Neredeyse 50 yıldır kayıp olan ve Charles Dickens'ın ölümünün ardından 35 yıl sonra 1901'de çekilen 'The Death of Poor Joe' (Fakir Joe'nun Ölümü) İngiliz Film Enstitü sessiz film arşivcisi Bryony Dixon tarafından eski Çin filmlerini araştırırken tesadüfen bulundu.

Bir dakika uzunluğundaki en eski Charles Dickens filmi, The Death of Poor Joe adlı film, yazarın 'Kasvetli Ev' kitabındaki çöpçü Jo karakterinin ölümünü konu alıyor: Gece yarısı kar yağarken yanında süpürgesiyle klise duvarı karşısında soğuktan donmak üzere olan Jo'nun yanına bir bekçi yaklaşır. Ölmek üzere olan Jo'yu kucaklayan bekçi, Jo'ya yardım etmek ister ama artık çok geçtir.

Yazarın 'Bleak House' (Kasvetli Ev) romanındaki Jo karakterinden esinlenildiği düşünülen Jo rolünde G.A. Smith'in Brihton'lı pandomimci bir aileden gelen eşi Laura Bayley tarafından canlandırılıyor.

'KİBRİTÇİ KIZ'DAN DA ESİNLENMİŞ OLABİLİR
İngiliz Film Enstitüsü'ne göre, G.A. Smith tarafından 1901 yılı Mart ayından önce çekildiği tahmin edilen film, aynı zamanda Hans Christian Andersen'in ısınmayı hayal ederken soğukta donarak ölen küçük bir çocuğu anlattığı 'Kibritçi Kız' kitabından da esinlenmiş olabilir.


Film, 9 Mart ve 23 Mart arasında Londra'da özel gösterimle seyirci ile buluşturulacak. Bu film bulunmadan önce bilinen en eski Dickens filmi, 1901 yılının Kasım ayında yayınlanan 'Scrooge or Marley's Ghost' (Scrooge ya da Marley'in Hayaleti) adlı filmdi.