Yunanistan erken genel seçimlerinde ipi, radikal grubun ayrılmasına karşın, yine Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza Partisi göğüsledi. Syriza'hıh en yakın rakibi Yni Dmokrasi 7.5 puan geride kaldı.

İŞTE YUNANİSTAN'DA PARTİLERİN ALDIKLARI OY ORANLARI VE VEKİL SAYILARI



Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde, Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRİZA yarışı önde götürüyor. Sandık çıkış anketlerine göre SYRİZA, oyların yüzde 33 ila 35’ini alacak. Anketlere göre, muhalefetteki Yeni Demokrasi’nin oy oranı yüzde 28.5 ila yüzde 30 arasında değişiyor.

Öte yandan, sandıkların yüzde 15’i de açıldı. Kesin olmayan ilk resmi sonuçlar da sandık çıkış anketlerini doğruluyor. Bu sonuçlara göre SYRİZA yüzde 35.1 ile birinci, Yeni Demokrasi de yüzde 28.4 oy oranıyla ikinci. Bu oranlar SYRİZA’nın tek başına hükümet kurmasına yetmiyor.


Yaklaşık 9 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Komşu'da sandık çıkış anketlerine göre; radikal sol koalisyon Syriza yüzde 30 ila 34, muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi ise 28.5 ila 32.5 arasında görünüyordu.

KOALİSYON HÜKÜMETİ BEKLENİYOR

19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarışın, Ağustos ayında Başbakanlık'tan istifa eden solcu Aleksis Çipras'ın (41) liderliğindeki Syriza ile muhafakâr Vangelis Meimarakis'in (61) yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında geçmesi bekleniyordu.

Yunanistan'da tek başına iktidar için bir partinin oyların yüzde 40'dan fazlasını alması gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları, hiçbir partinin Parlamento çoğunluğunu kazanamayacağını gösteriyordu. İlk resmi sonuçlara göre de bu seçimden de koalisyon hükümeti çıkması bekleniyor.

Anketörler, seçime katılım oranının modern Yunanistan tarihindeki en düşük noktada olacağını öngörüyor. Dimitris Mavros, Yunan televizyonu Star TV'ye yaptığı açıklamada, "Sandığa gitmeyenlerin oranı, Ocak ayındaki seçimden fazla olacak izlenimi edindim ve kuvvetle muhtemeldir ki tüm ulusal seçimlerdeki en yüksek oran olacak" dedi.

Guardian'in data editörü Alberto Nardelli, sandık çıkış anketleri konusunda bir uyarıda bulundu. Nardelli, başa baş gitmesi beklenen seçimlerde, küçük bir yanılma payının bile sonucu değiştireceğini söyledi.