Yunanistan'ın Mati bölgesinde 23 Temmuz'da çıkan ve kısa sürede faciaya dönen yangın tamamen söndürüldü. Çok sayıda insanın yangın faciasından kaçmaya çalışırken araçlarında hayatını kaybettiği yangın 91 kişinin ölümüne neden oldu.

Faciada hayatını kaybedenler Yunan halkı tarafından unutulmadı. Yüzlerce Yunan, parlamento binasının önündeki Sintagma Meydanı'nda bir araya gelerek yolda, evinde can veren 91 kişiyi andı. Mum yakarak meydana çiçek bırakan halk, “Özür dileriz” sloganları attı.

Yaşanan facianın ardından Yunan hükümetinden herhangi bir özür ya da istifa gelmedi.

Neler olmuştu?

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın batısında üç ayrı bölgede başlayan orman yangınları kontrol altına alınamamıştı. Şehrin 25 kilometre kuzeydoğusundaki Penteli ve Mati bölgelerindeki ormanlık alanda başlayan ve hızla yayılan yangının ardından hükümet alarm durumuna geçmişti. Bosna-Hersek'e resmi ziyarette bulunan Başbakan Aleksis Çipras'ın ise yangın nedeniyle ziyaretini yarıda keserek Yunanistan'a dönme kararı almıştı.

Alınan en son bilgilere göre, başkent Atina'daki ormanlık alanda başlayan ve hızla yayılan yangında ölü sayısının 60'a yükselmesinin ardından 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti. Bölgede binlerce dönüm arazi, ev ve yüzlerce araç yanmıştı. Yangında ölü sayısı hızla artarken başkentin kuzeyindeki Maroussi banliyösünde sel meydana gelmişti.

Çipras: “Siyasi sorumluluğu üstleniyorum”

Yangın yerini faciaya bırakırken Yunan yetkililer de konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Yunanistan Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Toskas, ilk günden itibaren istifasını başbakana sunduğunu ancak Çipras'ın kabul etmediğini açıklamıştı.

Toskas, "Yangınlarda kundaklama bulguları var" ifadelerini kullandı. Bakan Toskas detay vermeyerek incelemenin devam ettiğini söylemişti. Yunanistan Başbakanı Çipras ise, Bakanlar Kurulu toplantısında orman yangınına değinmişti. Çipras, "Yaşanan trajedi için siyasi sorumluluğu üstleniyorum. Siz bakanlar olarak da aynı şeyi yapmanız lazım. Bizim sorumluluklardan kaçmaya niyetimiz yok" demişti.

Çipras, felaket bölgesini yangının üzerinden 1 hafta geçmesinin ardından ziyaret etmişti.