Venezuela'da kendini başkan ilan eden muhalif lider Guaido'nun insani yardımlar için Maduro'ya verdiği süre dün doldu. ABD'nin önayak olduğu yardımları ülkeye sokmak isteyen göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Olaylarda 4 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Siyasi krizle çalkalanan Venezuela, dün ülke tarihine geçecek bir gün yaşadı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun karşı çıkışına rağmen, kendini geçici başkan ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido, sınırın Kolombiya tarafında toplanan uluslararası insani yardımı ülkeye sokmak için binlerce destekçisiyle harekete geçti. Gıda ve ilaçtan oluştuğu ifade edilen yardımların ülkeye girişini önlemek için sınıra sevk edilen askerler, sabahın erken saatlerinde Urena kasabasındaki Francisco de Paulo Satanders köprüsünde göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti. ABD öncülüğündeki yardımların girmesini isteyen bazı eylemciler lastik yakarak, güvenlik güçlerine taş fırlattı. Urena'daki olaylarda en az 20 kişi yaralandı.

5 ASKER TARAF DEĞİŞTİRDİ

Sınırdaki Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü'nde de gözyaşartıcı gaz kullanıldı. Burada Ulusal Mahafızlar'a bağlı 4 askerin görev yerlerini terk ederek Kolombiya'ya sığındığı belirtildi. Ayrıca Hugo Parra Martinez adlı bir binbaşı da muhaliflerin safına geçti. Taraf değiştiren askerlere af vaat eden Guaido, “Onlar firari değil. Halkın ve anayasanın yanında olmaya karar verdi” mesajı paylaştı. Öğle saatlerinde Guaido, Cucuta'ta yardım taşıyan bir kamyona çıkarak destekçilerine seslendi. Twitter'dan verdiği mesajda Guaido, ilk yardımların Brezilya'dan girdiğini öne sürdü. Brezilya sınırında 4 protestocunun öldüğü, 20'yi aşkın yaralı olduğu öne sürüldü.

MADURO: ASLA TESLİM OLMAM

Öte yandan, Maduro destekçileri de dün başkent Caracas'ta gösteri düzenledi. Eylemcilere hitap etmek üzere kürsüye eşiyle dans ederek çıkan Maduro, asla teslim olmayacağına ve ülkesinin bağımsızlığını canı pahasına koruyacağına söz verdi. Maduro, Kolombiya ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini de duyurdu. Brezilya'dan bir insani yardım konvoyuna Venezuela ordusu önceki gün ateş açmış, iki kişi hayatını kaybetmişti. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sivillere ateş açılması emri vermediklerini savundu.