Dünyada süper bilgisayar yarışı hızlanıyor. Bilişim sektörünün önde gelen firmalarından Japon Fujitsu, Gelişmiş Hesaplama Bilimleri Enstitüsü RIKEN ile birlikte geliştirdiği “K Computer” isimli bilgisayarın 37'nci TOP500 listesinde ilk sıraya yerleştiğini duyurdu.

2012'de tamamlanması hedeflenen süper bilgisayarın özellikle afet önleme, ilaç ve global iklim araştırması gibi alanlarda önemli gelişmelere yol açmasının beklendiği bildirildi.

Dünyanın en hızlı bilgisayarlarını sıralayan TOP500 listesine giren bilgisayarlar, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen 26'ncı Uluslararası Üstün Hesaplama Konferansı'nda (ISC '11) açıklandı.

Fujitsi’den yapılan açıklamada, doğrusal denklemleri matris hesaplama yoluyla çözen LINPACK programıyla yapılan sıralamada K Computer'in en hızlı bilgisayar olmasının yanı sıra yüzde 93'lük hesaplama verimliliği ile de rakipleri karşısında öne çıktığına dikkat çekildi. Açıklamada ‘süper bilgisayar’ın, 2004 yılında “Earth Simulator” isimli bilgisayardan sonra TOP500 sıralamasında birinciliğe yerleşen ilk Japon yapımı bilgisayar olduğu belirtilirken, Çin yapımı “Tianhe - 1A”nın ikinci sırada, Oak Ridge Ulusal Laboratuarı'nda bulunan ve Amerika'nın en hızlı bilgisayarı olarak gösterilen süper bilgisayarın ise üçüncü sırada yer aldığı kaydedildi.

-BİR MİLYON MASAÜSTÜ BİLGİSAYARIN PERFORMANSINA EŞİT-

Verilen bilgiye göre K Computer,bir saniye içerisinde 8,2 katrilyon hesaplama yapabiliyor. Bu oranla süper bilgisayarın hesaplama gücünün saniyede 8,2 petaflop düzeyinde. Halen geliştirme aşamasında olan “K Computer”in performansı ise ortalama bir milyon adet masaüstü bilgisayarın sahip olduğuna eşit. Sistem kartlarıyla dolu 672 adet dolaptan oluşan süper bilgisayarın şu anda toplam 68 bin 544 ana işlem birimi (CPU) bulunuyor. RIKEN'in araştırma laboratuarında yer alan “K Computer”in büyüklüğünün 800 dolaba çıkarılması planlanıyor.

Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, K Computer ile ilgili olarak şunları söyledi: "Fujitsu Türkiye olarak K Computer'in elde ettiği bu önemli başarının mutluluğunu yaşıyoruz. Mart ayında Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından Fujitsu ailesi olarak birbirimize destek olduk ve müşterilerimize kesintisiz hizmet sunmak için elimizden geleni yaptık. K Computer'in TOP500 listesinde birinci olması da çok zor günler geçirmelerine rağmen Japonya'daki çalışma arkadaşlarımızın hedeflerine odaklı bir şekilde çalışmayı sürdürdüğünün kanıtıdır".

BT merkezli iş çözümleri sunan Fujitsu, dünya çapında 70 ülkede yaklaşık 170 bin çalışanıyla bilişim ve iletişim alanında hizmet verirken, şirket 31 Mart 2011 tarihinde sona eren mali yılında 55 milyar ABD Doları konsolide ciro elde ettiğini açıkladı.