Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi  Fetih'in 54'üncü kuruluş yıl dönümü münasebetiyle işgal altındaki Ramallah  kentinde bulunan Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen kutlama törenine katıldı.

Abbas, törende yaptığı konuşmada, "Tüm Filistinliler tarafından  reddedilen Yüzyılın Anlaşması projesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz."  dedi.

Öte yandan, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ni kontrol eden  Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'a da mesaj veren Abbas, "Gazze'de Fetih'in  kuruluş yıl dönümünü sembolize eden meşalenin yakılmasını engelleyen her kim  olursa olsun, ulusal safın dışındadır." ifadesini kullandı.

Fetih Sözcüsü Atıf Ebu Yusuf bugün yaptığı yazılı açıklamada,  Hamas'ın, Gazze'de Fetih hareketinin kuruluşunu kutlamaya hazırlanan 500'den  fazla Filistinliyi gözaltına aldığını belirtirken, Hamas'a bağlı Gazze'deki  İçişleri Bakanlığı ise "Fetih hareketi mensuplarının gözaltına alındığı"  iddialarının asılsız olduğunu belirtmişti.

Fetih hareketi, 1 Ocak 1965'te Yasir Arafat önderliğinde kurulmuştu. 

Yüzyılın Anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü  konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ın da destek verdiği  belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina  topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor ya da planın  Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi  yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin  aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli  mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda,  Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs'ün kenar mahallelerinden  birinin başkent olarak önerildiği de ifade ediliyor.

Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Uluslararası  Müzakereler Özel Temsilcisi Greenblatt, "??Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek  üzere haziran 2018'de Orta Doğu turuna çıkmış, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır,  Katar ve İsrail'i ziyaret etmiş ancak Filistinli yetkililerle herhangi bir  görüşme yapmamıştı.

İsrail'in HaYom gazetesi, "Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Ürdün  liderlerinin, Kushner'e Yüzyılın Anlaşması planına destek verdiklerini  açıkladıklarını" duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Trump'ın aralık 2017'deki  Kudüs kararından sonra ABD'nin İsrail-Filistin sorununda ara buluculuk rolünü  kaybettiğini ve ABD'li hiçbir yetkiliyle görüşmeyeceğini açıklamıştı.

FKÖ Genel Sekreteri ve Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat da  "Kushner ve Greenblatt'ın Orta Doğu turunun Batı Şeria'da siyasi rejimi  değiştirme ve Filistin yönetimini devirme girişiminin tanıtımı" olduğunu ifade  etmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de daha önce AA'ya yaptığı açıklamada,  ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planının; İsrail'i bölgede meşrulaştırmayı, Arap  ülkeleriyle normalleşmesini ve Filistin davasının tasfiyesini amaçladığını  belirtmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967  sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve  Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan  2014'te durmuştu.