Gazeteci Peter Kadhammar'in Andaman ve Nicobar Adaları'nın bir parçası olan Kuzey Sentinel Adası'nda Chau'yu oklarla vurarak öldürülen yerlilerin 'mantıklı' davrandıklarını yazması ülkede tartışma yarattı. Kadhammar'a göre, Sentinel yerlilerinin, yüz yıllar önce Avustralyalı, ABD'li, Afrikalı ve Asyalıların topraklarına ayak basan yabancılara yapması gerekeni yaptı.

Sputnik'in haberine göre gazeteci ayrıca beyazların 'tüfekler, toplar, yalanlar, anlamsız zulüm, acımasızlık, rüşvet, kırılmış ve ithal hastalıklar'ı beraberlerinde getirdiklerini şu sözlerle belirtti: "Trajik bir durum ama yerliler mantıklı davranmış. Bir beyazın topraklarınıza ayak basmasına izin verirseniz haritadan silinirsiniz. Uygarlığımız soykırıma dayanıyor. Soykırım politikası ancak bizim kıtamıza ulaştığında bir suç sayıldı."

Kadhammar, sözlerini İnka Medeniyeti'ni örnek göstererek destekledi ve İspanyol istilasından sonra nüfuslarının 12 milyondan 2 milyona indiğini söyledi.

Ülkenin önde gelen gazetesinde yayınlanan yazı sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Bazıları yazarın fikrini desteklerken bazı kullanıcılar ise yazının ırkçı olduğunu söyledi.

Ziyaretçilerin izinsiz girişine izin verilmeyen adada, dışarıdan gelenlere agresif bir şekilde karışı koymasıyla tanınan 30 bin yıllık bir kabile yaşıyor.

YERLİLERİN OKLA VURDUĞU ADAMIN GÜNLÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

YAKLAŞILMASI, FOTOĞRAF ÇEKİLMESİ YASAK

Andaman Adalarında yaşayan yerli kabileler, dünyadan tamamen kopuk bir yaşam sürüyor. Yerli halkla temasa geçmek de yasalara aykırı. Kabilenin 50 ila 150 üyesinin olduğu tahmin ediliyor. ABD vatandaşını yasaları çiğneyerek adaya götürmekle suçlanan yedi balıkçı gözaltına alınmıştı.

Yargı önüne çıkarılamıyorlar

Hindistan hükümeti 2017'de çıkardığı bir yasal düzenlemeyle Andaman kabilesinin fotoğraflarının çekilmesini de yasaklamıştı. Bu yasal düzenlemeler nedeniyle ABD'li misyoneri öldüren yerli kabile halkının polis tarafından yakalanıp yargı önüne çıkarılması da mümkün olmuyor.

YERLİLER OK ATMIŞ

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Hint bir yetkili "Yerliler ok atmaya başlamış ancak buna rağmen ilerlemeye devam etmiş. Balıkçılar yerlilerin adamın boynuna ip dolayıp bedenini sürüklediklerini gördüklerini anlatıyor. Korkup kaçmışlar" demişti.

BBC Hintçe Servisi'nden Subir Bhaumik, "Polis için zor bir iş. Yerlileri gözaltına dahi alamazlar. Yasalara aykırı" diye konuşmuştu.

DIŞ DÜNYAYLA TEMAS EDERLERSE ÖLEBİLİRLER

Andaman kabilelerinin korunması için dünya çapında yürütülen kampanyalar bulunuyor.Jarawa ve Sentinelese olarak adlandırılan iki kabile hâlâ avcı-toplayıcı halklar olarak yaşıyorlar. Dış dünyayla temasa geçmeleri halinde salgın hastalıklara yakalanıp ölebilecekleri uyarıları yapılıyor.

Kabile halklarının bağışıklık sisteminin basit nezle virüslerine karşı dahi savunmasız olabileceği düşünülüyor.