Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon güçleri, Birleşmiş Milletler'in girişimiyle İsveç'te yapılması öngörülen Yemen barış görüşmeleri öncesi, Husi grubun yaralı üyelerini tahliye etmesine yeşil ışık yaktı.

Koalisyon Sözcüsü Turki el Malki, BM'nin hem insani gerekçeler hem de güven artırıcı önlemler kapsamında yaptığı talebi kabul ettiklerini, bu bağlamda BM'ye ait bir uçağın da Sana'ya giderek yaralı 50 Husi savaşçıyı Umman'a götüreceğini bildirdi.

Başkent Sana dahil ülkenin büyük bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Şii Husi grup, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in mekik diplomasisinin ardından İsveç'teki görüşmelere katılmayı kabul etmişti.

Ancak Husiler, söz konusu görüşmelere katılmak için yaralıların tahliyesini ve Koalisyon savaş uçaklarının Husi delegasyonu takip etmemesini şart koşmuştu.

Ayrıca Husiler, Kuveyt'in göndereceği uçakla İsveç'e gitmeye razı oldu.

Riyad'a verilen destek azaldı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği Arap Koalisyonu, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden hem siyasi hem de istihbarat desteği alıyor.

Ancak gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinin ardından Riyad'a yönelik siyasi destek büyük oranda azaldı.

İlaveten ABD'de Kongre üyeleri, önümüzdeki günlerde Riyad'a silah satışı da dahil olmak üzere geniş çaplı yaptırımlar uygulanması için bir plan üzerinde çalışıyor.

Yemen'de kıtlıktan dolayı 85 bin çocuk yaşamını yitirdi

BM verilerine göre, iç savaşın yanı sıra son 3 yıldır hava saldırılarının devam ettiği Yemen'de 400 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Ayrıca Yemen'de nüfusun yaklaşık dörtte üçüne tekabül eden 22 milyon kişi, acil insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.