve son olarak Libya'da görev yaptığını anlattı. Çıplak, bu görevlerde karşısına çıkan en büyük güçlüğün ise neler yapması gerektiği konusundaki deneyimsizliği olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nın Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek kendisiyle beraber 4 ajans muhabirini Londra'daki Centrinion Savaş Muhabirliği ve Risk Yönetimi Merkezi'ne gönderdiğini söyleyen Çıplak, ''Bu eğitimin bana kazandırdığı en önemli şey, her türlü zor şart altında hayatta kalmayı ve mesleğimi o şartlar altında devam ettirmeyi öğrenmek oldu. Burada imzalanan protokolle artık böyle bir eğitim için İngiltere'ye gidilmesine gerek kalmayacak. Yurt dışındaki emsalinden çok daha etkili bir program ortaya konulacağına inanıyoruz'' dedi.

AA muhabirlerinin Londra'da aldığı savaş muhabirliği eğitimini anlatan sinevizyon gösterisine yer verildi.