Dünyada etkilerini gösteren küresel ısınma birçok hayvan türünün ölümüne neden oldu. Uzmanların araştırmalarına göre Fırat kaplumbağalarının nesillerinin tehlike altında olduğu ifade edildi.
ONLAR DA TEK TEK TÜKENİYOR
Irak'ta yaşayan Fırat kaplumbağası, su kaplumbağalarına ait olan ve koyu yeşil renkte büyük bir deri kabuğuna sahip olan özellikleriyle dikkat çeken bir türdür; ancak hayatta kalma mücadelesi veren tek tür değildir, aynı zamanda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan sürüngenler arasında.
2016 yılında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Irak'ın güneyindeki sulak alanlar Dünya Mirası listesine alındı.
TÜRKİYE'DE GÖRÜRSENİZ HABER VERİN
Bu sulak alanlar içerisinde yer alan Fırat kaplumbağası veya yumuşak kabuklu kaplumbağa, daha az sayıda olarak İran'ın Huzistan eyaletinde, Dicle ve Fırat nehirlerinin boyunca, Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerinde de bulunmaktadır. Korunması gereken hayvanlar arasında yer alan hayvanı görürseniz yetkililere haber verin.
Indypendent Türkçe'nin haberine göre bu büyük kaplumbağa türü, Fransız doğa bilimci Guillaume Antoine Olivier tarafından 1797 yılında Irak'ın Enbar iline bağlı Aynat kasabasının Fırat nehri kıyısında keşfedilmeden önce, dağılım alanı dışında pek tanınmamıştı.
Olivier, tüfeğiyle bir Fırat kaplumbağasına ateş ettiğinde, türün görünüş özelliklerine dair detaylı bir inceleme yapabildi. Doğa bilimci, Osmanlı İmparatorluğu'na Bir Yolculuk adlı kitabının 11. Bölümünde yöre halkının bu hayvanın etinin yenilmediğini, ancak yağının cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını söylediğini aktarmıştır.
YÜZLERCESİ ÖLÜ BULUNMUŞ
Geçen haftalarda, çevre aktivistleri sosyal medya platformlarında, sulak alanlardaki bazı bölgelerde yüzlerce Fırat kaplumbağasının ölü olarak bulunduğu fotoğrafları paylaştı. Paylaşımlarda, Irak'ın ciddi kuraklık sorunu yaşadığı ve bu durumun ölümlere neden olduğu belirtilirken, kaplumbağaların tuzlu suların acısından kaçarak sudan çıktığı ve kara üzerinde ölümle karşılaştığı ifade edildi.